U narednom periodu proizvođačima se preporučuje da urade jesenje ili "plavo" prskanje voćaka. U pitanju je tradicionalni i dobro poznat postupak, koji ima za cilj smanjenje infektivnog potencijala, odnosno suzbijanje prezimljujućih formi patogena i štetočina na stablu, granama i pupoljcima.
Nakon završene berbe, počinje sa pripremama za narednu vegetaciju, a radovi u voćnjaku počinju održavanjem higijene. U taj proces ubraja se sakupljanje otpalog lišća, mumificiranih plodova iz krošnje, sa zemlje ispod stabla, uklanjanje starih, polomljenih grana i drugo. Nakon svih navedenih aktivnosti potrebno je obaviti prskanje.
Mnogi proizvođači, a najčešće početnici u voćarstvu pitaju se kako suzbiti bakterioze, bolesti koje se teško suzbijaju za vrijeme vegetacije, na primjer bakteriozna plamenjača jabučastih voćaka. Veoma je korisna mjera zaštite voćaka jer se njime suzbijaju mnoge bolesti, a neke se jedino tim tretiranjem mogu uspješno kontrolisati ukoliko se pojave.
U pitanju je tradicionalni i dobro poznat postupak, koji ima za cilj smanjenje infektivnog potencijala, odnosno suzbijanje prezimljujućih formi patogena i štetočina na stablu, granama i pupoljcima. Tretman se izvodi preparatima na bazi bakra ili kombinacijom sa mineralnim uljima, a čitav postupak treba obaviti nakon što veći deo lisne masne otpadne sa krošnje (60 - 70 posto), jer se tada radi i dezinfekcija rana na granama koje ostaju nakon otpadanja lišća. Plavo prskanje se izvodi naprijed navedenim preparatima, uz veću količinu vode kako bi se zasad dobro "okupao".
Jesenjim tretmanom voćnjaka smanjujemo moguće štete tokom vegetacije
Za ovu priliku preporučuju se preparati na bazi aktivnih materija:
Većina proizvođača "plavo" prskanje prevashodno izvodi u zasadima koštičavog voća, ali se preporučuje tretiranje i jabučastih vrsta, prvenstveno zbog brojnih patogena čiji se infektivni potencijal za narednu sezonu ovim tretmanom smanjuje.
Jesenje prskanje treba obaviti po mirnom i suhom vremenu, pri čemu treba voditi računa da temperatura nije niža od +5oC.
Plavim prskanjem djelujemo na sljedeća gljivična oboljenja:
Ovakvo prskanje ima dvije namjene. Prva je opšta dezinfekcija stabla od patogena, koji se nalaze na njemu i sprečavanje infekcije preko ranica od otpalog lišća, preko pukotina na stablima i ostalih oštećenja nastalih na neki drugi način. Druga je sprečavanje posebne grupe infekcija, koje se bez ovog tretmana ne mogu držati pod kontrolom, a koje mogu nastati od momenta opadanja prvog lista i tokom čitavog perioda mirovanja voćaka.
Na taj se način suzbijaju mnogobrojni prouzrokovači biljnih bolesti, poput monilioze koštičavih voćnih vrsta, bakteriozne plamenjače onih jabučastih, šupljikavost lišća i krastavost plodova koštičavih voćaka, kovrdžavost lišća breskve, rogač šljive, bakterijski rak voćaka (Pseudomonas spp.) i drugo. Navedeni prouzrokovači biljnih bolesti tokom zime prezimljavaju na oboljelim biljnim organima (rak rane, pupoljci, pukotine kore).
Primjenom fungicida na bazi bakra suzbijamo ekonomski najznačajnije bolesti koštičavih voćaka koje prezimljuju na grančicama, u kori ili ispod ljuspica pupoljaka zaraženih stabala. Plavim prskanjem (mineralnim uljem + bakarnim jedinjenjem), mlaz tečnosti treba da zahvati čitavu biljku, do najtanjih grančica na kojima se nalaze jaja mnogih štetočina (biljne vaši, grinje, lisne buve, jabukin smotavac i drugo).
Također, mlaz tečnosti treba da bude pod određenim, stalnim pritiskom, kako bi sredstvo dospjelo u pazuhe pupoljaka i sve pukotine i neravnine kore. Najbolja je kombinacija uljnih i bakarnih preparata, jer u tom slučaju je povećana koncentracija bakarnih jona, koji smanjuju infektivni potencijal štetnih organizama. U tom slučaju, uspješnost jesenjeg prskanja je izraženija.
Tagovi
Autor