Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba voća
  • 27.02.2022. 12:00

Šljiva savka je najbolja za rakiju - šta je ključno u rezidbi?

Rezidba, ishrana i zaštita, ključni su faktori za visoke prinose šljiva objasnili su voćarima savjetodavci iz resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi koji, svake godine, održavaju obuke za voćare iz opštine Kotor Varoš.

Foto: Bojan Kecman
  • 2.185
  • 151
  • 0

Rezidba voća jedan je od ključnih uslova za visoke i stabilne prinose. Bez obzira o kojoj voćnoj vrsti je riječ, rezidba, bilo da je ljetna ili zimska, u velikoj mjeri odlučuje koliki će da bude prinos u narednoj vegetaciji.

Toga su svjesni i u Udruženju voćara Kotor Varoš koje je, u saradnji s resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u Obodniku, nedaleko od Kotor Varoši, organizovalo pokaznu zimsku rezidbu šljiva za dvadesetak voćara iz ove opštine koji, u svojim zasadima gaje stabla šljiva, jabuka i krušaka.

Rezidbu šljiva objašnjavao je Milovan Ćućić, šef područne jedinice Banjaluka, u resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

"Ključno je da se krošnja stabla održi osunčanom i da se eliminiše višak grana koje ili idu u unutrašnjost ili su previše dugačke čime crpe hranjiva za ostatak grana, naročito rodnih grančica koje donose rod", istakao je Ćućić.

Ravnoteža rasta i rodnosti

Prema njegovim riječima također je važno da se održi ravnoteža između rasta i rodnosti stabla, a svaka sorta šljiva ima specifičnosti koje je potrebno poznavati prilikom izvođenja rezidbe.

U 2021. godini najbolje je rodila savka

"Većina voćara svoja stabla šljiva drži u formi kotlaste vaze ili vitkog vretena i zato je potrebno znati kako da se orežu. Osim toga, važna je i ishrana i zaštita od bolesti i štetočina",  precizirao je Ćućić.

Rod, uglavnom, ide u rakiju

Dušan Mutić, vlasnik zasada u kojem je održana pokazna rezidba šljiva rekao je da je, u prošloj godini imao nešto roda. Stabla su stara četiri godine, a zastupljene su sorte čačanska rodna i Stenley.

Počelo bubrenje pupoljaka šljiva i krušaka - šta poduzeti?

"Rod ću da koristim za rakiju. Imam 200 stabala i mali sam proizvođač, ali vjerujem da ću imati roda u narednim godinama jer u mom selu šljiva kasnije cvjeta pa, ponekad, izbjegne mrazeve. Nadam se da će tako biti i s mojim voćkama. Zemlja je plitka, voda se slabije zadržava i nakon dugotrajnih kiša, ali blizu je rijeka Vrbanja, tako da vlaga koja dolazi od rijeke može da spriječi posljedice suše. Prošle godine, iako je bila velika suša, nisam imao većih problema", kaže Mutić.

Voćari vjeruju šljivama

Inače, u selima oko Kotor Varoši stanovništvo najviše vjeruje u uzgoj šljiva. Ima proizvođača koji uzgajaju jabuku i krušku, a imajući u vidu da su u pitanju manje površine, rod se koristi za pravljenje rakije od navedenih vrsta voća, po kojoj je ovaj kraj nadaleko poznat.

U 2021. godini najbolje je rodila savka, tj. požegača, koja je izbjegla kasne proljećne mrazeve i od koje se pravi najbolja rakija. Osim šljiva dobro je rodila i jabuka, čak i autohtone sorte koje se rijetko režu jer su stabla dosta stara, ali redovno rađaju.

Februar je idealan za zimsku rezidbu koštičavog voća

Udruženje voćara iz Kotor Varoši poznato je po tome što, u saradnji s nadležnim institucijama, svake godine organizuje obuke svojih proizvođača o rezidbi voća.


Fotoprilog


Tagovi

Milovan Ćućić Dušan Mutić Obodnik Udruženje voćara Kotor Varoš Autohtone sorte Zimska rezidba


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.