Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno domaćinstvo
  • 12.11.2020. 11:45
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Plješevica

Erići su znali kako da ostvare svoj san i uživaju u njemu

Kad su upolovili u bračne vode, Nebojša i Sandra Erić iz sela Plješevice kod Rogatice, za razliku od svojih vršnjaka odlučili su da žive na selu i bave se poljoprivredom.

Foto: Marijana Simanić
  • 657
  • 233
  • 0

Njih dvoje nisu privukla svjetla velikoga grada, provodi u zadimljenim kafićima i ručkovi u restoranima. Nisu ih zanimale šetnje ulicama i pored rijeke već su se, u obnovljenoj i adaptiranoj kući na selu počeli kućiti i unositi u nju sve što je potrebno za jedno domaćinstvo pošto su prethodno unijeli - ljubav.

Uspjela je da ostvari svoje želje

Aleksandra Erić odrasla je u selu, na čuvenoj visoravni Borike. Baka ju je od malih nogu učila seoskim poslovima i tome da voli i ljude i životinje.

"Naučila me da muzem krave, da im dajem sijeno, izgonim na pašu a od nje sam vidjela kako se pravi kajmak i sir. Rekla mi je da je sirutka zdrava, da kajmak može dugo da stoji ako se usoli i stavi u drvene kačice a kiselo mlijeko se pravi čuvanjem i prenošenjem čestica već ukiseljenog", priča nam Sandra.

Od bake je naučila sve seoske poslove, ali i da voli životinje

Dodaje da je još kao djevojčica maštala da ima svoje krave, ovce, živinu, kao i macu, psa i kuću punu djece.

"Udajom za momka koji voli sve ono što i ja, moj san se polako ostvarivao. Malo pomalo oformili smo farmu muznih krava, imamo ih  desetak. A da bi se spasili čuveni arapski konji sa nekadašnje ergele Borike, nabavili smo i sad imamo osam pastuva", navodi naša sagovornica.

I kao što je baka svoju ljubav prema životinjama prinijela na nju, ona je to isto učinila sa svojom djecom koja vole posebno konje. Timare ih, obučavaju jahanju i pripremaju za konjske trke.

Problem nedostatak vode, ali i potpore od opštine

I umjesto da lokalna zajednica nagradi njihov trud, rad i napore da sela ne ostanu pusta, oni se u proizvodnji mlijeka susreću sa nizom nepremostivih prepreka.

"Najveći probem nam je zemljište jer mi i ovdje u selu imamo samo tri dunuma. Zbog toga nam krave najviše vremena provode u štali ili u malom ograđenom prostoru", otkriva nam Erićeva.

Kako kaže, od vlasti ne može nikako da dobije zemlju pod koncesiju, iako je ima u izobilju.

Ne mogu dobti od vlasti zemlju pod koncesiju

"U blizini naselja Sunce je opštinsko zemljište koje se dijeli svake godine poljoprivrednicima, ali nažalost po stranačkoj pripadnosti. Pošto nismo miljenici ove vlasti za nas nema zemlje. To dobijaju pojedini pa čak i ako nemaju stoku ili se ne bave intezivno poljoprivredom, a neki čak uzmu pa je prodaju nekom drugom", žali se ona.

Njihov drugi problem, ali i ostalih proizvođača, su podsticaji od opštine, po litri proizvedenog mlijeka.

"Rogatica je sigurno jedina u Republici Srpskoj koja ne izdvaja sredstva za litar predatog mlijeka u mljekaru. U svim okolnim opštinama to je ustaljena praksa ali ovdje, kod nas nadležni iz samo njima znanih razloga ne pomažu na ovaj način mljekare".

Erići se suočavaju i sa problemom nestašice vode za svoja goveda. To rješavaju tako što je dovlače i deponuju u cisternu, što im predstavlja dodatni trošak, obavezu i gubljenje dragocjenog vremena. Ipak, ova vrijedna porodica ne posustaje i neće zastati pred životnim izazovima.

Sandra vodi i konjički klub "Lenkoran"

Muž Nebojša je vrstan drvodelja. Rukama od drveta napravi ono što vidi i zamisli pa je i to dodatni izvor prihoda u domaćinstvu dok je njegova vrijedna žena i predsjednik novoosnovanog konjičkog kluba "Lenkoran", koji okuplja desetak domaćina sa Borika i Rogatice, u čijem su vlasništvu sačuvani konji arapske i bosansko brdske pasmine.

Uživa u svom poslu i radu sa konjima

"Nakon nečuvenog ukidanja ergele na Borikama, stare više od stotinu godina, odlučili smo da sačuvano osnovne rase i linije i tako joj produžimo život. Za sada u tome uspijevamo", sa ponosom priča Sandra.

Ako vas nekad put navede u rogatičko selo Plješevicu, navratite do Erića. Lјubazni domaćini će vas dočekati kafom i rakijom kruškovačom, kao i lijepom riječju koja sve rane duše liječi.


Fotoprilog


Tagovi

Sandra Erić Nebojša Erić Uzgoj goveda Konjički klub Proizvodnja mlijeka Podsticajna sredstva


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.