Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti maline
  • 04.11.2021. 12:00

Uočena smeđa pjegavost lista maline, savjet je preventivno djelovati

Preporučuju se preventivne mjere kontrole čija je svrha smanjenje infektivnog potencijala, a to su rezidba i uklanjanje zaraženih mladara.

Foto: PIS Srbija
  • 255
  • 30
  • 0

Nakon završene berbe maline važno je nastaviti sa agrotehničkim i hemijskim mjerama kako bi se obezbjedio rodni kapacitet za narednu godinu, ali i produžio životni vijek zasada. Njega malinjaka poslije branja plodova podrazumijeva rezidbu izdanaka, rodnih stabala koji su donijeli rod u ovj sezoni, uklanjanje i spaljivanje orezanih izdanaka, zatim rezidbu i prorjeđivanje ljetorasta koji su ostavljeni za narednu godinu, kao i navodnjavanje.

Iako se na pojedinim područjima, malinjaci nalaze u fazi razvoja starenja, odnosno početak mirovanja, vizuelnim pregledom uočeni su simptomi smeđe pjegavosti lista navedene voćne vrste (lat. Sphaerulina rubi), u niskom intenzitetu napada, upozorava Prognozno-izvještajna služba zaštite bilja.

Uzrokuje smanjenje prinosa

Simptomi bo­lesti manifestuju se na listu u vidu sitnih svijetlo smeđih pjega kružnog oblika i sa tamnom nijansom po obodu. Oboljenje prije svega zahvata donje listove dvogodišnjih rodnih izdanaka, a kasnije prelazi na lisnu masu jednogodišnjih izdanaka. Sa razvojem zaraze, fleke se znatno uvećavaju i međusobno spajaju. Zaraženi listovi požute i kasnije dobijaju svijetlo smeđu nijansu pa prije vremena otpadaju. Prijevremena defolijacija lišća ima za posljedicu smanjenje prinosa u narednoj sezoni.

Nakon berbe maline ne iznosite stare izdanke odmah iz špalira

Oboljeli izdanci ulaze u zimu nezreli pa su osjetljivi na mraz. Pomenuti patogen prezimljava u peritecijama na opalom lišću i piknidima na izdancima.

Sve je u preventivi

U cilju zaštite maline od navedene infekcije, preporučuju se preventivne mjere kontrole čija je svrha smanjenje infektivnog potencijala, a to su rezidba i uklanjanje zaraženih mladara, kao i sakupljanje ili zaoravanje opalog lišća.

Intenzitet prisustva pomenutog štetnika na našem terenu ne zahtjeva primjenu posebnih hemijskih vidova zaštite već se zaštita te voćne vrste od gore navedenog oboljenja izvodi zajedno sa suzbijanjem prouzrokovača ljubičaste pjegavosti izdanaka maline (lat. Didymella applanata).


Tagovi

Bolesti maline Smeđa pjegavost maline Ljubičasta pjegavost maline Rezdiba Preventivne mjere Hemijske mjere


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...