Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gajenje u plodoredu
  • 02.05.2020. 13:30

Stručnjaci savjetuju: leptirnjače uzgajati u tropoljnom plodoredu

Soja i ostale leguminoze obogaćuju zemljište azotom, povećavaju se prinosi narednog usjeva nakon leptirnjača, bez dodatnih ulaganja, raspoređuju se troškovi proizvodnje na cijelu sezonu.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 268
  • 23
  • 0

Računa se da pšenica i kukuruz pokrivaju do 60 odsto obradivih površina i kao posljedicu toga imamo na proizvodnim parcelama najčešće dvopoljni plodored pšenica-kukuruz ili na manjim čak i gajenje kukuruza u monokulturi, navodi Miloš Nikoletić, stručnjak za ratarstvo.

Kada bi ovaj dvopoljni, pšenica-kukuruz, plodored preveli svuda gdje to dozvoljavaju uslovi spoljne sredine i tla, bar u tropoljni, na primjer, pšenica-soja-kukuruz, za područja ispod Save i Dunava, poljoprivredni proizvođači bi imali sljedeće prednosti:

Borba protiv korova: Kako pomažu pokrovni usjevi?

  • Bolje korištenje hranjivih elemenata iz tla;
  • Efikasniju borbu protiv štetočina, bolesti, korova;
  • Racionalnije korištenje poljoprivredne mehanizacije.

Kako se ove prednosti postižu?

Prema njegovim riječima, upravo uvođenjem neke leptirnjače kroz tropoljni plodored prekidamo životni ciklus štetočina, bolesti i korova. Soja ili ostale leguminoze obogaćuju tlo azotom, povećavaju se prinosi narednog usjeva, bez dodatnih ulaganja, raspoređuju se troškovi proizvodnje na cijelu sezonu.

Iskustvo proizvođača pokazuje da gajenje kukuruza u monokulturi ima dugoročno veliki uticaj na smanjenje prinosa i to između ostalog i kroz pojačano prisustvo korova koji su stalno prisutni, a teško se suzbijaju i sve češćom pojavom kukruzne zlatice na parcelama. Jedini učinkovit način borbe protiv sirka i kukuruzne zlatice je gajenje kukuruza u plodoredu.

Obavezno leptirnjača kao predusjev kukuruzu

Zbog svega navedenog, slobodno se može reći da su odličan predusjev kukuruzu naročito, kao jedna od mjera borbe protiv jednogodišnjih uskolisnih korova. Biomasa leptirnjača se brzo razgrađuje i dopunski obogaćuje tlo biološki vrjednim azotom koji je proizveden azotofiksacijom.

Pokrovni usjevi su kao korov, ali koji birate i kontrolišete

Podsjetimo, neki pokrovni usjevi bore se protiv korova kroz proces alelopatije. Ovo je izraženo kroz razlaganje rezidua u određenim biljnim vrstama, kada se oslobađaju hemijska jedinjenja koja sprječavaju klijanje sjemena korova.

Ekonomska dobit

Ne treba zaboraviti da se jednogodišnje leptirnjače proizvode najčešće radi dobijanja zrna koje ima primjenu u ishrani ljudi i domaćih životinja i kod ovih zadnjih predstavljaju važan izvor proteina direktno ili poslije industrijske prerade.

Za jednogodišnje vrste važi da donose ekonomsku dobit, da se njihova proizvodnja može obaviti sa već postojećom mehanizacijom na većini gazdinstava, tako da je i to još jedan razlog za uvođenje tropoljnog plodoreda sa jednogodišnjom leguminozom pored pšenice i kukuruza.

Kako pripremiti zemlju za sjetvu sudanske trave i koji su dobri predusjevi?

Preporuka je da poljoprivredni proizvođači - ratari i stočari, što više uvede tropoljni plodored na svojim parcelama i to sa sojom gdje god je to moguće zato što ona ostavlja čistu parcelu od korova, rastresito tlo, a i može se izborom sorte približno odrediti vrijeme žetve što nam daje prostora da na vrijeme obradimo zemljište i pripremimo ga za naredni usjev, podsjeća Nikoletić.


Tagovi

Leptirnjače Uzgoj soje Pokrovni usjev Tropoljni plodored Plodored Borba protiv korova Uzgoj kukuruza Uzgoj pšenice


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]