Pretraga tekstova
Gatački kajmak odleži nekoliko mjeseci u mijehovima od ovčije ili kozje kože.
Na zvaničnoj stranici Evropske unije za Zapadni Balkan promoviše se i gatački kajmak. Naime, u okviru projekta ReLOaD2, nekoliko značajnih redaka dobilo je i Udruženju proizvođača Gatačkog kajmaka, o kojima je i Agroklub ranije pisao.
Istaknuto je kako je ova mala opština sa oko 8.000 stanovnika u jugoistočnoj Bosni i Hercegovini, uglavnom poznata po obližnjem Rudniku uglja i Termoelektrani koja je ujedno i najveći poslodavac u ovoj oblasti.
Međutim, Gacko ima i svoj jedinstven i karakterističan način proizvodnje kajmaka. Tradicionalni način pravljenja kajmaka je da se sirovo mlijeko polako kuha, dva sata na veoma laganoj vatri. Nakon što se skine sa vatre, krema se skida i ostavi da se ohladi i blago fermentiše nekoliko sati ili dana.
Za razliku od ovog tradicionalnog načina proizvodnje, u recepturi Gatački kajmak odleži nekoliko mjeseci u mijehovima od ovčije ili kozje kože.
Kao rezultat toga, kajmak prelazi iz bijele u žućkastu boju, čvrste, ali ne tvrde konzistencije, blago slanog ukusa i karakteristične arome koja se dobija tokom zrenja. Kada se izvadi iz mijeha, sir je suh i mrvljiv.
Od stelje do cicvare: Koji bh. proizvodi imaju potencijal za zaštitu?
"Naš kajmak je jedinstven i veoma vrijedan proizvod i zato želimo da ga zaštitimo i promovišemo", rekla je predsjednica ovog udruženja, Dragana Milović.
Udruženje broji 24 člana, a uglavnom su to žena sa sela. Proizvodnja mlijeka, uključujući i kajmak glavni je prihod za 90 posto njih.
Tagovi
Gatački kajmak Gacko Žene sa sela Proizvodnja kajmaka Udruženju proizvođača Gatačkog kajmaka Dragana Milović
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!