Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voće
  • 04.06.2019. 07:30

Zašto opadaju plodovi voćaka?

Plodovi voća uglavnom opadaju u tri talasa, odnosno u tri razvojna i vremenska perioda. Prvo opadanje odmah je nakon cvjetanja, drugo tokom juna, a treće - pred berbu. Osim ovih glavnih rokova, plodovi opadaju i zbog jakih vjetrova i pojave bolesti i štetočina.

Foto: Bigstockphoto/HappyAlex
  • 608
  • 40
  • 0

Voćke dobro cvjetaju i obilno formiraju plodove, ali mnogi od njih prije ili kasnije opadnu sa stabla. To je takozvano prirodno prorjeđivanje plodova, koje u nekim godinama, može da bude masovno i da i te kako utiče na rentabilnost proizvodnje. Plodovi najviše opadaju poslije cvjetanja ako nisu oplođeni. Ova anomalija najviše je izražena u uzgoju kruške i jabuke.

"Poslije oplodnje sjemeni zameci jabuke i kruške razvijaju se u sjemenke. Onaj plod koji ima dovoljno oplođenih sjemenih zametaka nesmetano će rasti, bit će stabilan i neće otpasti dok će plodovi u kojima nema oplođenih sjemenih zametaka ni razvijenih sjemenki, zastati u rastu jer ih ne podstiču hormoni. Nakon zastoja u rastu, razvija se sloj plutastih stanica, veza popušta i - plod otpada“, objašnjava diplomirani inženjer voćarstva, Aleksandar Antić, iz Kruševca.

Obavezno đubrenje prije i poslije cvetanja

Plodovi sa manjim brojem sjemenki opadat će i ako stabla nisu dobro nađubrena. Za formiranje dobrih cvjetnih pupoljaka, voćke se đubre mjesec dana pre cvetanja, sa 150 kg KAN-a po hektaru. Poslije cvjetanja voćkama se ponovo dodaje KAN. Ovo će đubrivo potaknuti rast plodova i lastara. Osim toga, prihranjivanje prije i poslije cvjetanja potpomaže proljetni rast korijena.

Đubrenje zasada voća azotnim mineralnim đubrivima

Zahlađenje u vrijeme cvjetanja otežava oplodnju

Prekomjerno opadanje plodova nakon cvjetanja može biti prouzrokovano lošom oplodnjom najčešće zbog zahlađenja za vrijeme cvjetanja. U to vrijeme, zbog hladnoće ne lete ni pčele, koje su inače izvrsni oprašivači. Plodovi mogu opadati i ako nije dobro odabran sortiment, odnosno, nema sorti takozvanih međuoprašivača već se u zasadu nalaze sorte koje nisu samoprašivači.

Za dobar rod veoma važan izbor i raspored sorti u voćnjaku

U junu plodovi opadaju zbog suše, a pred berbu zbog crvljivosti

"U junu počinje drugi talas opadanja plodova. Opadaju plodovi sa manjim brojem sjemenki, ali najviše zbog suše, ako se voćke ne navodnjavaju. Razlog opadanja može biti i smanjena količina azota u zemljištu pa je preporuka i da se u tom periodu nađubri sa 100 kg KAN-a po hektaru. Posljednje opadanje je pred berbu, kada je šteta i najveća jer su plodovi već zreli. Plodovi u ovom periodu opadaju ako nisu blagovremeno prskani protiv jabučnog smotavca (crvljivosti), zbog olujnih vjetrova i suše“, naglašava Antić.

Zaštitite opadanje plodova jabuke i spasite berbu


Tagovi

Plodovi voća Opadanje voćaka Prorjeđivanje plodova Đubrenje KAN- om Berba Međuoprašivači


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.