Pretraga tekstova
Privlačenje korisnih insekata u vrt rezultirat će boljim prinosima i općenito zdravijim biljkama u vrtu
Hotel za insekte postavljen u vrtu i voćnjaku vrlo je koristan jer privlači pčele, bubamare, paukove i druge. Na taj ih način zadržavate na prostoru gdje je potrebno oprašivanje biljaka te kontrola populacije štetnih insekata.
To može rezultirati boljim prinosom i općenito zdravijim biljkama u vrtu. Stvaranjem ovakvog skloništa i mjesta za gnijezda, može se povećati biološka raznolikost, što je ključno za održavanje ekosistema i prirodne ravnoteže.
Njegova je izrada vrlo jednostavna. Možete koristiti već drvene okvire, palete ili police u koje ćete postaviti različite materijale - grančice između kojih će se sakriti, šuplje stabljike šaša, bambusove štapiće, deblje grane ili cjepanice u kojima ste izbušili rupe, cigle ili blokove sa šupljinama, kamenje, lišće, šušku od kukuruza, slamu, mahovinu, čepove od pluta, šišarke, suho cvijeće, posude od terakote, koru drveta i slične prirodne materijale.
Gledajte da su što raznolikiji, kao i veličina šupljina, kako biste privukli različite vrste insekata.
Za pričvršćivanje možete koristiti ljepilo ili žicu, ili pak, kada ste sve postavili, možete dodatno pričvrstiti pletenu žicu s manjim otvorima.
Najbolje je postaviti ga na sunčano mjesto u vrtu, ali da nije na direktnom suncu u najtoplijem dijelu dana, tako da bude zaštićen od vjetra. Idealno je smjestiti ga u blizini biljaka koje privlače insekte, poput cvijeća, povrća ili voćaka.
U njegovoj blizini možete staviti i malu posudicu za vodu iz koje strši kamenje, tako da se insekti pijući ne utope.
Redovno ga provjeravajte te uklonite materijale koji su istrunuli, pljesnivi, razmočeni, pokidani te ga zamijenite novim.
I posmatrajte ko će ga sve nastaniti.
Tagovi
Hotel za kukce Privlačenje oprašivača Oprašivanje biljaka Materijali za hotel Kako napraviti Biološka raznolikost Privlačenje kukaca
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?
Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...
Maja Celing Celić
prije 1 tjedan
Sanja, ali nitko nikoga ničime ne pritišće. Ta hrana je na tržištu kao i sve drugo. Hoćeš kupiti ili ne, stvar je kupca, odnosno ponude i potražnje. Više [+] Niti jedna hrana se ne zabranjuje, ne miče s polica, iako je loša za zdravlje. Uzmi samo gazirana pića, slatkiše, ultraprerađenu hranu (i životinjsku i biljnu), toliko toga je i dalje tu. Pa više je to ugrozilo tradicionalnu proizvodnju nego ovi noviteti. Pa danas će ljudi prije kupiti neku salamu u kojoj ima tko zna čega, nego šunku, kulen. Prije će kupiti kekse nego, ne znam, gužvaru od nekog domaćeg proizvođača. Prije će kupiti bogtepitakakav sirni namaz nego neki domaći sir iz svog kraja. Tako da, nema smisla od etiketiranja ove hrane. Umjesto da se energija i vrijeme troši na zabrane i prozivanje, treba smišljati načine kako pomoći domaćim proizvođačima, kako im olakšati proizvodnju, da dođu na tržište, da cijene budu prihvatljive kupcima. Ljudi će sigurno radije i dalje jesti čvarke umjesto crvčaka ako će ti čvarci biti po prihvatljivoj cijeni.