Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO indeks cijena
  • 06.11.2020. 18:00

FAO: Cijene hrane rasle i u listopadu, jedino meso zabilježilo pad

Cijene žitarica porasle su za 7,2% u odnosu na prošli mjesec te čak 16,5% u odnosu na isti mjesec u 2019. godini. Iz FAO-a navode kako su glavni razlozi povećanja više izvozne cijene pšenice.

Foto: Bigstock/ Fascinadora
  • 57
  • 212
  • 0

Cijene hrane u listopadu nastavile su uzlazni trend već peti mjesec za redom, vođene porastom za šećer, mliječne proizvode, žitarice i biljna ulja, izvijestila je UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu FAO.

Tako je indeks cijena hrane u prosjeku iznosio 100,9 bodova što je za 3,1% više od rujna i 6% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

Cijene žitarica veće za 7,2%, šećera 7,6%  

Pogledamo li pojedinačno, cijene žitarica porasle su za 7,2% u odnosu na prošli mjesec te čak 16,5% u odnosu na isti mjesec u 2019. godini. 

Iz FAO-a navode kako su glavni razlozi povećanja više izvozne cijene pšenice, što je jako utjecalo na globalnu potražnju usred smanjenja izvoznih mogućnosti, loših uvjeta rasta u Argentini i nastavka suhog vremena koje je negativno utjecalo na uvjete ozime pšenice u dijelovima Europe, sjeverne Amerike i regije Crnog mora.

Također, porasle su i one za kukuruz, ječam i sirak, dok je riža jedina zabilježila pad. 

Cijene hrane rasle i u septembru, osim mesa i šećera

Što se tiče biljnog ulja, u listopadu su cijene u prosjeku narasle za 1,8%, a palmino i sojino najviše se ističu. Suprotno tome, nakon pet mjeseci za redom, vrijednost uljane repice se smanjila uslijed povećane nesigurnosti u pogledu potražnje na EU tržištu nakon pogoršane situacije s koronavirusom. 

Kada je riječ o šećeru, porasla je za 7,6% od rujna što je u velikoj mjeri rezultat potencijalno umanjene proizvodnje u Brazilu i Indiji, koje su i dvije najveće države proizvođači. 

Deveti mjesečni pad za meso

Indeks cijena mliječnih proizvoda u listopadu je iznosio 104,4 bodova, što je 2,2 % više u odnosu na mjesec ranije. Najviše su porasle cijene sira, a slijedi ga obrano mlijeko u prahu, punomasno mlijeko u prahu i maslac. 

"Povećanje u listopadu odražavalo je pooštravanje tržišta za kratkoročne isporuke, potkrijepljeno snažnom uvoznom potražnjom s azijskih i bliskoistočnih tržišta", pojašnjavaju.

Zbog teških uslova rada u klaonicama Njemačka pooštrava pravila

Suprotno tome, meso je palo za 0,5% u odnosu na rujan, što je deveti mjesečni pad od siječnja, potaknut padom cijena svinjetine, što je došlo kao posljedica kontinuiranih uvoznih ograničenja koja je Kina nametnula Njemačkoj. I za govedinu je također pala, dok je ovčje meso poraslo zbog stabilne unutrašnje potražnje i niskih izvoznih zaliha.  


Tagovi

FAO Indeks cijena Žitarice Šećer Biljno ulje Mliječni proizvodi Meso


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.