Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • August 2018
  • 01.09.2018. 16:00

Čitali ste u augustu: Kako sačuvati sjeme paradajza, genijalni izumi u pčelarstvu, priprema zemljišta za sadnju oraha

Iza nas je august, mjesec u kojem smo svjedočili vrlo visokim temperaturama i obilnim padavinama, ali i problemima s otkupm malina. Neke priče su nas inspirirale, dok su neke zadale dodatne glavobolje poljoprivrednicima.

Foto: Bigstockphoto/Jollier
  • 391
  • 24
  • 0

Iza nas je august, mjesec u kojem smo svjedočili vrlo visokim temperaturama i obilnim padavinama, stoga je bilo potrebno posvetiti veću pažnju našim biljkama, ali i samom zemljištu. Zbog viška vode trulilo je i propadalo povrće i voće, a postojala je mogućnost i gljivičnih oboljenja kod biljaka, što je zadalo dodatne glavobolje za vrtlare, stoga smo vas savjetovali šta raditi u vrtu u augustu.

Inspirirala nas je i Zehrina koja stvara svoju šumu hrane. Naime, prije 14 godina posvetila se vrtlarstvu, a zatim je otkrila vrtlarenje u skladu s prirodom i formirala šumu hrane na imanju. Nigdje nije posadila istu vrstu jednu do druge, zbog sprečavanja širenja bolesti i nametnika.

Ako još uvijek niste, svakako sačuvajte sjeme paradajza kojega ste sami uzgajali ove godine. Ako vam je to prvi puta, nekoliko kratkih uputa dobro će vam doći i vjerujte, olakšati život kasnije. Naime, sjeme paradajza obavijeno je pulpom i ako ga samo izvadite i stavite na sušenje, polijepit će se pa će vam biti teško razdvojiti ga kod sijanja. Rješenje je fermentacija.

Saznali smo i kako jedna gusjenica može napraviti štetu i pojesti do 45 listova. Gusjenice počinju s ishranom već u martu što traje sve do oktobra (ovisno o vremenskim prilikama). Na grmovima ih može biti i nekoliko stotina, što govori o njihovoj masovnosti i štetnosti, stoga se podsjetite kako je suzbiti.

U augustu vas je zanimalo i kako odabrati i pripremiti zemljište za sadnju oraha? Da bi se biljka oraha razvijala što brže i bolje, važno je da bude posađena na dobrom zemljištu. Ono treba biti ocjedito i sadržavati što optimalniju količinu hranjivih materija, pa su izbor i priprema zemljišta prije sadnje oraha vrlo bitni.

Svakako jedna od zanimljivosti koju ste mogli pročitati na našem portalu je i genijalan izum Cedara i Stuarta Andersona iz Australije koji su osmislili košnice sa slavinom iz kojih med teče izravno u teglice! Iz jednog mednog okvira na ovakav način možete dobiti 3 kilograma, a iz cijele košnice i preko 20 kilograma meda. Pogledajte svakako ako još niste!

A za inovacijama u svijetu pčela ne zaostaju ni domaći genijalci, pa su tako mladi ljudi osmislili prvu bh. "pametnu košnicu" koja prati težinu meda i jača pčelinji fond, a također prati i mjeri temperaturu i vlažnost unutar i izvan košnice, i sve ovo moguće je vidjeti pomoću web ili mobilne aplikacije! Genijalno, zar ne?

Sredinom mjeseca obavijestili smo vas i kako je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske danas je posredstvom Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske isplatilo 3.091.306 KM za podsticaje za poljoprivrednu proizvodnju u 2018. godini, a prije nekoliko dana isplaćen je i poticaj za mlijeko, za drugi kvartal, kao i za ostale proizvodnje koje su prispjele na plaćanje u Federalnom ministarstvu.

Špekulacije oko otkupne cijene, (1,20 -1,50 KM/kg) totalno su neprihvatljive za malinare, i loši vremenski uvjeti rezultirali su manjim prinosima i smanjenjem broja zasada pod malinom pa je došlo do izmjene Programa poticaja, kojim je minimalna količina maline za poticaj smanjena sa 700 na 500 kg!

Pratite nas i dalje, tko zna što nam donosi septembar! ;)


Tagovi

August 2018 Što ste čitali Najčitanije Maline Pametne košnice Sjeme paradajza


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.