Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene piletine
  • 08.02.2021. 10:00

Peradari suočeni sa poskupljenjima - koliko vrijedi domaća piletina?

Iz Zajednice živinara RS poručuju da su uzgajivači suočeni sa velikom preprekom zato što su cijene kukuruza i sojine sačme rekordno visoke na svjetskim berzama, u posljednih 20 godina. 

Foto: Julijana El Omari
  • 420
  • 78
  • 0

U predstojećem periodu, doći će do rasta cijena pilećeg mesa i jaja u našoj zemlji. Razlog tome, proizvođači smatraju to što je na međunarodnom tržištu došlo do značajnog poskupljenja hrane za perad pa shodno tome, morali su poskupiti i navedeni proizvodi da bi uopšte opstali na tržištu, navode Nezavisne

Iz Zajednice živinara RS poručuju da su uzgajivači suočeni sa velikom preprekom zato što su cijene kukuruza i sojine sačme rekordno visoke na svjetskim berzama, u posljednih 20 godina. 

"Pomenuti trendovi su jako poskupili proizvodnju. Poremetili su nam kalkulacije i izvjesno je da će doći i do poskupljenja naših proizvoda", kaže Predrag Miličić, predsjednik Zajednice i direktor preduzeća "Agreks" iz Donjeg Žabara, naglašavajući kako ne mogu sebi dopustiti da rade i da budu u minusu. 

"Ne može meso da se prodaje 30 odsto niže od cijene koštanja".

Do kad će poskupljenje trajati ?

I peradari iz Tešnja potvrđuju da su u sličnoj situaciji, usljed skuplje hrane za živinu. Ipak kao najveći problem izdvajaju to što je neizvjesno do kada će ta poskupljenja trajati. 

"Imamo velike troškove i dažbine i kao posljedica toga, logično je da mora doći do poskupljenja piletine i jaja", objašnjava Maid Jabandžić, direktor Mesne industrije "Madi" iz Tešnja.  

Šta to BiH može izvoziti na tržište EU?

Kako smo nedavno pisali, Staša Košarac ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Richard Mas, šef Kooperacija pri Delegaciji EU u našoj zemlji, na sastanku održanom prošle sedmice, zaključili su da ni Delegacija EU u BiH niti naše Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa nemaju zvanične informacije o tome da će Bosni i Hercegovini biti zabranjen izvoz pilećeg mesa i jaja za preradu u zemlje Evropske unije. 

Ko finansira testiranje ?

U toku sastanka bilo je govora i o hitnosti ispunjavanja uslova, vezanih za laboratorijsko testiranje, a koje se obavlja u referentnim institucijama u našoj zemlji. Istaknuto je da se ovaj proces mora obavljati strogo prema propisanim standardima.

Kako Jabandžić ocjenjuje, u osnovi priče da će doći do zabrane izvoza je problem ko će finansirati testiranje. Međutim, logično je da privredni subjekti koji plaćaju porez i ostale obveze, budu oslobođeni od toga. 

Peradarska proizvodnja kod nas ostvari vrijednosti, na godišnjem nivou preko 45 miliona KM, samo PDV, ali i drugih državnih dadžbina. Početkom 2019. godine, domaća piletina plasirana je i na tržište Evropske unije. U međuvremenu, stočari stalno rade na usavršavanju, kao i povećanju proizvodnih kapaciteta, u cilju bolje spremnosti da odgovore zahtjevnom tržištu.


Tagovi

Cijene piletine Cijene kukuruza Peradari Predrag Miličić Maid Jabandžić Hrana za živinu Domaća piletina


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.