Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nestašica izvjesna
  • 06.09.2022. 09:00

Hoće li BiH ostati bez mlijeka - "šverc" ne može podmiriti potrebe?

Do kraja devetog mjeseca, farmeri će znati koliko imaju stočne hrane, a to će, prema svemu sudeći, odlučiti i o sudbini stočnog fonda

Foto: Maja Celing Celić
  • 252
  • 96
  • 1

Od početka ove godine proizvođači u Bosni i Hercegovini, intenzivno su upozoravali na moguću nestašicu mlijeka, no sluha nije bilo. Stigao je i deveti mjesec, koji je u ovoj zemlji svake druge godine za predstavnike različitih nivoa vlasti "neradani", barem kada je riječ o funkcijama za koje im je dato povjerenje. Ni ove godine nije drugačije.

U petak je počela izborna kampanja koja će trajati do kraja mjeseca. Dok su finkcioneri na političkim tribinama, farmeri u njivama skoro da nemaju šta brati, prinose su umanjila poskupljenja i suša. Čime će napuniti hambare ni sami ne znaju. Iako su zasad mliječni odjeli u bh. marketima većinom uredno snabdjeveni, sve su prilike da će se ovdje preslikati stanje iz Srbije, gdje su police s mlijekom već prazne.

"Katastrofalno je stanje s mlijekom, cijena ne može pokriti proizvodnju i to je glavni problem, a drugi je suša, potom nedostatak stočne hrane i ljudi se odlučuju na uništavanje matičnog stada. Neki kažu kad dođe vrijeme nabavit će opet krave, a ko je jednom prodao nikad više nije nabavio", ističe Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja mljekar RS.

Nakupci obilaze farme

On kaže da nakupci svakodnevno obilaze farme i ne pitaju "je li krava mršava ili debela" te da su dostigle cijenu od 5 KM, a bikovi više od 6 KM. Sve je to, pojašnjava, rezultat nesluha države prema problemima poljoprivrednika. Samo da su uveli plavi dizel, tvrdi, situacija bi bila puno lakša.

Nakupci ne pitaju je li krava mršava ili debela 

"Ja radim trenutno silažu, u jedan kombajn i u traktor naspem 5.000 KM naftu, koju lagano radeći potrošim za dva dana. A imaju i druge mašine koje rade. Je li to normalno?", pita ovaj proizvođač.

Otkupne cijene mlijeka su, kako navodi, u oba bh. entiteta, od 0,53 do 0,83 KM/l. Ko po ovoj cijeni ne bude mogao proizvoditi, a većina neće moći, bit će prinuđeni zatvoriti farme. Nestašica je mlijeka, kaže, i u Evropi, zasad se samo švercaju manje količine, ali se na tome ne može zasnivati snabdijevanje jedne države.

Oko 50.000 mliječnih krava u Ukrajini uginulo od gladi, žeđi, bolesti, granatiranja - bit će ih još

"Jesmo li izvozili meso u Tursku? Jesmo. E de sad izvezi, kad nema ni repa", slikovito pojašnjava situaciju u agraru.

Bez pomoći, teško će izdržati

U Federaciji BiH su mljekare užurbano pokušale intervenirati na terenu dizanjem cijene otkupa za pet feninga, kaže Admir Kahriman, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH i sam vlasnik farme krava. Dodaje i da su farmeri počeli smanjivati proizvodnju jer su nerentabilni, zbog nedostatka stočne hrane. Dakle, smanjena proizvodnja i povećana potražnja mogli bi dovesti do nestašice.

"Dosta malih i srednjih farmi je dovedeno do gašenja pa je tu manjak mlijeka. Međutim, još uvijek to veće mljekare namiruju uvozom iz Mađarske i dijelom iz Slovenije, gdje se otkupljuj višak evropskog mlijeka", kaže Kahriman.

Evropsko mlijeko stiže preko "švercera". Nezvanično saznajemo i da neke mljekare uvoze mlijeko i iz Srbije. No, pitanje je do kada? Evidentno je da bh. farmeri ovakvu situaciju sami ne mogu izdržati. Oni u Federaciju su od Vlade FBiH zatražili interventnu pomoć još u julu, no, odgovor nije stigao ni mjesec i po kasnije.

"Farma pravi procjene o kabastom dijelu obroka, ove godine je on umanjen za 50 posto, dakle toliko nedostaje da bi prehranili grla. Hoće li država ili bilo koji nivo vlasti reagovati, sumnjam, iz razloga što je počela izborna kampanja, ni jednog ministra nema na radnom mjestu", kaže predsjednik poljoprivrednih proizvođača u FBiH.

Mlijeka sve manje, cijene sve više – još će rasti?

Dodaje kako su upozoravali da farmer neće moći izdržati s trenutnim cijenama, te da kada se jednom spustiti laktacija, teško se možete vratiti. Kad su u pitanju dodatna sredstva, njihovu isplatu otežavaju i zakonske procedure. Morao bi se uraditi rebalans budžeta, što produžava agoniju, jer proizvođači nemaju vremena za čekanje.

Do kraja devetog mjeseca će znati koliko imaju stočne hrane, a to će, prema svemu sudeći, odlučiti i o sudbini stočnog fonda.


Tagovi

Mlijeko Proizvodnja mlijeka Farmer Krave Vladimir Usorac Admir Kahriman Cijena mlijeka


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.