Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mraz
  • 02.01.2021. 14:30

Kako se ispoljavaju posljedice dejstva mrazeva na voćkama?

Najmanju otpornost tkiva voća na mrazeve ima prizemni dio debla jer je izložen najvećim kolebanjima temperature, što nepovoljno djeluje na kaljenje.

Kako se ispoljavaju posljedice dejstva mrazeva na voćkama?
Foto: Bojan Kecman
  • 246
  • 18
  • 0

Niske temperature korisne su u hladnom periodu za održavanje života voćaka u toku zimskog mirovanja ali takođe su i nepovoljne zbog mrazeva. Najčešće se javljaju u fazi uspavanosti ili kasnije u početnim fenofazama vegetacije, kada su i najopasniji.

Pri tom može biti različito oslabljeno svojstvo prirodne otpornosti prema mrazu, cijelog habitusa, a najčešće pojedinih dijelova stabla. Pojava nedovoljne količine organskih rezervi najčešće je usljed iznurenosti rodom. Takođe tu su i neblagovremeno završavanje vegetacije (neodrvenjavanje i nesazrijevanje tkiva) i nepovoljni uslovi kaljenja krajem vegetacije zbog naglog nastupanja hladnoće poslije relativno toplijeg vremena, navodi stručnjak za voćarstvo, Branko Tanasković.

Kako zaštititi voćke od mraza i niskih temperatura

Povrede na voćkama mogu biti različite, odnosno, u vidu djelimičnog ili potpunog cjepanja i sušenja. Obično se raspoznaju po tamnijoj boji tkiva zbog aktivnosti oksidacionih enzima. Spolja na deblu, granama i korjenu mogu se primjetiti nekrotične pjege, pukotine i izmrzline kore. Zatim se javlja sušenje grančica ili kompletnog usjeva. Pogotovo su izmrzline izražene na dijelovima formiranih rahlji voća i to više ako su one od skeletnih grana i pod manjim uglom.

Osjetljivost nastaje od loših uslova sazrijevanja tkiva

Najmanju otpornost tkiva na mrazeve ispoljava prizemni dio debla jer je izložen najvećim kolebanjima temperature, što nepovoljno djeluje na kaljenje, a i manje je snabdjeven hranjivim rezervama, koje kasnije i pristižu, naročito pri poznijem završetku vegetacije (jer u tom slučaju kad je toplo - tu je najtoplije, a kad je hladno - tu je najhladnije).

Zbog velikih temperaturnih kolebanja, dolazi i do značajnijeg pucanja kore na deblima, najviše izraženih u prizemnim i središnim regijama. Ostali dio stabla je znatno otporniji. Skeletne grane ponašaju se u tom slučaju kao i gornji djelovi drveta. Slično je i sa ostalim starijim granama. Nešto jače izraženu osjetljivost imaju unutrašnji djelovi rahlji kore. Pri tom osjetljivost tkiva rahlji nastaje od lošijih uslova sazrijevanja i kaljenja tkiva, odnosno usljed slabije obezbjeđenosti hranjivim rezervama, objašnjava Tanasković.

Opasne po biljku i mehaničke povrede

Osjetljivost prema mrazu pojačava se i mehaničkim povredama. Zato su ozljede pojedinih dijelova voćke veoma nepovoljne, a nekada i opasne po njihov opstanak.

Na deblu i granama mrazevi izazivaju nekrotične pjege ili zone, sušenje kore i pucanje tkiva. Ukoliko pri tom kambij ostane zdrav, regenerisaće se i kora i drvo. U suprotnom, povrijeđena mjesta se osuše. Takođe, pojedine strane stabla nisu jednako izložene opasnosti. Najviše strada jugozapadna strana jer su tu zimi znatno jača kolebanja temperature. Kada dođe do jačeg zagrijavanja, s te strane nastaje ranije buđenje vegetacije, a samim tim i smanjenje otpornosti prema niskim temperaturama.

Šta raditi sa voćkama nakon otapanja snijega i mraznih dana?

Oštećenja debla mrazevima zavise u velikoj mjeri od visine (što su viša - duža, veća je opasnost od niskih temperatura i sve više stradaju od njih i obrnuto). Što su debla duža, veća je površina izložena niskim temperaturama, nešto je kasniji završetak vegetacije, ograničeniji je priticaj hranjiva i zaštitnih rezervnih materija.

Šta dodatno umanjuje otpornost ?

Pri normalnim uslovima vegetacije, grane i grančice u istoj mjeri su otporne prema mrazu kao i deblo. Ali tri faktora mogu bitno umanjiti njihovu otpornost time što izazivaju slabo odrvenjavanje: duža vegetacija, zasjenjenost i nedovoljne količine organskih rezervi u tkivu.

Zbog toga se usljed niskih temperatura mogu osušiti vrhovi letorasta u unutrašnjosti krošnje, a nekada i jedni i drugi. Vrhovi obično izmrznu kada god nisu dobro sazrili i odrvenjeni dok grančice u unutrašnjosti krošnje onda kad su jače zasjenjene, sa manje hranjivih rezervi i sa nepovoljnim uslovima kaljenja. Zato se često dešava da su i vrhovi jednogodišnjih grana neoštećeni.

Voćari su najviše zabrinuti pri jakim dugotrajnim mrazevima za opstanak cvjetnih i lisnih pupoljaka. Lisni pupoljci, za razliku od cvjetnih (osim kod breskve - gdje nekada prije stradaju), vrlo su otporni prema mrazu, gotovo kao i kambij i imaju jača oštećenja ukoliko izmrznu i grančice na kojima se oni nalaze, ističe ovaj stručnjak.


Tagovi

Mraz Osjetljivost biljke na mraz Voćke Zaštita Letorasti Grane Niske temperature


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...