Recept je jednostavan, a uz kupus možete koristiti razne dodatke kao što je kukuruz koji daje žutu boju
Zimsku trpezu je teško zamisliti bez glavica kiselog kupusa koje se koriste za pripremu raznih salata i jela, posebno sarme.
Bogat je vlaknima, mineralima, vitaminima kao što su: A, B kompleks, E, P i naročito vitaminom C. Ima ih skoro više od svježeg. Odlikuje se velikim sadržajem kalcija, sumpora i joda. U 100 g ima samo 25 kalorija.
Za fermentaciju se koriste najbolje glavice srednje veličine, a recept je jednostavan. Bure od plastike, koja je dozvoljena za čuvanje hrane, se dobro opere i ocijedi. Glavice se očiste od vanjskih listova, izdubimo im korijen i u tu šupljinu uspemo jodiranu so. Usoljene glavice redamo u bure, prelijemo vodom. Po potrebi dodaje se još soli.
Sve glavice moraju biti pod vodom, zato ih pritisnemo plastičnim ili drvenim obručem koji opteretimo kamenom ili plastičnim bocama ispunjenih vodom i dobro zatvorenim. Proces fermentacije traje tri do četiri sedmice u optimalnim uslovima.
Mnogi ljudi u bure sa glavicama kupusa stavljaju razne dodatke - primjerice kese u kojima je kupus sitno nasječen, posoljen i zavezan. Na ovaj način štede prostor i nije potrebno koristiti dvije posude, jednu za glavice i drugu za ribanac. Kese sa nasječenim kupusom se uguraju između glavica da popune prostor. Treba da su perforirane, odnosno da imaju rupice kroz koje cirkuliše slana voda.
Također se stavljaju i razne vrste povrća, začinskog bilja i/ili voća. Pored kupusa dodaje se mrkva, hren, cikla, ljuta paprika, zrna kukuruza, kopar, kim, lovorov list, jabuka, dunja, brusnice, čak i med.
Šaku kukuruza koristimo u slučaju da želimo dobiti lijepu žutu boju kupusa. Hren će pospješiti kiseljenje, spriječiti kvarenje i dati specifičan, pikantan okus. Cikla će svježem kiselom kupusu dati lijepu boju, kao i rasolu, obogatiće njegov sadržaj brojnim korisnim i ljekovitim materijama. Problem je što kod kuhanja predivna crvenkasta boja potamni i jelo postaje manje privlačno. Za ljubitelje ljutog pored hrena preporučuje se dodavanje ljute paprike, a za one koji vole neobične ukuse postoje recepti po kojima se u bure stave razne vrste voća.
Tagovi
Autorica