Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerne niti
  • 04.02.2024. 16:30

Ćetenija na putu za UNESCO: Specijalitet za koji je potrebno više ruku nego sastojaka

Ćetenija je stara poslastica koja se pravi od ukuvanog šećera i uprženog brašna i koja se priprema isključivo u zimskom periodu.

Foto: Udruženje žena "Miričanke"
  • 83
  • 20
  • 0

Dok se širom BiH i ove zime održavaju takmičenja u pravljanju tradicionalnog šećernog slatkiša ćetenija, ona je sada svoje mjesto našla i na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa. Sve sa ovom poslasticom, počelo je još prije dvije decenije kada su iz porodičnih domova u Modriči, iznijeli u javnost, i u takmičarskom smislu,  prezentovana kao tradicionalni javni događaj.

Kulturno naslijeđe

Ćeteniju su ožijevili stanovnici modričkog mjesta Tarevci i članovi povratničkog Udruženja "4T". "Priča zvana ćetenija traje već više od dvije decenije. Mi smo 2004. godine odlučili da je otrgnemo od zaborava kroz organizovanje velike smotre i njene pripreme na javnom prostoru", govori Mustafa Mustajbegović, predsjednik ovog udruženja.

Takmičnje, ali i sama priprema ćetenije, uz druženje i takmičenje, proširila se širom BiH. U Tarevcima kod Modriče se svake zime održava velika Ćetenijada, koja ima takmičarski karakter.  Ovo udruženje je sa Muzejom Republike Srpske pokrenulo aktivnosti registrovanja ćetenije na Listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske.

Održana prezentacija običaja pripreme ćetenije (Foto: Slobodan Živanić)

"Negdje 2018. godine, prijatelji naši, ljudi koji vole i znaju za ovu poslasticu savjetovali su nas da krenemo u registraciju. 'Ćetenija iz Tarevaca' sada je kao 26 element na toj listi. Ponosni smo na ovu činjenicu i želimo da pozovemo sve koji se bave tradicijom i kulturom da uđu u ovu priču", kaže Mustajbegović.

Tim povodom, u Srpskom kulturnom centru Modriča, održana je prezentacija običaja pravljenja ove stare poslastice i istaknuta važnost njenog uvrštavanja na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

I na listu UNESCO-a, zašto ne?!

Naredni korak u očuvanju ove poslastice je upis na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Jedan od uslova za upis je i da se događaj organizuje najmanje 25 godina u kontinutetu.

"Potpuno smo svjesni da za tu registraciju treba i više elemenata i siguran sam da bi time objedinili tu priču i da ne bismo više prčali o ćeteniji iz Tarevaca, nego o ćeteniji iz BiH. Siguran sam da ukoliko bude energije, da ćemo za nekoliko godina ući i za listu UNESCO-a", naglašava Mustajbegović.

Šta je ćetenija?

Ćetenija je stara poslastica koja se pravi od ukuvanog šećera i uprženog brašna i koja se priprema isključivo u zimskom periodu.

Udruženje žena "Miričanke" na jednoj od Ćetanijada

Njeno spremanje je običaj koji u sebi objedinjuje elemente gastro tradicije i socijalne elemente druženja uz mnoštvo kulturno-tradicionalnih detalja, istaknuto je na prezentaciji običaja pravljenja ove stare poslastice.  

O njoj su pisali i Britanci, a posebno ih je dojmio način pripreme te su na BBC-ju naveli da je riječ o specijalitetu za koji je potrebno više ruku nego sastojaka. Ovdje je ključan timski rad kako smjesa ne bi puknula. 


Fotoprilog


Tagovi

Ćetanija Poslastica Nematerijalno naslijeđe UNESCO Udurženje 4T Mustafa Mustajbegović


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.