Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čokoladna bajka
  • 11.02.2024. 13:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Prnjavor

Čokolade iz porodične radionice: Od lješnjaka do zlata, gdje ih kupiti?

Nastala je kao radna terapija za Uroša koji je rođen sa izuzetno rijetkim De Gručijevim, sindromom. Danas ovaj dječak ima 13 godina, i pravo malo carstvo čokoladica – porodični biznis.

Foto: Selma Mujić
  • 109
  • 50
  • 0

Kombinacijom čokolade i vina dobija se, ništa drugo do čista magija. Ali, morate napraviti dobar izbor, jer ne svaka čokolada uz svako vino. Tako ćete često u specijaliziranim vinskim prodavnicama pronaći poslastice koje nude obični marketi. Jedna od njih je i "Ukijeva čokoladna bajka" koja nastaje u porodičnoj radionici u Prnjavoru.  

Nastala je prije deset godina kao radna terapija za Uroša koji je rođen sa izuzetno rijetkim i ljekarima malo poznatim, De Gručijevim, sindromom. Danas ovaj dječak ima 13 godina, i pravo malo carstvo čokoladica - porodični biznis u kojem rade dva brata, mama i tata. 

"Ja sa ponosom kažem da sam samo zaposlena kod Uroša. Kada smo krenuli, nismo ni pomislili da ćemo prerasti u jednu od najljepših bajki, 2020. smo otvorili malu kompaniju, napredujemo, sve naše nagrade govore o tome da se držimo kvaliteta da postavljamo nove trendove i trudimo se da budemo prepoznatljivi", kaže nam Uroševa majka, Tanja Živković

Sigurnost za Ukija

Cilj je da Uki, kada odraste, ima svoj mali posao i da se osjeća društveno korisnim, a prvenstveno da nije zatvoren u kući. Sva inspiracija dolazi iz njihovog malog porodičnog kruga. Ne kriju da im se nekada dopadne i neki dizajn koji vide širom svijeta, ali radije se drže svojih ideja, odnosno svega onog za što njihov "mali gazda" pokaže interes. 

Sirovinu nabavljaju iz Italije i Belgije

Prepoznatljivi su po logu leptira jer ga on voli, a ima i posebnu simboliku znači snagu, vjernost, umijeće. Na izgled jako lijep i nježan, a istovremeno snažan i jak. Pored svih izazova, nastoje zadržati kvalitet. 

"Sirovinu nabavljamo od dva najpoznatija svjetska brenda iz Italije i Belgije, krajem marta bi trebala da izađe naša crna čokolada koja nema dodatak šećera i izuzetno je zdrava", otkriva nam Tanja dio planova, a njih je mnogo.  

Pronađite ih u luksuznim radnjama

Skoro 10 godina su u stalnom procesu investiranja i napretka i sigurni su da je pred njima još toliko intenzivnog rada do postavljanja ove čokoladne bajke na svoje noge. Rasprostranjeni su u cijeloj BiH uglavnom u luksuznim radnjama, onim koje su vezane za vina. 

Ko "igra" na sigurno bira mliječnu čokoladu

Kombinacije s čokoladom su različite pa tako se mogu naći one gdje je karamela ukombinovana sa dehidriranom borovnicom, indijskim orahom, prženim lješnjakom. Potom, rubi čokolada sa dehidriranom malinom i prženim lješnjakom, a mliječnu zovu sigurnost, jer njenim izborom sigurno nećete pogriješiti. 

"Također, imamo kombinaciju prženi lješnjak, latice roze ruže i zlato, onda sa bademima, bundevinim sjemenkama. Tu je i crna čokolada koja je namijenjena za izuzetno jaka i crna vina ukombinirana sa čili vlasima, godži bobicama i crvenim ružama", preporučuje naša sagovornica.  


Fotoprilog


Tagovi

Čokolada Porodični biznis Ukijeva čokoladna bajka Čokolada i vino Tanja Živković De Gručijev sindrom


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.