• Snijeg na voću
  • 24.03.2020. 13:30

Šta raditi sa voćkama nakon otapanja snijega i mraznih dana?

Niske temperature i snijeg sigurno će štetiti svim voćnim vrstama. Najviše će stradati breskve i kajsije koje su, u većini krajeva, bile u fazi punog cvjetanja. Poslije otapanja snijega, voće bi trebalo prihraniti aminokiselinama kako bi lakše podnijelo stres zbog perioda niskih temperatura.

Foto: Bojan Kecman
  • 980
  • 105
  • 0

Početak proljeća donio nam je snijeg i niske temperature. Nakon mrazne noći, nedjelja na ponedjeljak, koja je dovela do oštećenja na otvorenim cvjetovima sorti jabuka, krušaka, breskvi i šljiva, uslijedile su padavine koje su formirale snježni pokrivač i na stablima voćaka.

Ponoviti tretman aminokiselinama

Snijeg je, pri ovako lošim vremenskim uslovima, dobar izolator na cvjetovima i pupoljcima, a dodatni problem može da nastane ako dođe do njegovog naglog topljenja praćenog niskim temperaturama, odnosno, mraznim noćima. Ako i dođe do toga, ponovo bi trebalo zaštititi voćke dimljenjem ili orošavanjem jer, niže dnevne temperature koje će sigurno ostati barem dva do tri dana nakon prestanka padavina, onemogućavaju tretman aminokiselinama.

Kako od mraza sačuvati stare sorte voća?

Sa njima bi, u svakom slučaju, trebalo da se tretira voće čim dnevne temperature pređu 10 C°, u količini od dvije litre po hektaru, kako bi stabla lakše podnijela stres nakon otopljavanja.

Breskve i kajsije najviše će da stradaju

Ako su voćari imali vremena da pregledaju cvjetove, oni koji su promijenili boju u smeđu, crnu ili su se sparušili, znači da neće biti ploda dok antere sa polenom koje nisu pocrnile znače da je cvijet "preživio" niske temperature.  Oštećenja sigurno ima, a to zavisi i od nadmorske visine u kojima se nalaze zasadi.

Cvijet koji nije promijenio boju, preživio je temperaturni stres

Na nižim visinama, pupoljci su se skoro otvorili a rane sorte su cvjetale. Kod  jabuka, sorte Ajdared i Gala, koje su bile najviše otvorene, biće oštećenja kao što je kod krušaka slučaj sa sortama Junska ljepotica i Abate Fetel. Kod šljiva, šteta može da se očekuje na sortama Stenlej, Čačanska rana, rodna, ljepotica i požegača. Kod breskvi i kajsija skoro sve sorte bile su u fazi cvjetanja i to je vrsta kod kojih će biti najviše šteta od mraza.

Ako i dođe do formiranja ploda, u njegovom budućem razvoju može doći do pojave smeđe boje, pri njegovom vrhu, koja će ostati do berbe, kao i pojave svjetlijih i tamnijih zona osnovne boje plodova, na ostalim dijelovima ploda tokom vegetacije.

I težak snijeg predstavlja problem

Voćari koji su obavili rezidbu, prihranili voćke i koliko toliko ih zaštitili od mraza trebalo bi da imaju manje šteta. Jabučaste, koštičave i jezgraste vrste lakše podnose težinu snijega dok proizvođači malina, naročito u višim područjima, sigurno će muku mučiti sa vlažnim snijegom na stabljikama iznad posljednje žice. Malina ima tanko stablo i može doći do lomljenja gornjih dijelova stabljike zbog težine snijega.


Tagovi

Štete od mraza na voćkama Niske temperature Aminokiseline Prihrana voća Početak proljeća Mraz na voću Faza cvjetanja Faza formiranja ploda Dobar izolator


Autor

Bojan Kecman

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.