Pretraga tekstova
Povoljne vremenske prilike u ovom dijelu februara treba iskoristiti, a ujedno i vrijeme je kada treba krenuti s prihranom ozimih kultura azotnim đubrivima
Dnevne temperature zraka posljednjih dana znatno su iznad prosjeka. Jutra su hladna, ali su temperature zemljišta u zoni korijena u okvirima prosječnih vrijednosti za ovo doba godine, tako da za sad nema uslova za pokretanje vegetacije ranije nego što je to uobičajeno.
Povoljne vremenske prilike u ovom dijelu februara treba iskoristiti, a ujedno i vrijeme je kada treba krenuti s prihranom ozimih kultura azotnim đubrivima, navedeno je u sedmičnom Agro-biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS.
U voćnjacima i vinogradima trebalo bi primijeniti odgovarajuće mjere njege i zaštite, kao i pripremu za predstojeću rezidbu. Početkom sedmice registrovane su uglavnom slabe povremene padavine kiše, na planinama susnježice i snijega, koje će održati dobru zalihu zimske vlage u dubljim slojevima zemljišta što će biti dobro za nastavak vegetacije.
Ostatke grana ili rozgvi nakon rezidbe iskoristite na više načina
Porast temperatura zraka uslovio je početak aktivnosti pojedinih insekata štetočina, kao što su: repina pipa i kruškina buha, koje će se pojačati usljed porasta temperature, a time i intenzivnije polaganje jaja.
Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS četvrtak i petak karakterisat će uglavnom sunčano uz promjenljivu oblačnost i porast temperature vazduha.
U dane vikenda očekuje se pretežno do potpuno oblačno s kišom, susnježicom i snijegom. Jutarnja temperatura vazduha imat će vrijednosti od -8 do 2 u višim, u nižim od -2 do 5 , na jugu do 8 stepeni. Maksimalna dnevna temperatura bit će u intervalu od -1 do 7 u višim krajevima, u nižim područjima od 7 do 16 stepeni.
Temperaturne su znatno iznad prosjeka za ovo doba godine. Nestabilno vrijeme krajem sedmice ometat će radove na otvorenom.
Tagovi
Agro prognoza Snijeg Sunčano Kiša Rezidba Radovi na otvorenom
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)