Najjednostavno rečeno, sitniji pupoljci su lisni, a veći su rodni. Gdje su pozicionirani?
Mnogi voćari, amateri, ne mogu da raspoznaju koji je pupoljak rodni, a koji lisni, pa se često razočaraju kada, nakon rodne godine, u narednoj skoro da ne bude roda. Kako bi voćka rađala svake godine, mora se obavljati kvalitetna prihrana tokom cijele sezone.
Voćka će formirati veći broj lisnih pupoljaka, ako je rod u toj sezoni bio dobar i zato bez dobre prihrane, voćar ne može da očekuje dobar rodni potencijal za narednu godinu.
Jednostavno rečeno, sitniji pupoljci su lisni, a veći su rodni. Kao što nije dobro kada su na voćkama skoro sve rodni pupoljci, što je slučaj na primjer kod Santa Marije, sorte krušaka, isto tako nije dobro ako su na granama mahom sitniji, lisni pupoljci.
Međutim, ne mora da znači da je svaki veći pupoljak rodni. Ako tokom vegetacije nije bilo dovoljno dobre ishrane sa elementima koji su potrebni za formiranje roda kao što su fosfor, kalijum, bor i slično, neće doći do formiranja plodova iz svakog većeg pupoljka. Zato balansirana ishrana voćaka i u slučaju dobrog roda, ključan je faktor za formiranje generativnih pupoljaka i za narednu godinu.
U praksi to znači da se, od juna, obavezno, vrši prihrana voćaka tekućim biljnim đubrivima, sve do pred samu berbu, pa i poslije, u barem tri navrata, sve do opadanja 50% listova sa stabla. Tokom ljeta takođe se, oko stabala, može dodati i mineralno đubrivo sa više fosfora i kalijuma, a mora da se uradi i ljetna rezidba koja će da oslobodi voćku viška nerodnih grana i omogući veći dotok hranljivih materija u lisne pupoljke koji onda mogu da se formiraju u rodne.
Ako se sve što je navedeno ne uradi, voćka će da uđe u alternativnu rodnost, tj. jedne godine će da prerodi, a druge će da donese slab rod. Dobro ishranjeni pupoljci, odnosno, stabla, lakše će podnijeti i proljećne mrazeve koji posljednjih godina nanose sve veću štetu voćkama.
Kod šljiva rodni pupoljci su sa strane, a na vrhu su vegetativni, odnosno, lisni pupoljci koji su manji i nije dobro ako preovlađuju u odnosu na rodne, krupnije. Šljiva inače rađa na mješovitim rodnim grančicama, majskim kiticama, kratkim i dugim rodnim grančicama kao i kopljastim izraštajima.
Kod jabučastih voćaka je suprotno. Rodni pupoljci su na vrhu grana, a sa bočnih strana su lisni. Rađaju na kraćim, naboranim, izraštajima, te kratkim i dužim rodnim granama.
Postoje i mješoviti pupoljci koji su srednje razvijeni, ali oni u ogromnom broju slučajeva daju list, ne plod. Pomenuta ishrana tokom ljetnih mjeseci, naročito od juna do avgusta, omogućiće da pupoljci koji rastu u pazuhu listova ili na rodnim kolačima, takođe budu rodni. Što više takvih rodnih pupoljaka, veći rod u narednoj godini.
Fotoprilog
Tagovi
Autor