Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Duboko oranje
  • 06.12.2020. 17:00

Duboka obrada: Najbolji rezultati sa primjenom mineralnih i organskih hranjiva

Dubina na kojoj će biti izvršena ova operacije zavisi od tipa tla, ali i od vrste usjeva koji se uzgaja. Za ozima i jara strna žita oranje se izvodi na dubinu od 20-25 cm, za okopavine i pojedine krmne vrste ore se na dubinu oraničnog sloja.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 371
  • 4
  • 0

Jedna od najznačajnijih agrotehničkih mjera jeste i osnovna obrada zemljišta i podjednako je važna kako za ozime strnine tako i za jare. Duboko oranje obavlja se na jesen, po pravilu trebalo bi da bude što ranije, ali kako u postojećim agroklimatskim uslovima to nekada nije moguće, rok je produžen čak i do decembra.

Prema riječima Bojane Panić, iz PSSRS, osnovni cilj jesenje obrade tla podrazumijeva zahvatanje i prevrtanje sloja zemlje i tom prilikom izmješaju se žetveni ostaci sa biljnim hranjivima, a koja se unose u tlo prije samog početka oranja.

Dubina na kojoj će biti izvršena ova operacija zavisi od tipa tla, ali i od vrste usjeva koji se uzgaja. Za ozima i jara strna žita oranje se izvodi na dubinu od 20-25 cm, za okopavine i pojedine krmne vrste ore se na dubinu oraničnog sloja, odnosno, od 25-30 m dok je za šećernu repu, lucerku i krompir, nešto dublje, od 30-35 cm.

Obratiti pažnju na azot, da ne ispari

Da bi njena učinkovitost bila veća, potrebno je istovremeno sa osnovnom obradom primjeniti organska i mineralna đubriva. Najbolji rezultati dobijaju se zajedničkom primjenom organskih i mineralnih hranjiva. Ona se zatim ravnomjerno rasture po površini parcele prije nego što se krene sa oranjem, u cilju omogućavanja ujednačenog unosa na datu dubinu.

Zimsko oranje i đubrenje za bolji rod povrća

Upotreba stajnjaka povoljno utiče na strukturu zemljišta, na njeno formiranje i očuvanje. To zatim uzrokuje postojanje optimalnog vodnog, vazdušnog i toplotnog režima tla, koji podstiče intenzivniju aktivnost mikroorganizama, a na taj način i odgovarajuću ishranu biljaka.

Preporučene doze su 20 - 40 t/ha za oranice dok su za voćnjake one nešto veće, 40 - 80 t/ha. Stajsko đubre trebalo bi zaorati odmah nakon rasturanja da ne bi došlo do velikih gubitaka azota jer je on lako isparljiv.

Fosfor i kalij neće se ispirati iz tla tako lako

Kada je riječ o mineralnim hranjivima (NPK), njih isto tako treba zaorati na jesen da bi mogli uz pomoć zimskih rezervi zemljišne vlage, preći u lakopristupačne oblike za usjeve. Tako se fosfor i kalij vezuju za adsorptivni kompleks i zbog toga neće doći do njihovog ispiranja iz tla.

Uticaj pravilne obrade zemljišta na visinu prinosa

Kada se unose zajedno sa dubokom obradom, đubriva prodiru u dublje slojeve, a ne zadržavaju se samo na površini. Efekat ovakve primjene posebno dolazi do izražaja ljeti zato što će se korjen razvijati dublje pa samim tim, imaće i dovoljno hranjiva.

Neki od benefita dubkog oranja su:

  •    stvara se bolja struktura tla za razvoj korjenovog sistema;
  •    akumulira se dovoljno vlage;
  •    uništavaju se korovi i štetočine izlaganjem niskim temperaturama;
  •    dublje se zaoravaju žetveni ostaci pa se na taj način poboljšava struktura tla i stvara se humus;
  •    omogućava se lakša predsjetvena priprema u proljeće i pravovremena sjetva i
  •    poboljšava se akivnost zemljišnih mikroroganizama.

Tagovi

Osnovna obrada Duboko ranje Zimska vlaga Mineralna hranjiva Organska đubriva Stajnjak Bojana Panić Preporučene doze Zemljišni mikroorganizmi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.