Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šepavost krava
  • 21.04.2019. 08:00

Mliječne krave: Šepavost može koštati više nego što mislite

Ovaj problem često može da bude poražavajući, zato što nikada nije u pitanju samo jedan uzrok niti jedan lijek može da se primjeni u ovom slučaju. Rješenje može biti ishrana, stanje poda u štali, vremenski uslovi, dizajn objekta u kom životinje borave ili obrezivanje papaka.

Foto: Depositphoto/SashaKhalabuzar
  • 540
  • 63
  • 0

Jedno od najvažnijih pitanja sa kojima se proizvođači mlijeka stalno suočavaju je hromost kod mliječnih krava. Kako navodi Successful Farming, šepavost može da se razlikuje od farme do farme po svojoj ozbiljnosti i dominantnosti i jedina stvar koja je sigurna je da se svaki stepen hromosti, može brzo pretvoriti u hronični problem u krajnjem slučaju. 

Postoje istraživanja o šepavosti mliječnih goveda, sa nekim procjenama u štampanoj literaturi, koje navode da su troškovi ovih krava porasli sa 65 na 150 dolara po kravi, godišnje. Gubici zbog šepavosti mogu uključivati smanjenu proizvodnju mlijeka, slabu reproduktivnu sposobnost, povećanje izlučivanja i druge zdravstvene probleme. Ono što je možda najvažniji faktor je udobnost životinja. Krava koja ima ovaj problem, trpi bol i ne može da ostvari svoj puni potencijal.

Akutna hromost i dugoročne posljedice

Iako je nekoliko istraživanja na tu temu pokušalo da ukaže na stvarni gubitak u proizvodnji, koji je nastao uslijed problema hromosti stoke, svaka procjena ne bi pokazala pravu cijenu koja se plaća zbog hronične hromosti u stadu. 

 Istraživanja o problemima šepavosti često se fokusiraju na kratkoročne implikacije akutnih problema u stadu. Šepavost nije problem koji jednostavno nestaje nakon tretmana. To zahtijeva dugoročnu posvećenost, uključujući stalno praćenje, nadzor i proaktivan tretman. 

Što je važno znati o zaštiti i njezi papaka

Ovaj problem često može da bude poražavajući, zato što nikada nije u pitanju samo jedan uzrok hromosti niti jedan lijek može da se primjeni u ovom slučaju.

Rješenje može biti ishrana, stanje poda u štali, vremenski uslovi, dizajn objekta u kom životinje borave ili obrezivanje papaka. Svaka od navenednih stvari možda se ne čini povezanom, ali svaka može dati doprinos u rješavanju ovog problema.

Kako da smanjite uticaj hromosti

Nema jednostavnog rješenja kada je u pitanju šepavost. Ipak, uz konzistentan pristup problemu, možete minimizirati uticaj. Najvažnije u svakoj aktivnosti koju preduzmete je prepoznati i prihvatiti da postoje izvjesni gubici u proizvodnji koji su povezani sa hromom stokom i da je to dugoročni problem koji zahtijeva pravovremeni i odgovarajući pristup.

Jasno je da svaki poljoprivrednik zna da ovaj problem može imati veliki uticaj na proizvodnju mlijeka, ali monitoring (praćenje) stanja životinja, objekata, ishrane mogu dati svoj doprinos u prevazilaženju šepavosti.

Obrezivanje kopita - važna mjera

Dobar, kvalitetan program obrezivanja kopita je najvažniji. Redovno održavanje i preventiva veoma je važno, tako da treba odmah reagovati na problem. Ako sačekate nekoliko dana ili čak sedmicuu ili dvije da se pozabavite pitanjem šepavosti, možda će biti prekasno.

Higijena štale za mliječne krave - mehaničko čišćenje obavljati svakodnevno

Pitanja kao prevencija

Za uspešnu prevenciju, ključan je dobro urađen tretman kopita. Međutim, stručnjaci iz ove oblasti predlažu sljedeća pitanja koja bi trebalo da razmotrite i tako pomognete životinjama.

- Jesu li su podovi u štalama izdržljivi, odnosno, bez mogućnosti proklizavanja ili prečestog habanja ?

- Imaju li životinje dovoljno prostora da uđu u štalu, da se okrenu i da legnu, odnosno, da li imaju potrebnu udobnost ?

- Jesu li ležajevi adekvatni ?

- Da li režim ishrane obezbjeđuje dovoljno esencijalnih, hranljivih materija? Kravama je potreban konzistentan i uravnotežen obrok.

Briga o kopitima prevazilazi obično obrezivanje. Pored toga, važan je značaj čistih, suvih i jednostavnih površina gde krave spavaju.


Izvori

Successful Farming


Tagovi

Hromost goveda Mlečne krave Nega kopita Preventivne mere Proizvođači mleka


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.