Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otrovi
  • 26.06.2023. 10:30

Mikotoksini - skriveni rizici u hrani kojima su izloženi i ljudi i životinje

Kod ljudi, rijetko se javlja akutno trovanje, dok veća opasnost prijeti od hroničnog oštećenja pri dugotrajnoj izloženosti mikotoksinima. Životinje koje konzumiraju hranu sa mikotoksinima, iste izlučuju svojim produktima, ali ih i kumuliraju u tkivima, mesu i drugim organima

Mikotoksini - skriveni rizici u hrani kojima su izloženi i ljudi i životinje
Foto: Depositphotos/dusan964
  • 190
  • 31
  • 0

Plijesni su mikroskopske gljivice koje se nalaze u prirodi, neke su korisne pa se koriste za proizvodnju hrane i antibiotika, dok su neke opasne jer proizvode mikotoksine. Naziv "mikotoksin" izveden je od grčkih riječi: miykes- gljiva/plijesan, toxikon- otrov, hemijski su vrlo različite strukture sa različitim biološkim učincima.

Nastaju metaboličkim procesima u plijesni i mogu biti toksični (otrovni) ili imati druge negativne biološke efekte za ljude ili životinje, navode prof. dr. sc. Amir Ibrahimagić, dipl.ing. Lejla Islambegović-Pinjić i mr. sci. vet. Benijamir Haurdić iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), napominjući da toksini ulaze u prehrambeni lanac čovjeka i životinja direktnom ili indirektnom kontaminacijom.

“Direktna kontaminacija se dešava konzumiranjem hrane koja je pogodna za rast i razvoj plijesni u svim fazama proizvodnje, prerade, transporta, skladištenja. Indirektna kontaminacija se javlja kada su dodaci hrani kontaminirani mikotoksinima", pojasnili su.

Kikiriki i kukuruz najveći izvor

Posebno ističu mogućnost unosa mikotoksina konzumiranjem proizvoda životinjskog porijekla proizvedenih od sirovina koje ih sadrže, isto vrijedi i za proizvode biljnog porijekla. Njihova pojava u hrani za ljude i stočnoj hrani uveliko ovisi o klimatskim uslovima posebno u periodu žetve žitarica kao i o uslovima njihovog transporta i skladištenja.

Sadržaj vode u žitaricama prilikom žetve je važan parametar za rast plijesni, pa su tako kikiriki i kukuruz najveći izvor mikotoksina u hrani za životinje", napominju stručnjaci i navode kako su oni opasni zbog visoke toksičnosti i u malim količinama pri konzumaciji hrane koja ih sadrži.

Više vrsta pa i rodova plijesni može proizvoditi isti mikotoksin, ali isto tako jedna plijesan može proizvoditi više mikotoksina. Prisustvo u pojedinim proizvodima, ne znači nužno i prisustvo plijesni i obrnuto.

Nastanak mikotoksina

Žitarice (pšenica, zob, raž, ječam, riža, kukuruz i sl.), orašasti plodovi (kikiriki, pistacija, bademi, orasi i sl.) te voće i povrće mogu biti podloge za rast plijesni tokom uzgoja, prerade i skladištenja. Povišena vlaga, temperatura, ali i oštećenje biljke ili njenog ploda pogoduju razvoju plijesni.

Izlučivanje aflatoksina M1 u mlijeku traje 12 - 24 sata (Foto: INZ)

Poznato je da ukoliko životinje konzumiraju kontaminiranu stočnu hranu s aflatoksinom B1, procesom metabolizma u organizmu životinje, aflatoksin B1 pretvara se u aflatoksin M1, koji se dalje izlučuje putem mlijeka i ulazi u lanac ljudske ishrane njegovim i konzumiranjem mliječnih proizvoda.

Skladištenje kukuruza u lošim uslovima može izazvati zaraze raznim infekcijama

Bitno je napomenuti da izlučivanje aflatoksina M1 u mlijeku traje 12 - 24 sata nakon unosa aflatoksina B1 iz stočne hrane, a vrijeme pročišćavanja iz organizma otprilike 2 - 3 dana nakon što životinje konzumiraju hranu bez prisustva aflatoksina B1.

Vrste mikotoksina

Naučnim istraživanjima do sada je detektovano više od 400 različitih mikotoksina kao prirodnih kontaminanata u hrani najčešći su: aflatoksin (M1 i B1), ohratoksin A, zearalenon, fumonizin, patulin i deoksinivalenon. Ljudi i životinje uglavnom su izloženi mikotoksinima putem kontaminirane hrane i to: ljudi najčešće konzumacijom orašastih plodova, začina te voća i povrća, drugi način izloženosti poput disanja i kože su daleko rjeđi. Kako se radi o stabilnim spojevima mikotoksini se mogu naći u gotovom proizvodu koji je prošao tehnološku obradu.

Riječ je o otrovima visoke akutne toksične sposobnosti, a mogu imati kancerogena, mutagena, imunotoksična i teratogena svojstva, zbog uticaja na genetski materijal ćelija različitih tkiva (DNA i RNA). Akutna i hronična oštećenja zdravlja izazvana mikotoksinima nazivaju se mikotoksikoze i mogu izazvati poremećaje čitavog niza sistema u organizmu (bubrežnog, krvožilnog, jetrenog, živčanog, urogenitalnog i dr.).

Kod ljudi se rijetko javlja akutno trovanje (Foto: INZ)

Kod ljudi, rijetko se javlja akutno trovanje, dok veća opasnost prijeti od hroničnog oštećenja pri dugotrajnoj izloženosti mikotoksinima. Životinje koje konzumiraju hranu sa mikotoksinima, iste izlučuju svojim produktima, ali ih i kumuliraju u tkivima, mesu i drugim organima, te na taj način najčešće dospijevaju u hranu za ljude.
Uticaj kod životinja ogleda se u smanjenju unosa hrane, smanjenje proizvodnje, pobačajima, pa i ugibanjima i ono što je naročito važno da su mikotoksini prisutni u proizvodima ovih životinja (mlijeko, jaja, meso i sl. kao i prerađevinama dobijenim od istih).

Prevencija

Kako bi se spriječilo nastajanje mikotoksina potrebno je spriječiti rast plijesni i to u svim fazama proizvodnje, prikupljanja, transporta, obrade, skladištenja i prodaje hrane na kojima mogu rasti ove plijesni.

Sprečavanje štete koju čine insekti na biljkama koje služe za proizvodnju hrane za životinje ili ljude, kao i moguća mehanička oštećenja tokom cijelog postupka od proizvodnje do konzumiranja, te kontrola vlažnosti, ključni su faktori u prevenciji nastanka mikotoksina. Također je potrebna stalna kontrola/monitoring količine mikotoksina u sirovinama za hranu, hrani i hrani za životinje.

Zašto je dobro koristiti zeolit u zaštiti voćnjaka i vinograda?

Prema naučno-stručnoj literaturi neke zemlje su utvrdile referentne vrijednosti pod pretpostavkom da ako je referentna vrijednost za sirovo mlijeko 0,05 ppb, tehnološkim procesom pripreme mliječnih proizvoda dehidracijom i koncentracijom očekuje se povećana vrijednost aflatoksina M1 za pet puta. Tako da većina zemalja imaju propisanu referentnu vrijednost aflatoksina M1 u siru i to 0,25 ppb. Neke zemlje su puno rigoroznije i imaju nultu referentnu vrijednost za sve mliječne proizvode.

Detekcija u laboratoriju

Od screening metoda u određivanju mikotoksina najviše se koristi imunoenzimska metoda (ELISA-enzyme-linked immunosorbent assay) kao jednostavna i brza metoda, ekonomski i ekološki prihvatljiva s mogućnošću analize velikog broja uzoraka. Nedostatak ove metode je nedovoljna specifičnost i mogućnost cross-reakcija s konjugiranim metabolitima.

Metoda se bazira na kompetitivnoj kolorimetrijskoj imunoenzimskoj metodi. Specifična antitijela su impregnirana u jažice; tokom procesa same analize, ispitivani mikotoksin u uzorku zajedno sa dodanim HRP konjugatom se „takmiči“ za vezivanje na specifično antitijelo u jažicama, sprečavajući vezivanje HRP konjugata. Nakon dodavanja TMB substrata, intenzitet boje ili slobodnog konjugata proporcionalan je koncentraciji ispitivanog aflatoksina. Očitanje se vrši na 450 nm.

Za određivanje mikotoksina, mogu se koristiti tekućinska kromatografija (LC) ili plinska kromatografija (GC) uz dokazivanje spektrometrijom masa (MS) te tekućinska kromatografija (HPLC) ili plinska kromatografija (GC) uz dokazivanje infracrvenom (IR) spektrometrijskom detekcijom.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Mikotoksin Plijesni Institut za zdravlje i sigurnost hrane Lejla Islambegović-Pinjić Amir Ibrahimagić Benijamir Haurdić Kukuruz Pšenica Otrovi u hrani


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.