Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kljucanje
  • 12.12.2021. 10:30

Kako spriječiti kljucanje perja kod koka nosilja?

Svako oštećenje perja i pokrivača dovodi do gubitka energije, što znači da se dio hrane koristi za njezino održanje. Kokoške trpe bol, dolazi do pojave stresa i tada su ptice podložnije bolestima.

Foto: Depositphotoss/maddas
  • 2.986
  • 47
  • 0

Kokoške se u toku života kljucaju i oštećuju perje drugim jedinkama iz različitih razloga. Gubitak perja i tjelesnog pokrivača su štetni, naročito za nosilje. Na prvom mjestu, to je opasno zbog pojave kanibalizma, koji može da ima i smrtne posljedice po njih, ističe stručnjak za stočarstvo Poljoprivredno stručne službe Jagodina Aleksandar Canić

Svako oštećenje perja i pokrivača dovodi gubitka energije, što znači da se dio hrane koristi za održanje energije. Kokoške trpe bol, dolazi do pojave stresa i tada su ptice podložnije bolestima. Postoje više vrsta: nježno, grubo, kljucanje oko kloake i agresivno.

Ono nježno nije opasno, jer ptica na taj način ne nanosi povrede. Napadnute ptice ga ignorišu što znači da ne osećaju bol. Grubo predstavlja kljucanje perja u predjelu leđa i oko kloake, koje se zvršava čupanjem perja. Iščupana pera budu uglavnom pojedena. Napadnuta kokoška često bježi i sklanja se jer osjeća bol. Ukoliko se agresivno nastavi, žrtva se nekada preda, ostaje mirna iako je izložena kljucanju.

Kanibalizam najstaje nakon grubog, kada se pojave gola mjesta bez perja, te se nastavlja i po koži, što izaziva povrede, krvarenje, infekcije rana koje dovode do smrti, naglašava Canić.

Uticaj boje svjetlosti na razvoj peradi u tovu i proizvodnji jaja

Ranije smo pisali o regulatorima osvjetljenja koji utiču na mirovanje jata. Plava boja najbolje i najefikasnije umiruje piliće. U savremenim sistemima rasvjete dokazano je da nova LED plava rasvjeta djeluje na ubrzanje polnog razvoja i povećanje produktivnosti u uzgoju.

Agresivno kljucanje je usmjereno na glavu i vrat druge ptice. Iako često prouzrokuje oštećenje, motivisano je nekim drugim uzrocima, na primjer, agresivnim ponašanjem i nije pojava koja spada u istu grupu sa onim u predjelu leđa i repa.

Prostirka je jedno od rješenja? 

Ambijent - u početku treba ostaviti isti svjetlosni program na koji kokoške nisu navikle. Treba koristiti iste tipove hranilica i pojilica kao i u odgoju.

Treba im odmah omogućiti da koriste prostirku. Ona je veoma bitna da bi se podsticalo čeprkanje kao oblik normalnog ponašanja i prvi faktor za sprečavanje ove pojave. Kad se puste na prostirku, a ne na rešetkast pod smanjuje se gustina naseljenosti u objektu, i tako se smanjuje frustracija i nervoza među jedinkama. Suva i čista prostirka je bitna za normalno ponašanje jata. Nedostak za čeprkanjem i kljucanjem povećava rizik za pojavu kanibalizma. Prostirka se može prevrtati ili povremeno dodavati svježa i čista.

Treba ih što prije puštati u ispust. Tako se rizik od kanibalizma smanjuje na minimum. U početku ispust treba biti ograničen dok se ne naviknu.

Za žuti žumanjak: Obogatite ishranu živine bijelim lukom, nevenom i kantarionom

Kvalitet ishrane je takođe usko povezan sa ovom pojavom. Hrana koja je siromašna proteinima posebno metioninom može dovesti do slabijeg operjavanja. Slabija pojava kanibalizma uočena je kod jata koja su hranjena vlaknima celuloze. Hrana koja je ima u sebi sporije se jede, pa se kokoške se više zanimaju tokom ishrane i nemaju vremena za kljucanje. Ispusti koji imaju travu imaju više celuloze, a jedinke su mnogo više zauzete čupkanjem trave, navodi jagodinski stručnjak.


Tagovi

Koke nosilje Aleksandar Canić Kanibalizam Kljucanje perja Preventivne mjere Prostirka Celuloza u hrani


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...