Nastala je kao radna terapija za Uroša koji je rođen sa izuzetno rijetkim De Gručijevim, sindromom. Danas ovaj dječak ima 13 godina, i pravo malo carstvo čokoladica – porodični biznis.
Kombinacijom čokolade i vina dobija se, ništa drugo do čista magija. Ali, morate napraviti dobar izbor, jer ne svaka čokolada uz svako vino. Tako ćete često u specijaliziranim vinskim prodavnicama pronaći poslastice koje nude obični marketi. Jedna od njih je i "Ukijeva čokoladna bajka" koja nastaje u porodičnoj radionici u Prnjavoru.
Nastala je prije deset godina kao radna terapija za Uroša koji je rođen sa izuzetno rijetkim i ljekarima malo poznatim, De Gručijevim, sindromom. Danas ovaj dječak ima 13 godina, i pravo malo carstvo čokoladica - porodični biznis u kojem rade dva brata, mama i tata.
"Ja sa ponosom kažem da sam samo zaposlena kod Uroša. Kada smo krenuli, nismo ni pomislili da ćemo prerasti u jednu od najljepših bajki, 2020. smo otvorili malu kompaniju, napredujemo, sve naše nagrade govore o tome da se držimo kvaliteta da postavljamo nove trendove i trudimo se da budemo prepoznatljivi", kaže nam Uroševa majka, Tanja Živković.
Cilj je da Uki, kada odraste, ima svoj mali posao i da se osjeća društveno korisnim, a prvenstveno da nije zatvoren u kući. Sva inspiracija dolazi iz njihovog malog porodičnog kruga. Ne kriju da im se nekada dopadne i neki dizajn koji vide širom svijeta, ali radije se drže svojih ideja, odnosno svega onog za što njihov "mali gazda" pokaže interes.
Prepoznatljivi su po logu leptira jer ga on voli, a ima i posebnu simboliku znači snagu, vjernost, umijeće. Na izgled jako lijep i nježan, a istovremeno snažan i jak. Pored svih izazova, nastoje zadržati kvalitet.
"Sirovinu nabavljamo od dva najpoznatija svjetska brenda iz Italije i Belgije, krajem marta bi trebala da izađe naša crna čokolada koja nema dodatak šećera i izuzetno je zdrava", otkriva nam Tanja dio planova, a njih je mnogo.
Skoro 10 godina su u stalnom procesu investiranja i napretka i sigurni su da je pred njima još toliko intenzivnog rada do postavljanja ove čokoladne bajke na svoje noge. Rasprostranjeni su u cijeloj BiH uglavnom u luksuznim radnjama, onim koje su vezane za vina.
Kombinacije s čokoladom su različite pa tako se mogu naći one gdje je karamela ukombinovana sa dehidriranom borovnicom, indijskim orahom, prženim lješnjakom. Potom, rubi čokolada sa dehidriranom malinom i prženim lješnjakom, a mliječnu zovu sigurnost, jer njenim izborom sigurno nećete pogriješiti.
"Također, imamo kombinaciju prženi lješnjak, latice roze ruže i zlato, onda sa bademima, bundevinim sjemenkama. Tu je i crna čokolada koja je namijenjena za izuzetno jaka i crna vina ukombinirana sa čili vlasima, godži bobicama i crvenim ružama", preporučuje naša sagovornica.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica