Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kiseli kupus
  • 05.11.2023. 07:30

Kako kiseliti kupus u glavicama i šta dodati u bure?

Recept je jednostavan, a uz kupus možete koristiti razne dodatke kao što je kukuruz koji daje žutu boju

Foto: Depositphoto/vaximilian
  • 459
  • 47
  • 0

Zimsku trpezu je teško zamisliti bez glavica kiselog kupusa koje se koriste za pripremu raznih salata i jela, posebno sarme.

Bogat je vlaknima, mineralima, vitaminima kao što su: A, B kompleks, E, P i naročito vitaminom C. Ima ih skoro više od svježeg. Odlikuje se velikim sadržajem kalcija, sumpora i joda. U 100 g ima samo 25 kalorija.

Jednostavna priprema

Za fermentaciju se koriste najbolje glavice srednje veličine, a recept je jednostavan. Bure od plastike, koja je dozvoljena za čuvanje hrane, se dobro opere i ocijedi. Glavice se očiste od vanjskih listova, izdubimo im korijen i u tu šupljinu uspemo jodiranu so. Usoljene glavice redamo u bure, prelijemo vodom. Po potrebi dodaje se još soli.

Sve glavice moraju biti pod vodom, zato ih pritisnemo plastičnim ili drvenim obručem koji opteretimo kamenom ili plastičnim bocama ispunjenih vodom i dobro zatvorenim. Proces fermentacije traje tri do četiri sedmice u optimalnim uslovima.

Šta je zima bez kiselog kupusa (Foto: Depositphoto/vaximilian)

Šta možemo dodati?

Mnogi ljudi u bure sa glavicama kupusa stavljaju razne dodatke - primjerice kese u kojima je kupus sitno nasječen, posoljen i zavezan. Na ovaj način štede prostor i nije potrebno koristiti dvije posude, jednu za glavice i drugu za ribanac. Kese sa nasječenim kupusom se uguraju između glavica da popune prostor. Treba da su perforirane, odnosno da imaju rupice kroz koje cirkuliše slana voda.

Kako kiseliti kupus ribanac?

Također se stavljaju i razne vrste povrća, začinskog bilja i/ili voća. Pored kupusa dodaje se mrkva, hren, cikla, ljuta paprika, zrna kukuruza, kopar, kim, lovorov list, jabuka, dunja, brusnice, čak i med.

Šaku kukuruza koristimo u slučaju da želimo dobiti lijepu žutu boju kupusa. Hren će pospješiti kiseljenje, spriječiti kvarenje i dati specifičan, pikantan okus. Cikla će svježem kiselom kupusu dati lijepu boju, kao i rasolu, obogatiće njegov sadržaj brojnim korisnim i ljekovitim materijama. Problem je što kod kuhanja predivna crvenkasta boja potamni i jelo postaje manje privlačno. Za ljubitelje ljutog pored hrena preporučuje se dodavanje ljute paprike, a za one koji vole neobične ukuse postoje recepti po kojima se u bure stave razne vrste voća.


Tagovi

Kiseli kupus Glavice kiselog kupusa Kiseljenje kupusa Ukiseliti kupus Kukuruz u kupusu Cikla u kupusu Recept za kiseli kupus


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.