Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicionalna kuhinja
  • 07.03.2022. 15:00

Juha od goveđih kostiju kuha se najmanje tri sata - kako iz nje izvući najbolje?

Juha od kostiju ima dugu historiju, smatra se lijekom za probavni, a onda i imunološki sistem. Zbog želatine je dobra za zdravlje zglobova i kože.

Foto: Depositphotos/AB7272
  • 398
  • 102
  • 0

Juha od kostiju, posebno goveđih smatra se gotovo lijekom. Različite kulture širom svijeta prave ju već hiljadama godina. Naime, prije više od 2.500 godina, u kineskoj medicini, juha od kostiju korištena je za jačanje bubrega i podršku probavnom zdravlju. 

Dio je i domaće tradicijske kuhinje, a kako znamo, najčešće se kuha nedjeljom. Pristavi se već u rano jutro, skupa s mesom jer ovoj juhi treba najmanje tri sata da bi se iz kostiju "izvukle" sve hranjive vrijednosti. 

Kuhajte najmanje tri sata

Za ovu su juhu potrebne kosti, juneće meso koje se kasnije najčešće jede s pire krumpirom i sosom od paradajza ili kopra, glavica crvenog luka, nekoliko češnjeva češnjaka, mrkva, peršin, celer, paškanat, biber u zrnu, sol i kašika octa koji će iz kostiju izvući ono najbolje. Po želji se može staviti i grašak, korijen kupusa, poriluk i krompir. 

Važno je da kosti i meso stavite u hladnu vodu te stavite kuhati. Kada se na površini napravi pjena, skinite je kašikom jer će ona inače zamutiti juhu. Crveni luk, radi boljeg okusa kratko zapecite. Mnogi to rade tako što ga prepolove, stave na aluminijsku foliju te direktno na ploču na struju ili pak na peć na drva. Radi intenzivnijeg okusa, i same kosti se mogu prije svega zapeći u rerni. 

Nakon što se juha prestala pjeniti, dodajte luk, crveni i bijeli, biber u zrnu, sol i kašiku octa. Da se ne bi prekuhalo, korijenasto i ostalo povrće, stavite nešto kasnije, barem sat i pol prije nego što će juha biti gotova. 

Kuhajte je na laganoj vatri, poklopljenu. 

Lagana vatra i dugo kuhanje (Foto: Depositphotos/vvoennyy)

Kao što smo rekli, juha se kuha najmanje tri sata, nakon čega izvadite kosti, meso i povrće. Procijedite je te ukuhajte tjesteninu po želji. 

No, ako ćete je koristiti kasnije za temeljac, ona se može kuhati i mnogo, mnogo duže, neki preporučuju čak 24 sata.

Naime, što se duže kuha, ona je hranjivija. Kosti su bogate kalcijem, magnezijem, kalijem, fosforom, željezom te sadrže protein kolagen koji se kuhanjem pretvara u želatinu koja sadrži važne aminokiseline. 

Izaberite prave kosti 

Upravo je želatina ta koja ovo jelo čini iznimno hranjivim. Naime, ona sadrži glutamin, aminokiselinu koja pomaže održavanju sluznice crijeva, a što posljedično utječe na imunološki sistem. Upravo su crijeva primarno mjesto za apsorpciju hranjivih tvari i kako se često kaže, prva linija obrane u našem imunološkom sistemu. 

Ne pretjerujte s bijelim kostima (Foto: Depositphotos/qwartm)

Također, kolagen pozitivno djeluje na kožu i zglobove. 

Zato je kod izbora kostiju važno da one budu raznolike, ne samo "bijele", sa srži i masnoćom u sredini jer će zamutiti juhu. Koristite one s nešto mesa, kao što su goveđe vratne kosti s puno vezivnog tkiva, kod kojih se na svakom zglobu nalazi kolagen. Uvijek gledajte nabaviti kosti od domaćih uzgajivača, a posebno su vrijedna ona iz pašnjačkog uzgoja. 

Ako juhu pravite za temeljac, nakon što se ohladila, procijedite je i izlijte u manje posude, zamrznite i koristite po potrebi. 

A kako bismo vidjeli kako ju vi pripremate, uslikajte i fotografije te skupa s receptom i savjetima postavite na našu društvenu mrežu KLUB


Tagovi

Juha od kostiju Bijele kosti Goveđe kosti Temeljac Recept Tradicijska kuhinja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.