Pretraga tekstova
U Ljubinju, između Mostara i Trebinja, nalazi voćnjak Ognjena Janjića. Njegova porodica već 20 godina se bavi trešnjarenjem. Od 1. maja do danas nisu ostvarili nikakav profit.
U Hercegovini je počela berba kasnih sorti trešanja, regina i lapins. Iako su se nadali boljoj situaciji, od one s ranim sortama, još uvijek nema mjesta zadovoljstvu kod proizvođača. Otkupne cijene su ih dovele na ivicu održivosti, s obzirom na potrebna ulaganja.
Situaciju možda najbolje oslikava podatak da su dvije gajbe, koje teže kilogram, skuplje od kilograma trešanja. Proizvođači su, samo kako bi sačuvali voćke zdravima, uložili desetine hiljada maraka.
U Ljubinju, na više od 500 metara nadmorske visine, između Mostara i Trebinja, nalazi i voćnjak Ognjena Janjića. Njegova porodica već 20 godina se bavi trešnjarenjem. Od 1. maja do danas nisu ostvarili nikakav profit.
"Na ranijim sortama cijena je maksimalno išla na 1,5 KM, to je van profita nije se moglo vratiti ni uloženo. Od te cijene ja imam 10 feninga zarade. U roku od 14 dana prodali smo oko osam tona, ali neprofitabilno, poslovali smo s gubitkom", kaže Janjić za Agroklub.
Kasne sorte su počele s narudžbama po cijeni od dvije marke. Jučer su ubrali 500 kilograma, koliko će i danas do kraja dana, a onda svaki dan po tonu do kraja mjeseca. U svom voćnjaku, na oko 4,5 hektara, angažuju i radnu snagu, u zavisnosti od dozrijevanja ovdje radi od 10 do 35 radnika. Satnice nisu male i iznose od 2,5 do tri eura.
"Dnevnica izađe od 20 do 30 eura, prijevoz je obezbijeđen. Ne rade po suncu, rade od pet ujutro do 12 sati i mogu da sudjeluju u drugoj smjeni od 16h do 20 sati, jer trešnja se ne bere po suncu", pojašnjava ovaj proizvođač.
Dodaje i kako je nekoliko voćnjaka oko Stoca ostalo neobrano, no Janjići se zbog višegodišnje tradicije trude obaviti ovaj posao, pa i na granici profitabilnosti. Zimus su uložili između 10.000 i 25.000 eura da bi proizveli voće.
No, o proizvođačima trešanja se najmanje priča. Zakazala je i država. Ognjen navodi primjer Srbije, gdje je, za razliku od BiH, organiziran otkup. Ovdašnji voćari su osuđeni na gradske nakupce voća.
"Trešnju otkupljuju nakupci koji naveliko prodaju u svojim hladnjačama. Ni oni ne ostvaruju neku značajniju dobit u odnosu na nas. Od njih kupuju tezgaroši. Svako ko ima zelenu piljaru ide mahom 50 posto na ovu cijenu, jer oni su treća-četvrta ruka", kaže naš sagovornik.
Stare sorte u sjeni hibrida - kupci gledaju samo veličinu, za okus niko ne pita
Hercegovačke proizvođače brine i kako će se kriza zbog ruske agresije na Ukrajinu odraziti na bh. tržište, posebno uvoz iz Sjeverne Makedonije. Zatvaranje ukrajinskog i ruskog tržišta već je utjecalo na izvoz proizvoda iz te zemlje, nakon što se zvanično Skoplje pridružilo sankcijama protiv Rusije. Kako je objavila Al Jazeera Balkans, više od 70 posto prvoklasne jabuke išlo je u Rusiju.
"Pitanje je vremena kada će makedonska jabuka, grožđe i paradajz stići ovdje i biti ispod marke", dodaje Janjić.
Poskupila je i ambalaža, čak i ona korištena. Naime, polovna gajba koja je lani bila 0,50 KM, sada je skuplja za 30 feninga. Dok je za jednu novu potrebno izdvojiti 1,30 KM.
"Ta gajba je od pola kilograma, dvije gajbe su znači kilogram i one koštaju 2,60 KM, skuplje nego kilogram trešanja", zaključuje Janjić.
Cijene ambalaža skočile su sredinom maja ove godine. Samo ona za limenku je tada za jedan dan porasla za 115 posto. Folije, kutije i ostalo poskupili su od 100 do 300 posto.
Tagovi
Trešnje Kasne sorte Rane sorte Hercegovina Ognjen Janjić Ljubinje
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Damir Senjan
prije 3 dana
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
prije 3 dana
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
prije 3 dana
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
prije 6 dana
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
prije 1 tjedan
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
prije 1 tjedan
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
prije 1 tjedan
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.