Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 17.07.2022. 07:30

Za koliko će proizvodnja EU žitarica biti manja u odnosu na 2021?

U ratarskoj proizvodnji značajan problem predstavljaju veliki troškovi inputa i loši vremenski uslovi. I pored mjera za jačanje domaće proizvodnje očekivanja su smanjena

Foto: Depositphoto/zuzulienka
  • 74
  • 17
  • 0

Evropska komisija je objavila novi Izvještaj o kratkoročnim izgledima za poljoprivredna tržišta Evropske unije koji predstavlja pregled najnovijih trendova i daljih perspektiva poljoprivredno-prehrambenih tržišta.

Naglašeno je da je sukob u Ukrajini poremetio globalnu trgovinu poljoprivrednim proizvodima i stvorio veću nesigurnost u pogledu buduće dostupnosti žitarica i uljarica. Navedeno je da je EU uglavnom samodovoljna u proizvodnji hrane i da ima ogroman suficit u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima. Od zajedničkog tržišta se očekuje da apsorbuje nestabilnosti koje se javljaju.

Dovoljno žitarica

U ratarskoj proizvodnji značajan problem predstavljaju veliki troškovi inputa i loši vremenski uslovi, prvenstveno kada je riječ o vrelom talasu i suši. I pored mjera za jačanje domaće proizvodnje očekivanja su smanjena. Predviđa se da će proizvodnja žitarica u EU biti manja za 2,5 posto nego u 2021. godini. Ukupna proizvodnja će dostići 293,3 miliona tona, dok je ljetna prognoza 286,4 miliona tona.

SWE objavio prognozu do kraja ljeta: Dijelove Evrope čeka toplinski val i suša

Zahvaljujući velikim zalihama, tvrdi se u izvještaju, dostupnost će biti veća. Početne zalihe su povećane za 24 posto u odnosu na prosjek u posljednjih pet godina i to će pomoći da se nadoknadi manjak zbog suše. Količina im je fiksna i iznosi 50,1 milion tona.

Ukupna proizvodnja će dostići 293,3 miliona tona (Foto: Depositphotos/alfribeiro)

U kombinaciji s manjom potražnjom za stočnom hranom i smanjenom upotrebom za biogorivo, izvoz ove robe iz EU bi mogao da bude veći za 30 posto. Ipak su procjene izvoza u ljetnim prognozama smanjene sa 41,4 na 33,5 miliona tona u odnosu na proljetnu. To će samo djelomično nadoknaditi pad globalne dostupnosti zbog blokade crnomorskih luka i ograničenja izvoza od strane nekih izvoznica.

Navodi se da bi oko 8 miliona dodatnih tona pšenice moglo biti izvezeno u 2022-23. u odnosu na godinu ranije.

Postoji određena zabrinutost zbog pristupačnosti koje su uzrokovane visokim tržišnim cijenama, kao i zbog inflatornih trendova. To će stvoriti veći pritisak na cijene hrane, posebno potrošačke cijene mliječnih proizvoda. Potrošnja sira i putera može blago porasti, a očekuje se da će upotreba mlijeka u prahu u preradi opasti.

Povećane površine pod proteinskim usjevima

Nakon popuštanja obaveza ZPP-a povećavaju se površine pod proteinskim usjevima. To znači više soje, mahunarki i uljarica.

Izvršna vlast EU dozvolila je iznimnu i privremenu derogaciju (opoziv, op.a.) kako bi se ove godine omogućila proizvodnja bilo kakvih usjeva na ugarima. Komisija razmatra produženje ovog odstupanja za još jednu godinu. Povećanje količine proteinskih usjeva je za šest posto, a očekuje se da će prinosi porasti za tri posto. Od ove izmjene i dozvoljavanja sjetve na ugarima najviše je bilo suncokreta, jer je izmjena došla nešto kasnije, ali se očekuju rekordni prinosi ove uljarice.


Tagovi

Žitarice Evropska Unija Evropska Komisija Tržište Sjetva na ugaru Zalihe žitarica Izvještaj


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kritično je: Dugotrajna suša i rekordne temperature imaju vrlo negativan utjecaj na Sredozemlje, stoji u najnovijem izvješću Zajedničkog istraživačkog centra Komisije (JRC).
Uskoro više!