Pretraga tekstova
Porodica Čedomira Radovanovića završava sa berbom jagoda, a onda prelazi na trešnje.
Jagode su prvo proljetno voće kojega ne možemo dočekati. Slatke, mirisne i pune vitamina omiljene su i kod djece, ali i starijih. U junu njihova sezona već prestaje, a mjesto ustupaju drugom ljetnom voću.
Tako se i na imanju Čedomira Radovanovića iz Bijeljine berba jagoda privodi kraju, a uskoro će, kaže, nastupiti i berba trešanja. Ove su se godine i on, ali i drugi proizvođači jagoda borili s hladnim i kišovitim majem.
Iako štete u jagodnjaku zbog truleži ima, ipak je bilo i dobrog roda, a ove će godine imati i prvi rod trešanja. "Štetu su izazvali martovski mrazevi. Jagode imamo na površini od pet dunuma, trešnje, italijanske i češke sorte, uzgajamo na hektar površine", ističe Radovanović za avaz.
Na njegovoj plantaži radnici zarade dnevnice od 40 do 45 KM. Radna snaga mu je bitna stavka, a kilogram branja košta 50 do 60 feninga.
"Jagode prodajemo po cijeni od tri KM za kilogram i ona se ne mijenja, od početka do kraja berbe. U optimalnim uvjetima s pola hektara može se ubrati oko 10 tona jagoda", otkriva.
Radovanović planira da proširi jagodnjak sa 20.000 na 30.000 sadnica, tako da bi već u narednoj godini mogao imati rod od 15 tona.
Domaća jagoda ne može na strano tržište, a voćari ostali bez podsticaja
Naglašava da se na njivi, u vrijeme sezone branja voća, radi od jutra do mraka. No, koliko god rad bio mukotrpan, ovi slatki plodovi dobro popune budžet njegove porodice.
Tagovi
Berba jagoda Semberija Cijena Dnevnica
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
U Osijeku je danas otvoren 12. FarmShow 💚🤟