Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje čvaraka
  • 21.01.2023. 18:00

Kako napraviti čvarke u masti, paštetu i prženicu?

Donosimo tri recepta koji osim što omogućavaju čuvanje čvaraka, danas su i posebno cijenjena tradicionalna jela.

Foto: Depositphotos/9VIPDesignUSA
  • 49
  • 10
  • 0

Ljubitelji čvaraka nastoje da produže sezonu njihovog konzumiranja i čuvanja. Iz tog razloga nastali su brojni recepti, a mnogi su tradicionalni i prenose se iz generacije u generaciju.

Čvarci u masti

Najjednostavnije konzerviranje je zalijevanje rastopljenom mašću. Orijentaciono će vam za dva do tri dijela čvaraka biti potreban jedan dio masti. Na dno posude ulijemo sloj rastopljene masti, a zatim dodamo čvarke i dobro ih pritisnemo rukom da što više stane. Zalijemo rastopljenom mašću da prodre u sve prazne prostore, da bude i na vrhu.

Komadi čvaraka ne smiju da vire i budu u kontaktu s vazduhom. Čuva se na hladnom, tamnom i suhom mjestu.

Pašteta od čvaraka

Još jedna zimska delicija koju možemo napraviti je pašteta. Recepata je mnogo, a osnovu čine čvarci koji se sitno samelju s ostalim sastojcima. Ako koristite ručnu mašinu za mljevenje mesa dobro je dva puta da ih sameljete kako bi pašteta bila bolje maziva.

U zavisnosti od vašeg ukusa dodaju se crveni i bijeli luk, skuhano jaje ili samo žumance, kiseli krastavčići, majoneza, so, biber, mljevena začinska paprika i drugi začini. Crveni luk može da se dodaje sirov ili da ga prodinstamo, a što zavisi od ukusa i koliko dugo ćemo čuvati paštetu. Kada se koristi dinstani, duže traje. 

Uzmite manju glavicu crvenog luka, oko 80 g, usitnite i prodinstajte. Kada se ohladi, dodajte 200 g čvaraka, jedan do dva čena bijelog luka, dva kuhana jajeta.

Sve se dobro samelje i doda jednu kašiku majoneze, so i biber. Na kraju se sve dobro izmiješa i čuva u frižideru.

Čvarci se mogu iskoristiti na puno načina (Foto: M.Pavlović)

Prženica ili sprža

Ovo jelo se pravilo u zimskom periodu i pripremalo od čvaraka i junetine, ali i svinjetine. Svježe meso treba biti bez masnoće.

Potrebno je 300 g junetine, 200 g čvaraka, malo vode i začini.

U šerpu uspemo čvarke i prelijemo ih vodom. Ostavimo da nabubre i tek tada uključimo šporet na nižu temperaturu. Kada proključa, doda se meso isječeno na veće kocke, poklopi i ostavi da kuha naredna 2 do 3 h. Komadi mesa treba da se doslovno raspadaju, a tečnost da ispari. Posljednjih 5 minuta miješamo kašikom da se sve ujednači i da ne zagori. Dodamo so, biber, samljevenu suhu papriku, a po originalnom receptu dodaje se i ljuta tucana paprika.

Kada je gotovo, prebaci se u pliću posudu i razvuče u sloj debljine oko 3 cm. Zbog masnoće iz čvaraka, kada se ohladi, prženica će biti stvrdnuta. Čuva se u frižideru. Može da se koristi sama ili se uprži sa jajima, nasiječe za sendviče ili kao popularni finger food.


Tagovi

Čvarci Čvarci u masti Pašteta od čvaraka Prženica Sprža Tradicionalni recept Finger Food


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Ja sam baš prava Hercegovka", kaže nam Amra Dizdarević koja posao "od jutra do sutra", ne bi mijenjala ni za jedan drugi. Ona je kandidatkinja za izbor poljoprivrednice mjeseca.