Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti povrća
  • 21.02.2020. 09:00

Za nadolazeće štetočine na povrću najbolja je preventiva

Jedna od najčešćih štetočina koja se posljednjih godina javlja u povrtnjacima je duhanov trips (Thrips tabaci), a pored duhana napada i krompir, krastavce, luk i srodne vrste; papriku, kupus. Prema nekim podacima, napada čak stotinak biljnih vrsta.

Foto: Jelena Lukić
  • 835
  • 111
  • 0

Nesporna je činjenica da neuobičajeno topla zima pogoduje štetočinama pa mnogim povrtarima neće biti lako da odbrane svoje parcele od brojnih štetnih organizama. Zbog visokih temperatura u narednom periodu realno je očekivati da je njihov broj viši od uobičajenog, ali istraživanja su pokazala da se nekoliko godina unazad, intenzivno pojavljuje određena grupa štetnih organizama.

Zaštitite povrće preparatima koje možete i sami napraviti

Koji su to organizmi i kako se povrtari sa njima (i u kojoj mjeri) mogu izboriti ? Saznanja o aktualnim štetnim organizmima u proizvodnji povrća za koje smatra, da će ove vegetacijske sezone, zadavati najviše muka povrtarima, predstavio je profesor Boško Jezerkić, iz Prognozno - izvještajne službe zaštite bilja Vojvodine (PIS).

Duhanov trips

Jedna od najčešćih štetočina koja se posljednjih godina javlja u povrtnjacima je duhanov trips (Thrips tabaci), a pored njega, napada i krompir, krastavce, luk i srodne vrste; papriku, kupus. Prema nekim podacima napada čak stotinak biljnih vrsta. Kada je luk u pitanju, alarm za mjere zaštite je kada se uoči jedna ili dvije larve na jednom listu, a kako stručnjaci smatraju, ove godine pomenuta štetočina stvaraće probleme prije svega na ozimom luku.

Osnovna preventivna mjera protiv ovog parazita jeste da se ne gaji povrće u blizini duhana, a nakon berbe treba uništiti sve biljne ostatke sa zemljišta, uključujući i korove. Na osnovu podataka iz literature o zaštiti povrća, protiv ove štetočine u luku mogu se koristiti insekticidi koji se inače koriste za suzbijanje lisne i štitaste vaši, stjenice, tripsa, voćne muhe, jabukovog smotavca dok su u drugim zemljama registrovani preparati na bazi deltametrina, fenitrotina, metiokarba i lambda-cihalotrina.

Virus mozaika krastavca

Kao jedan od većih problema u povrtarskoj proizvodnji, izdvaja se virus mozaika krastavaca (fitopatogene prirode), koji prenose lisne vaši. Prema nekim tvrdnjama, praktično ne postoji usjev paprike koji ne posjeduje pomenuti virus, a na udaru je i paradajz. Može da prouzrokuje velike ekonomske štete, naročito na paprici (smanjen prinos, loš kvalitet plodova). Prvi simptomi su vidljivi na lišću u vidu mozaika, kasnije se javljaju nepravilno okrugle žute pjege, plodovi se ne obrazuju ili su kržljavi.

Virus pjegavosti i uvenuća paradajza i virus mozaika krastavca čine velike štete

Problem su, dakle, lisne vaši koje su posljednjih godina često registrovane u najranijim fazama razvoja paprike, takođe i u sjemenskoj proizvodnji ove biljke. S tim u vezi, diplomirani inženjer Ljubiša Đorđević preporučuje korištenje zdravog rasada, a ako je proizvodnja u zatvorenom prostoru, treba koristiti novo zemljište, bez zaraženih biljaka i biljnih ostataka. Što se tiče proizvodnje u polju, treba primjeniti plodored sa predusjevima koji nisu osjetljivi prema virusu (pšenica, ječam). S druge strane, treba izbjegavati tla na kom su prethodno bili krastavac, dinja, špinat, lucerka i crvena djetelina.

Krompirov moljac

Opasna štetočina je i krompirov moljac koji nažalost ima tendenciju širenja u čitavom regionu. 

Zaštitite krompir od krompirovog moljca, ne samo u zemlji, već i u skladištu

Ova štetočina se razvija u zemljištu, kada ženka polaže jaja na krtole krompira koje kasnije oštećuju larve. Zbog toga se preporučuje preventiva u vidu duboke sadnje, često zagrtanje, navodnjavanje u cilju sprječavanja stvaranja pukotina (kroz koje ženke ovog moljca dolaze), rano vađenje, brzo sklanjanje krompira sa parcele i pravilno skladištenje. Ove preventivne mjere treba obavljati tokom čitave vegetecije i u njima leži ključ odbrane od krompirovog moljca dok upotreba hemijskih sredstava zavisi od faze u kojoj se usjev nalazi.  

Moljac paradajza

Moljac paradajza (Tuta absoluta), nezgodna štetočina, naročito opasna prilikom uzgoja u zatvorenom prostoru, postepeno napada dijelove biljke, buši list i plod i pravi velike štete. Posebno napada paradajz u zatvorenom prostoru, a na otvorenom oštećuje krompir, plavi patlidžan, papriku.

 I u ovom slučaju stručnjaci smatraju da se najbolje od ovog insekta treba odbraniti dobro sprovedenim preventivnim mjerama; postavljanjem feromonskih klopki, vodenih klopki, mreža protiv insekata na ulasku u objekte - kada se paradajz uzgaja u zatvorenom prostoru, te uklanjanje i uništavanje larvi na listovima. Naročito se preporučuje upotreba prirodnih neprijatelja moljca paradajza, poput predatorske stjenice (Macrolophus Pigmaeus), što se pokazalo prilično efikasnim jer se odrasle jedinke i larve hrane jajima i larvama moljca paradajza.

Moljac paradajza: Gusjenice mogu u potpunosti uništiti usjev

Ukoliko sve ovo ne pomogne, moguća je primjena hemijskih sredstava. U tu svrhu preporučuje se primjena nekog od registrovanih insekticida, aktivne materije hlorantraniliprola ili indoksakarba. Stručnjaci upozoravaju da zbog povlačenja sa tržišta određenog broja hemijskih preparata, treba veliku pažnju pokloniti preventivi u odbrani povrtnjaka od moljca paradajza.

Kupusov moljac

Štetočina, kupusov moljac, prisutna je u svim fazama vegetacije u proizvodnji kupusa. Može da izazove velike štete, a prvi simptom je pojava bjelih pjega na listovima. Postoji podatak po kom ekspanzija ovog moljca može da bude izuzetno velika u toplim mjesecima, pogotovo u julu i avgustu, kada jedna generacija može da se razvije za svega 10 dana, a u našim agroekološkim uslovima obično daje sedam do osam generacija godišnje.

Od mjera koje ne iziskuju upotrebu hemijskih preparata prije svega preporučuje duboko oranje, koje neće iskorjeniti, ali će smanjiti brojnost ove štetočine. 


Tagovi

Savremena proizvodnja povrća Krompirov moljac Moljac paradajza Duhanov trips Virus Mozaika Krastavca Kupusov moljac Boško Jezerkić


Autor

Dušan Knežić

Više [+]

Dušan je poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cijena napretka".

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !