Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke voćarima
  • 31.12.2023. 13:30

Prva polovina januara u voćnjaku i vinogradu - šta raditi?

Pravo je vrijeme za otkrivanje parazita koje prezimljuju ispod kore drveta i čišćenje stabala od njih.

Foto: Depositphotos/DJSrki
  • 132
  • 28
  • 0

U hladnim zimskim mjesecima radovi u voćnjacima i vinogradima obavljaju se sličnim intenzitetom kao u ostala godišnja doba, pa je tako u prvoj polovini januara poželjno krečenje debla i ramenih grana, te uklanjanje starih i dotrajalih stabala, ako vremenski uvjeti to dopuštaju.

Ukoliko je u planu sadnja novih nasada ili postoje mjesta za popunu sadnih mjesta, pripremaju se rupe za presađivanje voćaka. Pravo je vrijeme za otkrivanje parazita (njihovih jajašaca ili odraslih jedinki) koje prezimljuju ispod kore drveta i čišćenje stabala od njih. Također, ovo je vrijeme za orezivanje vinograda i voćnjaka (jabuke, kruške, kajsije, breskve, šljive, maline, dunje i slično).Voćnjaci se čiste i preventivno prskaju (zimsko prskanje) protiv crvenih paukova i štitastih ušiju, kao i protiv gljivičnih oboljenja, navode iz savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede HNK. 

Ukloniti sve bolesne i oštećene grančice

Tokom rezidbe vinove loze, ukoliko se uoče simptomi zaraze uzročnicima bolesti drva (eska, petrijeva bolest, eutipoza), neophodno je provesti zaštitu. Ona se svodi prvenstveno na uklanjanje izvora zaraze i sprječavanje zaraze kroz rane na drvetu (prenosi se makazama). Orezano drvo je potrebno ukloniti i spaliti, a rane od rezidbe zaštititi  fungicidom.

Na orezanoj rozgvi mogu se uočiti i simptomi crne pjegavosti (Phomopsis viticola). Zaražena rozgva je izbijeljela, sivkasto-srebrnkaste boje s crnim tačkicama. Važna mjera u sprječavanju širenja bolesti je iznošenje orezanih lucnjeva iz vinograda i njihovo spaljivanje.

Preporuka proizvođačima koštičavog voća (breskva, marelica, trešnja, višnja, šljiva i  bajama) je da izvrše prvu preventivnu zaštitu tzv. "plavo prskanje". Ovim tretiranjem vrši se zaštita od uzročnika kovrčavosti lista (Taphrina deformans), paleži cvjetova i rodnih mladica (Monilinia laxa), šupljikavosti lišća (Stigmina carpophilla), kozičavosti lišća trešnje i višnje (Blumeriella jaapii) i bakterijskih bolesti.

Prije obavljanja tretiranja potrebno je ukloniti sve bolesne i oštećene grančice ili grane, odstraniti mumificirane plodove unutar krošnje te ih uništiti spaljivanjem ili zakopavanjem. Radi suzbijanja prezimljujućih oblika štitastih uši, jaja lisnih uši i crvenog voćnog pauka bakrenom pripravku je moguće dodati mineralno ulje ili koristiti gotovu tvorničku kombinaciju bakra i mineralnog ulja.

Popravite stubove i žicu

Tretiranje provesti za mirna vremena uz obilan utrošak škropiva i povećanom koncentracijom. Poželjno je krošnju i deblo "okupati" sa svih strana, jer uzročnici bolesti i štetnika prezimljuju na i ispod kore, u pukotinama i ljuskicama pupova.

Rigolovanje zemljišta za voćnjak ili vinograd: Kako, čime i kad?

Nakon rezidbe se vrši popravka naslona (stubovi i žica). Ukoliko se planiraju novi nasadi, pravo vrijeme je za rigolanje zemljišta. Također se popravlja poljoprivredna mehanizacija i alati, priprema ambalaža za narednu sezonu.


Tagovi

Radovi u voćnjaku Radovi u vinogradu Januar u voćnjaku Tretiranje voća Zaštita loze Preporuke voćarima


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.