Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fermentirana zimnica
  • 19.10.2022. 07:30

Kako kiseliti paprike punjene kupusom bez vinobrana i konzervansa?

Jednostavan recept za koji vm trebaju samo četiri sastojka - paprike, kupus, voda i so

Foto: Depositphotos/cristina.murariu88
  • 838
  • 47
  • 0

Među omiljenom zimnicom svoje mjesto su osigurale paprike punjene kupusom. Za ovu tradicionalnu, fermentiranu salatu biće vam potrebno kvalitetno povrće, so i voda. Staklene tegle ili plastičnu posudu dobro operite, kao i poklopce.

Samo četiri sastojka

Za ovaj recept biće nam potrebno 3 do 4 kg kupusa, oko 5,5 kg paprika babura ili paradajzuša srednje veličine, so za solenje, 5 l vode i 150 g soli za presolac.

Glavice kupusa očistite od vanjskog oštećenog lista i odsijecite dio korijena. Isijecite ga sitno kao kada pravite ribanac.

Kako kiseliti kupus ribanac?

Nariban kupus posolite manjom količinom soli, oko dvije kašike, rukama izmiješajte i izgnječite. Ostavite ga sledećih 1 h kako bi postao mekaniji i pustio svoj sok.

Plodove paprike koji su čvrsti i zdravi očistimo od peteljke i unutrašnjeg sadržaja. Operemo ih i poredamo na ubrus ili krpu sa otvorom okrenutim na dno kako bi se ocijedile i prosušile. Unutrašnjost paprike samo malo posolite, natrljajte, da i one postanu mekše.

Paprike na vrh

Punite ih kupusom. Napunjene redajte u staklenu teglu ili plastičnu kantu. Ako vam ostane kupusa slobodno ga poredajte po paprikama, ali na vrhu moraju biti paprike.

Presolac napravite od vode i soli. Sve dobro izmiješajte kako bi se so rastvorila. Prelijte ga preko punjenih paprika koje moraju biti potpuno u slanom rastvoru. Na vrh stavite plastičnu rešetku i opteretite da biste ih spriječili da isplivaju. Poslije dvije sedmice završiće se proces kiseljenja i ova zdrava, fermentirana zimnica je spremna za jelo.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Zimnica Paprike Kupus Kisele paprike Paprike punjene kupusom Zimnica recept Fermentirana zimnica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.