Pretraga tekstova
Berbu nemojte odlagati, obavite ju prije nego kukuruz zahvati mraz.
Kod uzgoja kukuruza kokičara, za razliku od šećerca, možemo biti puno opušteniji kada je u pitanju berba - ne mora se pratiti kada je na vrhuncu slatkoće nego ga jednostavno pustiti da dozrije.
Kukuruz kokičar je najbolje ostaviti u vrtu sve dok stabljika ne posmeđi i dok se ne sasuši. Bere se ručno, uvijanjem i povlačenjem svakog klipa sa stabljike.
Berbu nemojte odlagati, obavite ju prije nego kukuruz zahvati mraz.
Kokičar možete pripremiti za sušenje još na stabljici. S klipova povucite komušinu pa će se kokičar djelomično osušiti.
Kokičar treba oko četiri do šest tjedana sušenja na vrlo prozračnom mjestu do potrebne vlažnosti od oko 13-14%. Ako niste sigurni jesu li zrna dovoljno suha i ako nemate vlagomjer, u određenim vremenskim razmacima okrunite 100 zrna i iskokajte ih.
Naime, ova vrsta kukuruza se neće ispucati (iskokati) ako nema optimalnu količinu vlage unutar zrna. Kada se zrno zagrijava, vlaga isparava i uzrokuje da zrno prsne.
Klipovi kokičara se mogu sušiti u platnenim vrećama koje mogu biti obješene u garažu ili sličnu prostoriju, ili ih raširiti vani na mjestu gdje oko klipova cirkulira topli zrak.
Nakon mjesec dana sušenja, zrna možete okruniti s klipova i pospremiti ih u staklenke s poklopcem. Ovaj se kukuruz može čuvati godinama u hladnim, suhim, tamnim uvjetima u podrumu i sličnim prostorijama.
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: Popcorn maize | Latinski naziv: Zea mays L. ssp. everta Sturt.
Kukuruz kokičar ima ekstremno tvrda zrna, a endosperm je skoro u potpunosti rožast izuzev malog dijela oko klice gdje je brašnast. Po obliku zrna ova podvrsta ima dvije forme:... Više [+]Tagovi
Berba kokičara Kukuruz kokičar Kokanje kukuruza Pucanke Optimalna vlaga
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)