Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kozji sir
  • 01.09.2020. 11:30

Za duplu ljekovitost, preporuka je koziji sir sa tartufima

Kozji sir bogat je vitaminima i mineralima, jača imunitet i popravlja raspoloženje. Tartuf je najcjenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svijetu. Pored izuzetnog ukusa, čuven je po svojim ljekovitim svojstvima.

Foto: Gordana Branković
  • 182
  • 78
  • 0

Sirevi od kozjeg mlijeka imaju prepoznatljivu aromu i svjež ukus, a u kombinaciji sa tartufima pravi su delikates. Zanimalo nas je kako nastaje jedan takav proizvod, kakvog je ukusa, da li za ovu namirnicu postoji tržište i zašto se sve češće za njega kaže da je i hrana i lijek ?!

Kozji sir bogat je vitaminima i mineralima, jača imunitet i popravlja raspoloženje. Tartuf je najcjenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svijetu. Pored izuzetnog ukusa, čuven je po svojim ljekovitim svojstvima. Od davnina je poznato da djeluje na vitalnost čitavog organizma. Smatra se da je 'hrana za mozak', a važi i za veoma jak afrodizijak.

Bosanske šume bogate skupocjenim tartufima

Onaj koji pravi Gordana Branković radi se po tradicionalnoj recepturi od 100 odsto kozjeg mlijeka, a sve je počelo sasvim slučajno prije tačno deset godina.

"Kupili smo jednu bijelu kozu, to nam je bilo simpatično, htjeli smo probati. Ja sam pokušala napraviti taj prvi sir, uspio je i od tada je sve krenulo", kaže Branković. 

Dobro hranjene koze daju dobro mlijeko

Po profesiji diplomirani farmaceut, po opredjeljenu neko ko vodi računa o zdravlju, otuda su kod nje na trpezi prirodni proizvodi, a to što je sir ukusan i bez specifičnog mirisa, za to su zadužene koze alpine

"Njihovo mlijeko je bez ikakvog mirisa, posebno zato što se hrane prirodnom hranom. Cijeli dan su na ispaši i jedu sijeno koje je naše proizvodnje, jedu kukuruz, ječam, zob bez koncentrata, piju izvorsku vodu. Hrane se zaista kvalitetno i nije ni čudo što je njihovo mlijeko ljekovito."

Količina dodatog tartufa prilagođava se količini sira

Ljekoviti koziji sir sa tartufima postao je pravi specijalitet koji naša sagovornica pravi za svoje potrebe, kao i za prijatelje, a proces proizvodnje djeluje jednostavno. Za kilogram dobrog sira, objašnjava, treba šest do sedam litara mlijeka. 

Njegova proizvodnja djeluje jednostavno 

"Kozje mlijeko, svježe pomuženo, usiri se sa majom, zatim odstoji kako bi se uhvatio gruž koji se poslije isječe, procjedi i otkaplje dobro, a zatim se dodaju tartufi. Količina dodatog tartufa prilagođava se količini sira koju trenutno imamo, ne previše, kako bi bila dobra krajnja koegzistencija proizvoda", objašnjava ova domaćica.

Proda se i prije nego što se napravi

I tako nakon nekoliko sati nastaje koziji sir sa tartufima, ukusan i onima koji nisu ljubitelji kozjeg mlijeka. Istražili smo, u čemu je tajna ove nestvarene kombinacije.

"Tartufi su čuveni po nekim svojim dejstvima. Kaže se da su ljekoviti i veoma su na cijeni tako da je on i ljekovit i zdrav. Ne dodaju se nikakvi konzervansi, aditivi niti vještačke boje. Kozji sir izvor je vitamina B1, B2, B6 i čak B12, koji su neophodni za jačanje nervnog sistema. Minerali, kalcij i fosfor odgovorni su za čvrstinu kostiju, a udio cinka i selena štiti i jača naš imunitet." 

Tatjana Vasković: Bilo me je strah pomusti kravu, danas pravim i sir iz mješine

Inače, crne tartufe, naša sagovornica nabavlja od brata, koji ima pse obučene za skupljanje ovih gljiva.

"Pošto me interesuje zdrava hrana stekla sam mnogo prijatelja širom regiona, na seminarima koje posjećujem pa su me i neki od njih uputili u to gdje je najpovoljnije pronaći ih. Cijena je različita - kreće se od 80 do 100 evra po kilogramu, ali ih ima mnogo pa se desi da kilogram tartufa potraje prilično dugo, odnosno dokle god su upotrebljivi", kaže Brankovićeva.

U planu dalje ulaganje u proizvodnju

Zato nije neobično što je potražnja za njim velika.

"Sve se proda prije nego što se napravi iako imamo nekih sedam koza. Pošto smo i muž i ja zaposleni, ovo nam je hobi. To je krenulo najprije za nas i našu porodicu, a onda ko god je probao, poželio je i on da ima bar malo sira, tako da ne mogu napraviti onoliko koliko se traži", zaključuje naša sagovornica. 

S obzirom na kvalitet i potražnju koja je svakim danom sve veća, možda uskoro otvori i mini mljekaru


Tagovi

Kozji sir Koze alpine Sir sa tarufima Kozji sir sa tartufima Mini mljekara Proizvodnja sira


Autorica

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dijete sa sela i entuzijast u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.