Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strna žita
  • 30.03.2021. 10:00

Vrijeme je za tretiranje žita protiv korova, voditi računa i o fitotoksičnosti

Pravi momenat za suzbijanje korova u usjevu pšenice ili ječma je kada je ugrožen normalan rast i razvoj, što se obično poklapa sa fazom bokorenja.

Foto: Martina Popić
  • 147
  • 8
  • 0

Porast temperatura posljednjih dana uzrokovao je i jaču pojavu korovskih vrsta tako da ratare uskoro očekuje prvo tretiranje strnih žitarica. Bitno je imati na umu da ukoliko se ne suzbiju na vrijeme, mogu smanjiti prinose pšenice i ječma i do 15 posto, a najkritičnija faza je bokorenje kada naročito treba biti obazriv. 

Iz tog razloga, kako kaže Radmila Pašić iz PSSRS, prilikom tretiranja usjeva neophodno je voditi računa o aktuelnim vremenskim uslovima, posebno o temperaturi, zatim u kojoj fazi se nalazi strnina, kao i o kojem se korovu radi da bi se izabrao odgovarajući preparat, o čemu je potrebno konsultovati se sa savjetodavcem. 

Većina dostupnih herbicida primjenjuje se u intervalu dnevnih temperatura od 5 do 25 stepeni, odnosno, kada je tokom noći preko 5C°. Zavisno od toga koji sjetveni rok je bio, žitarice se nalaze u različitim fazama razvoja. Pravi momenat za suzbijanje korovskih vrsta u usjevu pšenice ili ječma je kada je ugrožen normalan rast i razvoj, što se obično poklapa sa fazom bokorenja pa sve do pojave prvog koljenceta. U nekim slučajevima, kada se koriste određeni preparati i do faze drugog koljenceta.

Prvo vizuelni pregled parcele pa tretiranje

Prije konačne odluke o primjeni sredstva, trebalo bi vizuelno pregledati parcelu i utvrditi u kojoj fazi je usjev. Takođe, obratiti pažnju koji su korovi najviše zastupljeni, intenzitet zakorovljenosti polja, ali i stepen osjetljivosti zasijane sorte. Preparat koji se koristi mora biti efikasan i selektivan pa na osnovu tog kriterija, izabrati odgovarajući, uz preporuku stručnog lica.

Žita su u dobrom stanju, jače žućenje listova ječma i pšenice posljedica mraza

Savjet je primjeniti kombinaciju preparata za usko i širokolisne korove i ako za to postoji mogućnost, upotrebljavati one koji se mogu miješati zajedno sa insekticidima i fungicidima. Kod kombinovanja ovih preparata, obratiti pažnju na kompatibilnost ove dvije grupe pesticida zato što se može javiti fitotoksičnost na pšenici ukoliko se miješaju fungicidi na bazi triazola sa herbicidma sa aktivnom materijom fluoksipir.

Isto tako, ne smiju se kombinovati herbicidi sa aktivnom materijom metasulfuron-metil sa insekticidma na bazi hlorpirifosa

Kada je riječ o tretiranju ječma, voditi računa da preparati budu selektivni i manje zahtjevni zato što je ovo žito osjetljivije na primjenu sredstava za zaštitu u određenim fazama razvoja i kada temperatura nije prilagođena njihovoj primjeni. 

Ako nakon žita ide šećerna repa, obavezno duboko oranje

Pored navednog, obavezno je misliti i o tome koji će usjev doći na istu parcelu nakon što se skinu strnine. Ovo posebno dolazi do izražaja kada su u pitanju neke povrtarske vrste, uljana repica ili lucerka. Što se tiče šećerne repe i povrća, važna mjera je duboko oranje za iduću godinu. 

Od registrovanih sredstava, može se izdvojiti veliki broj onih kvalitetnih za tretiranje protiv jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih, kao i višegodšinjih širokolisnih korova, čija je upotreba dozvoljena u određenim fenofazama usjeva.

Pored njih, mogu se primjeniti i herbicidi čija upotreba nije ograničena fazom razvoja strnina, a na bazi su metasulfuron-metila, poput Mezzo, Meteor, Metamark, Tezis i drugi. Ipak nemaju dejstvo na poponac, vijušac ili priljepaču pa se iz tog razloga preporučuju u kombinaciji sa preparatima aktivne materije fluroksipir. Za veći učinak, može se koristi i okvašivač.  

Potrebna količina vode za rastvor je od 200 do 400 l/ha. Po završetku tretiranja, veoma je važno i ambalažu odložiti na propisan način. 


Tagovi

Strna žita Tretiranje žitarica Radmila Pašić Faza bokorenja Zakorovljenost polja Tretiranje ječma Duboko oranje Registrovani preparati Upotreba okvašivača


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer