• Klanje pilića
  • 12.09.2020. 12:00

Preko 60 miliona pilića u Engleskoj i Walesu nije zaklano zbog bolesti?

Podaci iz klaonica u posljednje tri godine ukazuju na loše uslove u britanskom peradarskom sektoru. Ondje je za klanje odbijeno više od 60 miliona pilića zbog bolesti i nedostataka.

Foto: JumpStory
  • 46
  • 4
  • 0

Više od 60 miliona pilića odbijeno je zbog bolesti i nedostataka u klaonicama Engleske i Walesa tokom tri godine, pokazali su podaci koje je analizirao Zavod za istraživačko novinarstvo i Guardian.

Dnevno oko 35.000 slučajeva bolesnih pilića

Brojleri uzgajani za meso imali su gotovo 59 miliona zabilježenih nedostataka. Više od 39 mil. ovih životinja nije zaklano zbog bolesti, što znači, 35.000 takvih slučajeva dnevno, pokazali su nalazi inspekcije prikupljeni od Agencije za standardizaciju hrane (FSA).

Proizvodnja mesa, mlijeka i jaja u SAD zabrinjava Britance

Novi podaci pokazuju da je između jula 2016. i juna 2019. inspekcija na različitim mjestima u procesu proizvodnje mesa identifikovala 61.008.212 životinja koje nisu mogle biti zaklane. Treba napomenuti da ova brojka uključuje i kokoši.

Krivi loši uslovi na britanskim farmama?

Zabilježena prosječna stopa smrtnosti na farmama je oko 4%. To znači da u jatu od 10.000 ptica njih oko 400 ugine ili bude odbačeno. Naime, ove brojke otkrivaju vrlo loše uslove u britanskom peradarskom sektoru. Većina brojlera, ćurana i patki uzgaja se u prenatrpanim, stresnim uslovima koji ih čine osjetljivim pa se često razbolijevaju.

Elvis Dado Horvatinović zdravlje peradi jača češnjakom, sirćetom i pepelom - kao naši stari

Iz FSA poručuju da neprihvaćanje brojlera u klaonicama može uključivati i probleme sa preradom koji se javljaju nakon klanja, poput oštećenja mašina. Prema podacima, 13,6 miliona trupova djelimično je odbijeno zbog kontaminacije, oštećenja mehanizacije, lošeg čupanja ili pretjeranog šurenja.

Spremni za klanje u roku od 35 dana

Velika Britanija svake nedjelje zakolje oko 20 miliona brojlera, od kojih se velika većina odnosi na pasmine koje brzo rastu.

Ti pilići težinu za klanje dostižu za samo 35 dana što je četiri puta brže nego 1950-ih godina, a stručnjaci smatraju da je upravo to razlog njihove bolešljivosti kao i problema sa nogama, srcem i cirkulacijom.

Takođe, otkriveno je da je više od 3 miliona ove peradi odbijeno za klanje zbog ascitesa ili problema sa srcem. "Vjeruje se da tome najviše doprinosi povećana potreba za kisikom brzorastućih mišića", komentarisala je veterinarka Vicky Bond.

"Neka od ovih pitanja očigledno su povezana sa dobrobiti. No, uvijek će biti bolesnih životinja s obzirom na ogroman broj onih koji se obrađuju", rekao je dr. Ed Van Klink, viši predavač u veterinarskoj školi u Bristolu.

Podsjećamo, slična praksa sprovodi se i u SAD. No, ondje se dio oboljelih brojlera i dalje smatra prikladnim za prehranu ljudi. Naime, njihovo Ministarstvo poljoprivrede (USDA) donijelo je odluku da se pilićima zaraženima virusom leukoze, koji često uzrokuje rak kod ovih životinja pa se tumori obično formiraju na jetri, slezeni, bubrezima i ostalim trbušnim organima, oboljeli dio ukloni.

Dozvolili proizvođačima da izrežu "oboljeli" dio mesa, a ostatak prodaju?

Prerađivači mesa su ranije morali baciti takve piliće, sada im je dozvoljeno da odrežu bolesni dio, a meso se dalje koristi za prehranu.


Tagovi

Uzgoj pilića Brojleri Stopa smrtnosti Klanje Engleska Wales


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.