Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Riječ stručnjaka
 • 24.05.2024. 14:00

Voće i povrće pogođeno gradom treba zaštititi od daljeg propadanja

U usjevima krompira treba spriječiti crnu pjegavost i plamenjaču, tretirajte i papriku, šljive, jagode...

Foto: Jovana Cvetković (ilustracija)
 • 51
 • 7
 • 0

Pojedine dijelove Bosne i Hercegovine su prije dva dana zahvatile snažne padavine praćene kišom, jačim vjetrom i gradom, pri čemu su nastale mehaničke povrede i oštećenja u zasadima voća i povrća na otvorenom. Kako bi se voća i povrće oporavilo potrebno je sprovesti određene mjere.

"U zasadima i usjevima u kojima je došlo do mehaničkog oštećenja uslijed gradonosnih padavina, preporučuje se sprovođenje mjera zaštite radi sprječavanja prodora i razvoja patogenih organizama i radi saniranja rana", poručuju iz PIS- a. 

U zasadima jabučastog voća radi zaštite od prouzrokovača truleža plodova i bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora) mogu se primijeniti preparati na bazi aktivne materije:

 • Bacillus subtilis u količini 10 l/ha ili
 • fosetil aluminijum u koncentraciji 0,4-0,45% ili
 • bakar hidroksid u koncentraciji 0,05-0,06%

Kada koristiti fungicide, prije ili poslije kiše?

U zasadima šljiva preporučuje se primjena nekog od preparata na bazi aktivne materije kaptan u koncentraciji 0,2-0,3% MBT 3. Višnje treba zaštititi od prouzrokovača truleži aktivnim materijama:

 • boskalid, piraklostrobin 0,562-0,72 kg/ha (karenca 14 dana, MBT 2) ili
 • fluopiram, trifloksistrobin 0,35 l/ha (karenca 7 dana, MBT 2).

Usjeve jagoda treba tretirati aktivnim materijama:

 • fenheksamid u količini 1-1,5 l/ha (karenca 3 dana, MBT 2) ili u količini 1,5 l/ha (karenca 1 dan, MBT 3) ili
 • Bacillus subtilis u koncentraciji 2% (bez karence) - dozvoljeno u organskoj proizvodnji.

Šta je sa povrćem?

U usjevima krompira treba spriječiti crnu pjegavost i plamenjaču primjenom nekih od preparata na bazi aktivne materije bakar-hidroksid ili cimoksanil. Papriku tretirati aktivnom materijom bakar-oksihlorid, bakar-oksid ili bakar-hidroksid u različitim koncentracijama, zavisno od preparata koji se koristi. 

Pepelnica i plamenjača: Kako ih prepoznati, prevenirati i suzbiti širenje?

Kako smo ranije pisali, prouzrokovači plamenjače smatraju se najdestruktivnijim patogenima u povrtlarskoj proizvodnji. Njihovom razvoju najviše odgovaraju temperature od 19 do 25 stepeni i povišena vlažnost (do 90 posto), a simptomi infekcije postaju vidljivi nakon pet do sedam dana.


Tagovi

Grad Siva trulež Zaštitne mjere Tretiranje šljiva Tretiranje jagoda Zaštita krompira Zaštita paprike Oporavak usjeva Oporavak zasada


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Prema svibanjskom izdanju biltena JRC MARS o praćenju usjeva u Europi, vremenski uvjeti tijekom promatranog razdoblja od 1. travnja do 18. svibnja bili su obilježeni velikim prostornim i vremenskim kontrastima, s različitim utjecajima na us... Više [+]