Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 18.11.2023. 10:30

Čime tretirati koštičavo i jabučasto voće tokom jeseni i zime?

Samo voćari koji ne propuštaju jesenje prskanje, zimsko i u vegetaciji, mogu očekivati stabilne, redovne i kvalitetne prinose.

Foto: Depositphotos/lightpoet
  • 131
  • 35
  • 0

Već u jesen počinje priprema za narednu vegetaciju. Jesenje prskanje je prvi tretman, a možda i najvažniji. Ako ga izostavimo u voćnjacima i vinogradima mnogo smo propustili i zaštita u narednoj sezoni, odnosno vegetaciji će biti otežana, zato se kaže da je jesenje prskanje obavezna mjera zaštite.

Ovo tretiranje se sprovodi u fenofazi opadanja lišća fungicidima na bazi bakra. Najbolje vrijeme za to je kad 50 do 60 posto lista opadne sa stabla, ako se tretman obavlja samo jednom. Često se vrši i dva puta u zavisnosti od dinamike opadanja listova.

Prije tretmana

Ako se list zadržava dugo na stablu, kao ove godine, preporuka je tretman obaviti dva puta prvi kad je 30 do 50 posto i drugi kad je 70 do 80 posto opalog lišća. Rane i oštećenja nastala prilikom opadanja lišća, te prilikom orezivanja prestavljaju ulazana mjesta za nastanak infekcije.

Veliki broj prouzrokovača biljnih bolesti prezimljava u pukotini kore, na samoj kori, rak ranama grana i na raznim oštećenjima. Da bi se to spriječilo primjenjuje se jesenja zaštita.

Pregledajte voćnjak prije prskanja (Foto: Maja C. Celić)

Prva mjera, prije tretmana fungicidnim sredstvima odnosi se na higijenu u samom voćnjaku, a ona podrazumjeva uklanjanje svih suvih grana i grana nakon orezivanja, opalog lišća, mumuficiranih plodova na granama i pod krošnjom. Sakupljeni materijal potrebno je ukloniti i spaliti van voćnjaka. Na taj način umanjuje se prisustvo patogenih gjiva i bakterija, prouzokovača biljnih bolesti.

Takođe, potrebno je pregledati debla i ako je potrebno metalnom četkom ili posebnim strugačima sastrugati lišajeve, mahovinu i gnijezda gusjenica i ostalih prezimljujućih oblika insekata, u tom slučaju umanjujemo mogućnost prezimljavanja insekata u kori drveta.

Reduciranje patogena

Kao što smo već pomenuli tretman u jesenjem periodu obavlja se fungicidima na bazi bakra (Cu). Primjenom bakra, koji je plave boje pa se u narodu se udomaćio naziv "plavo prskanje", suzbijamo i redukujemo prisustvio patogena koji su uzročnici mnogih bolesti koštičavog i jabučastog voća kao što su: monilioze i šupljikavost lista koštičavog voća, rogač šljive, baktriozna plamenjača jabučastog voća, kovrdžavost lista breskve i nektarine, krastavost plodova i druge bolesti.

Za pojedina oboljenja jedino je adekvatno jesenje tretianje (Foto: Danijela Plavšić)

Važno je napomenuti da za pojedina oboljenja jedino je adekvatno jesenje tretianje, ako smo ga izostavili borba sa tom bolešću u vegetaciji gotovo je nemoguća što je slučaj sa uzročnikom kovrdžavosti lista breskve i nektarine, a patogeni navedenih bolesti prezimljavaju u krošnji voćaka u pukotini kore, rak ranama, trulim plodovima, pupoljcima iz tog razloga naročito ako je bolesti bila prisutna tokom predhodne vegetacije potrebno tretirati voćnjak u jesen kako bi se umanjilo i potpuno uništilo prisustvo patagena pri prezimljavanju.

Infekcija može započeti i ostvariti se u toku kasne jeseni i blagih zimaskih mjeseci kako se dešava posljednjih godina. Zato je prskanje potrebno obaviti na vrijeme kako bi se mogućnost za zarazu u proljeće sveo na najmanju moguću mjeru. 

Čime tretirati?

Preporučuje se tretiranje započeti kada temperature nije ispod 10-12 oC, po mirnom i suvom vremenu bez vjetra uz utrošak vode od 800 do 1.000 l/ha i uz sporije kretanje atomizera ili prskalice kako bi tečnost dospjela do svake grane i prioinila. Ako nakon prskanja nastupi kišni period smatra se da je tečnost sprata sa grana pa se postupak ponovlja. P

Potrebno je kompletno stablo istretirati od krošnje do debla tako dobro da čak tečnost kaplje u narodu se često ovo zove i "kupanje stabla". Ako se uoči da neki dijelovi nisu dobro zahvaćeni bakrom tretman se može i ponoviti. Njime se, osim gljiva, uspješno suzbijaju i fitopatogene bakterije.

S obzirom da je na tržištu mnogo preparata na bazi bakra u raznim njegovim oblica obavezno se treba pridržavati upustva doza i preporuka samog proizvođača. 

Jesenjii tretman je često presudan (Foto: Depositphotos/nehruresen)

Bakar iz bakarnog oksihlorida predstavlja najperzistentniji oblik bakra sa izrazitim učinkom u suzbijanju prouzrokovača biljnih bolesti. Nabrojat ćemo neke: Bakarni oksihlorid -50 se koristi u koncentraciji 0,5%, Cuprozin wp 35 u koncentraciji 0,3%, zatim Nordox, Cuprabalu Z i dr. Važno je napomenuti da koncentracije pojedinih preparata nisu iste za koštičave i jabučaste vrste pa i na to obratite pažnju.

Voćari mogu i sami napraviti bordovsku čorbu ili juhu što su stariji ranije i činili.

Za pripremu rastvora potrebno je u 100 litara vode dodati 2 kg plavog kamena, 0,8 negašenog  ili 2,4 kg gašenog kreča. Kreč razmutiti i procjediti kroz gazu. Kada se plavi kamen rastopi sipa se u bure sa krečnim mlijekom.  

Pripremljene otopine bakarnih preparata treba istog dana potrošiti jer se dejstvo gubi stajanjem. Samo voćari koji ne propuštaju jesenje prskanje i sva druga, zimsko i u vegetaciji, mogu očekivati stabilne, redovne i kvalitetne prinose.


Tagovi

Zaštita voća Tretman voća Jesenje prskanje Plavo prskanje Priprema voćnjaka Zaštita od bolesti Bordovska čorba


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Više od dva miliona mraka za septembarske premije za mlijeko! Posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS danas je isplaćenp 2.267.256 KM po osnovu premije za mlijeko za septembar 2023. godine, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šum... Više [+]