Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja maline
  • 19.09.2020. 16:15

Stanje na tržištu maline dobro, nadležni očekuju da se voćari opet okrenu ovoj vrsti

Postojećoj situaciji najviše su doprinjeli niska cijena za malinu, ali i nemogućnost plasiranja voća na tržište, uz brojne druge probleme koji su pratili uzgoj. Od povećanih proizvodnih troškova pa do nedostatka radne snage.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 134
  • 145
  • 0

Aktuelna otkupna cijena za malinu kreće se od 3,3 do 3,5 KM za kilogram, što je ispunilo očekivanja proizvođača ove voćne vrste.

Malinari na području Unsko sanskog kantona mogu reći da su nakon proteklih nekoliko godina, konačno zadovoljni stanjem na tržištu. Kako ocjenjuju, ako postojeća cijena ostane na nivou od 3,5 KM/kg, moglo bi se pričati i o stabilizaciji proizvodnje ove voćne vrste, koja je upravo zbog niskih cijena i neisplativosti, bila na rubu propasti.

Najveći otkupljivač maline na ovom području, firma "Vrganj promet", smatra da je do povećanja njene otkupne vrijednosti došlo usljed povećane potražnje na međunarodnom tržištu.

Od očekivanih 5, urod je bio 3 t/ha

"Ove sezone tražnja je bila značajna pa su iz tog razloga bile zadovoljne obe strane - i otkupljivači i poljoprivredni proizvođači", navodi za Nezavisne vlasnik ove firme, Amir Makić.

Kada je riječ o prinosima, oni su nešto manji od očekivanih jer su vremenske prilike u aktuelnoj godini bile prilično nepovoljne, ipak voćari naglašavaju kako je kvalitet plodova na visokom nivou, možda čak i bolji nego prošlogodišnji.

Cijena maline neće ići ispod 3 KM/kg, ali rod je ove godine podbacio

Uzgajivači kažu kako su imali problema i sa mrazom pa su i zbog toga od očekivanih pet tona, imali uroda tek oko tri tone.

"Visinom otkupne cijene smo zadovoljni, a pored toga imamo još i poticaje od kantonalnog ministarstva poljoprivrede. Kada se to sve uzme u obzir, uzgoj malina ponovo može biti isplativ", objašnjava voćar Hazim Memić, iz Cazina, dodajući da je prošlogodišnja cijena maksimalno bila 2,5 KM/kg.

Malinari se radije okreću drugim voćnim vrstama ?

Iz resornog ministarstva kažu kako bi ovakvo stanje na tržištu moglo stimulativno djelovati na proizvođača pa da oni opet krenu sa uzgojem ovog voća. Međutim, poučeni iskustvima iz ranijih godina, mnogi poljoprivrednici još će sačekati kako bi se uvjerili da li je zaista nastupila stabilizacija na svjetskom tržištu.

Iz Udruženja proizvođača jagodičastog voća USK smatraju da bi uzgoj ove vrste ipak mogao biti ozbiljniji u godinama koje slijede. Ranije je veliki broj voćara sadio maline tako da je došlo do izvjesnog zasićenja, a samim tim i do niske otkupne cijene. Iz tog razloga je došlo i do znatno manje potražnje na evropskom tržištu. 

Otkupna cijena maline ove godine 3,5 KM/kg - zadovoljni i hladnjačari i voćari

Prema nekim statističkim podacima, proizvodnja malina na području USK manja je za oko 60 odsto, a zabrinjavajuća je i činjenica da je veliki broj poljoprivrednika odustao od ove proizvodnje.

Navedenoj situaciji najviše su doprinjeli niska cijena za malinu, ali i nemogućnost plasiranja voća na tržište, uz brojne druge probleme koji su pratili uzgoj. Od povećanih proizvodnih troškova pa do nedostatka radne snage. Ovo su takođe glavni razlozi zašto se veliki broj malinara fokusirao na druge voćne vrste, poput aronije, borovnice, lješnjaka dok su drugi potpuno odusatli od poljoprivredne proizvodnje.


Tagovi

Proizvodnja maline Tržište maline Otkupna cijena Malinari Amir Makić Hazim Memić Kvalitet plodova Manja potražnja Svjetsko tržište


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer