Jednostavan recept za koji vm trebaju samo četiri sastojka - paprike, kupus, voda i so
Među omiljenom zimnicom svoje mjesto su osigurale paprike punjene kupusom. Za ovu tradicionalnu, fermentiranu salatu biće vam potrebno kvalitetno povrće, so i voda. Staklene tegle ili plastičnu posudu dobro operite, kao i poklopce.
Za ovaj recept biće nam potrebno 3 do 4 kg kupusa, oko 5,5 kg paprika babura ili paradajzuša srednje veličine, so za solenje, 5 l vode i 150 g soli za presolac.
Glavice kupusa očistite od vanjskog oštećenog lista i odsijecite dio korijena. Isijecite ga sitno kao kada pravite ribanac.
Nariban kupus posolite manjom količinom soli, oko dvije kašike, rukama izmiješajte i izgnječite. Ostavite ga sledećih 1 h kako bi postao mekaniji i pustio svoj sok.
Plodove paprike koji su čvrsti i zdravi očistimo od peteljke i unutrašnjeg sadržaja. Operemo ih i poredamo na ubrus ili krpu sa otvorom okrenutim na dno kako bi se ocijedile i prosušile. Unutrašnjost paprike samo malo posolite, natrljajte, da i one postanu mekše.
Punite ih kupusom. Napunjene redajte u staklenu teglu ili plastičnu kantu. Ako vam ostane kupusa slobodno ga poredajte po paprikama, ali na vrhu moraju biti paprike.
Presolac napravite od vode i soli. Sve dobro izmiješajte kako bi se so rastvorila. Prelijte ga preko punjenih paprika koje moraju biti potpuno u slanom rastvoru. Na vrh stavite plastičnu rešetku i opteretite da biste ih spriječili da isplivaju. Poslije dvije sedmice završiće se proces kiseljenja i ova zdrava, fermentirana zimnica je spremna za jelo.
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.
Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]Tagovi
Autorica