Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaj za malinare
  • 09.08.2018. 11:00

Izmjenom Programa, minimalna količina maline za poticaj smanjena sa 700 na 500 kg

Špekulacije oko otkupne cijene, (1,20 -1,50 KM/kg) totalno neprihvatljive za malinare, i loši vremenski uvjeti rezultirali su manjim prinosima i smanjenjem broja zasada pod malinom.

Foto: Pixabay/sharonang
  • 3.698
  • 219
  • 0

Berba maline je u punom zamahu, rane sorte se već nalaze u hladnjačama, a za kasnije sorte poput maline Polka berba slijedi i u naredna dva mjeseca. Zavisi to ipak i od vremenskih prilika koje su ove godine bile katastrofalne za malinarstvo, a dodatni udarac je i nestabilna i još uvijek nedefinisana otkupna cijena maline. Špekulacije oko otkupne cijene, (1,20 -1,50 KM/kg) totalno neprihvatljive za malinare, i loši vremenski uvjeti rezultirali su manjim prinosima i smanjenjem broja zasada pod malinom.

Vlada ZDK ublažila kriterij

Reagovanjem udruženja poljoprivrednika i udruženja malinara na području ZDK, koji najbolje poznaju situaciju na terenu oko proizvodnje, prinosa, ali i plasmana, nadležno Ministarstvo ovog kantona izradilo je prijedlog izmjene Programa poticaja u dijelu koji se odnosi na malinarsku proizvodnju. Isti prijedlog je bio predmet razmatranja na poslijednjoj sjednici Vlade koja je prijedlog usvojila i na taj način omogućila pravo poticaja za dodatnih još cca. 1000 malinara. Podsjećanja radi, prvobitno po Pravilniku su postavljeni kriteriji koji su precizirali minimalno 700 kg predane maline registrovanom otkupljivaču kao donji prag za ostvarivanje poticaja. Izmjenom Programa poticaja ZDK tako je smanjena minimalna količina maline i kupine potrebna za ostvarivanje poticaja sa 700 na 500 kilograma.

Proširenje kapaciteta hladnjača

Izuzetno neizvjesna malinarska sezona nerijetko je rezultirala ove godine da su mnoge hladnjače obustavljale otkup i do 3-4 dana, što je imalo ogromne poslijedice na malinare. Viškovi maline su jednostavno propali zbog nedostatka prerađivačkih kapaciteta. S tim u vezi na ovaj problem osvrnuo se i Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Himzo Smajić te najavio snažniju podršku. Kako bi se očuvalo malinarstvo i naredne sezone u ovom kantonu, Ministar vidi rješenje u proširenju kapaciteta hladnjača i izgradnju prerađivačkih kapaciteta.

"Ove godine smo za proizvodnju u malinarstvu opredijelili 750.000 KM, a 140.000 za podršku otkupu i podizanju novih nasada. To je sasvim dovoljan iznos da damo podršku svim registrovanim proizvođačima u ovom kantonu", kazao je ministar Smajić.

Iduća sezona pod upitnikom

Ako berač maline zarađuje u prosjeku od 0,8kf - 1.00KM, i na to se dodaju troškovi obrade zemlje, zaštitna sredstva, nafta i sav rad i trud proizvođača, onda trenutna otkupna cijena istog tog proizvođača vodi u ekonomski minus. Na sve te probleme uveliko su uticali i nepredvidivi vremenski uvjeti koji ove godine nisu "išli na ruku" malinarima, na žalost i dalje ne idu. Realno sagledavajući situaciju uz stav svakog malinara, ali i većine udruženja je da pod ovakvim uvjetima je nerentabilno baviti se ovom poljoprivrednom proizvodnjom i zasigurno ovogodišnji rezultati i uvjeti će uveliko doprinjeti već sada neizvjesnoj i upitnoj idućoj sezoni u malinarskom sektoru ZDK, ali i cijele BiH.


Tagovi

Maline Poticaj Malinari ZDK Polka Otkup Cijena Uzgoj Himzo Smajić


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.