Pretraga tekstova
Klase krastavaca kornišona se dijele prema veličini plodova. Ova podjela je važna za klasifikaciju i standardizaciju u trgovini i industriji
Krastavci kornišoni koji se najčešće koriste za kiselenje, mogu se brati 45 do 60 dana nakon sjetve. Ovisno o sorti i uvjetima uzgoja, ovo vrijeme može biti i duže.
Za njihovu brzinu rasta i dozrijevanje ključni su toplina, sunčeva svjetlost, navodnjavanje i kvaliteta tla. Kišna razdoblja s visokim dnevnim temperaturama povećavaju rizik od pojave bolesti i štetnika.
Trenutak berbe ovisi o željenoj veličini za kiselenje ili pak svježu potrošnju.
Redovna berba potiče biljku na kontinuiranu proizvodnju novih plodova. Kada biljka da prve plodove, preporučuje se berba svakih 1-2 dana.
Klase krastavaca kornišona se dijele prema veličini plodova. Ova podjela je važna za klasifikaciju i standardizaciju u trgovini i industriji, posebno kada se koriste za kiseljenje. Obično se razlikuju prema dužini i promjeru plodova.
Četiri klase
Ekstra ili delikates klasa
Dužina: ispod 3 cm
Promjer: oko 1 cm
Klasa I
Dužina: 3-6 cm
Promjer: 1-2 cm
Klasa II
Dužina: 6-9 cm
Promjer: 1.5-3 cm
Klasa III
Dužina: 9-12 cm
Promjer: 2-4 cm
Kada je riječ o prinosu, on može varirati od 3 do 5 kg/m2. Oko 15 do 20% prinosa čine plodovi prve, oko 40 do 45% druge i oko 30% treće klase.
Uprkos redovnoj i pažljivoj berbi 5 do 10% čine prerasli plodovi.
Tagovi
Klase krastavaca Klase kornišona Ekstra klasa Delikates kornišon Podjela na klase Prinos
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Strna žita...foto: Bojan K.