Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zmije
  • 09.05.2024. 07:30

Kako držati zmije podalje vrtova i voćnjaka?

Kontroliraju štetočine i održavaju prirodnu ravnotežu ekosistema. No, malo kome je svejedno kada ih vidi u svom okruženju. Evo savjeta kako ih udaljiti

Foto: Depositphotos/wollertz
  • 288
  • 43
  • 0

Zmije imaju važnu ulogu u ekosistemima, a samim tim i u vrtovima i voćnjacima. 

Zašto su korisne? 

One kontroliraju štetočine poput miševa, voluharica, štakora, žaba, puževa i drugih malih životinja koje mogu oštetiti usjeve ili voće te tako održavaju prirodnu ravnotežu. Na ovaj način smanjuju upotrebu pesticida, ali i učestvuju u razgradnji organskog materijala poput lešina životinja ili biljnog otpada te obogaćuju tlo. 

No, malo kome je svejedno kada ih vidi u svom okruženju, posebno onima koji nisu upoznati s njihovim vrstama. Tako ima onih koji od obične bjelouške (naslovna fotografija, op.ur.) vide riđokovu i prvo što će napraviti je poželjeti ju nabosti na vile

Ako ste primijetili veći broj zmija u svom vrtu ili voćnjaku te ako ih se jako bojite, evo nekoliko savjeta kako ih držati podalje. 

6 preporuka za odvraćanje zmija 

1. Dolaze na hranu

Uklonite izvore hrane koje će privući miševe, voluharice, štakore i gore navedene životinje. Jer, tamo gdje ima njih, moguće je da će doći i zmije. Očistite sve ono što ih može privući, pa čak i ambalažu od hrane, hranu za ljubimce, hranilice za ptice i sl. Obratite pažnju i na komposter. 

2. Vole vodu

One vole vodu pa će se pojaviti u jezercu, fontani ili čak udubini u zemlji gdje se skuplja kišnica. Prekrijte posude u kojima držite vodu za zalijevanje. 

3. Uklonite skloništa

Skrivaju se na vlažnim i tamnim mjestima, uz veliko kamenje, ispod hrpe lišća, balvana, starih grana, praznih posuda za cvijeće i sl. Neće se dugo zadržavati ako se nemaju gdje sakriti. 

4. Visoka trava

Redovno kosite visoku travu jer se ondje sklanjaju od grabežljivaca kao što su sove i jastrebovi. 

5. Predatori kao pomoćnici

Privucite njihove prirodne neprijatelje tako što ćete postaviti T motku na strateškim mjestima oko vrta i voćnjaka. Sove ili jastrebovi rado će sjesti na njih, kao na osmatračnicu, u potrazi za plijenom. 

T-motka brani polje od glodavaca - koliko ih treba po hektaru?

6. Biljke pomoćnici

Navodno ih odbijaju određene biljke zbog svog mirisa, iako za to nema naučnih dokaza. Neke od njih su bijeli i crveni luk, ružmarin, pelin, limunska trava, neven, bosiljak, kadulja, đumbir, timijan. 

A ako je sretnem?

U slučaju da sretnete zmiju, nemojte je tjerati, udarati i slično, ona se boji jednako kao i vi, možda i više. U samoobrani vas može napasti i ugristi. Ostanite smireni i lagano se udaljite.


Tagovi

Zmije u vrtu Zmije u voćnjaku Odbijanje zmija Tjeranje zmija Predatori Zmije u dvorištu Korist zmija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.