Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upisani u Registar
  • 23.06.2023. 14:00

Krajiški omač i trahana prvi garantirano tradicionalni specijaliteti u BiH

Desetljeća usmenih i pismenih receptura krajiškog naroda napokon su prepoznata.

Foto: Udruženje žena "Svjetlost"
  • 253
  • 72
  • 0

Krajiški omač i Krajiška trahana prvi su proizvodi u Bosni i Hercegovini registrirani oznakom garantirano tradicionalnog specijaliteta. Predstavnicima Udruženja "Stari-novi okus" zvanično je uručeno rješenje o upisu ovih proizvoda u Registar. Ova oznaka omogućit će certifikaciju postojećih proizvođača tradicionalne hrane, ali isto tako pružiti mogućnost za novo pokretanje startup-ova, te osnivanje novih obrta i nova zapošljavanja.

"Kroz projekt je predviđena certifikacija najmanje dva postojeća proizvođača i dva nova proizvođača koji će se certifiicirati i imati pravo korištenja oznake na svojim proizvodima. Obrtnička komora će nastojati da se to proširi na veći broj proizvođača", istaknuo je Enes Arapović, predsjednik Obrtničke komore USK.

Višestruk značaj

Aktivnosti na registraciji finansijski je potpomognut kroz projekat "USAID Turizam BiH". Izradu proizvođačke specifikacije i ostale potrebne dokumentacije pripremali su profesori Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću.

"Oznaka ima višestruki značaj, kako za proizvođače tradicionalne hrane, tako i za turističke subjekte u Unsko-sanskom kantonu. Pored toga, ova oznaka je i obilježje USK, pa i šire, kao dio turističkog brenda destinacije, te obilježje gastronomske ponude", pojasnio je prof. dr.sc. Halid Makić.

Hajrić uručio rješnje Arapoviću (Foto: Agencija za sigunost hrane BiH)

Krajiški omač i trahana su dvije vrste tjestenine koje se odlikuju tradicionalnom recepturom i načinom proizvodnje u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, odnosno na području Unsko-sanskog kantona.

"Desetljeća usmenih i pismenih receptura našeg krajiškog naroda napokon su prepoznata. Na ovaj način u prilici smo dodatno promovirati bogatu krajišku trpezu i turističku ponudu, ali i čuvati našu kulturnu baštinu", kazao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Kemal Hrnjić, dodavši kako vjeruje da će ova aktivnost pružiti priznanje proizvođačima i očuvati izvorni karakter ovih specijaliteta.

Još pet proizvoda

Osim ova dva proizvoda, Agencije za sigurnost hrane BiH je u proteklom razdoblju izdala rješenja za još pet proizvoda koji su registrirani oznakom porijekla i oznakom geografskog porijekla.

"Posebno nam je zadovoljstvo što je za ‘Livanjski sir’, kao jedan od proizvoda registriranih u BiH, pokrenuta procedura registracije na nivou Evropske unije", rekao je Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.

Livanjska mljekara ima najveću zrionicu sira u regiji

Uz Livanjski sir, oznakom geografskog porijekla registrirani su Visočka pečenica i Nevesinjski krompir, dok su oznakom porijekla registrirani Livanjski izvorni sir i Drvarski mućeni pekmez od drenjina.


Tagovi

Krajiški omač Krajiška trahana Tjestenina Tradicionalni specijalitet Zaštićeni proizvodi Enes Arapović Halid Makić Kemal Hrnjić Džemil Hajrić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.