• Povrće i začinsko bilje
  • 22.05.2020. 11:30

Kako izgleda tradicija povrtarskog uzgoja sa savremenim metodama?

Sjeme se prvo stavlja u "električnu deku", a odatle se pikira u posude sa supstratima. Posude zatim idu u tople leje. Od sjetve do rasađivanja potrebno je 15 do 20 dana, zavisno od spoljnih uslova.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 136
  • 23
  • 0

Majka i sin, Milunka i Darko Šojić, sa Ariljske rampe kod Požege, (susjedna Srbija, op.ur.) nastavili su tradiciju gajenja povrća i rasada. Ranije mnogo manje, ali od prije sedam godina, Darko se potpuno posvetio tom poslu. Sada ima tri plastenika i bašte na otvorenom gdje uzgaja rasade povrća i začinskog bilja. Kada prođe vrijeme rasada, ispod plastenika sadi paradajz i krastavac.  

"Ne radim nigdje jer sam se potpuno posvetio rasadniku. Može se živjeti od ovoga, ali treba puno truda. Evo, sedam godina intezivno bavim se ovim i čini mi se da su tek sada ljudi stekli povjerenje u moje povrće. Išlo je i ranije dobro jer su moji deda i baba po majci bili poznati povrtari", kaže ovaj proizvođač koji prije podne na pijaci prodaje presadnice, a poslije podne ulazi u svoje zeleno i mirisno carstvo.

Sjeme u električnu deku pa u tople leje

U svojim plastenicima uzgaja rasad više sorti paradajza za plastenike i van njega (od holandskih hibridnih do domaćih sorti), cherry paradajz, krastavce, papriku, tikve, tikve dule, lubenice, dinje, razne vrste kupusnjača i drugo povrće. Tu je i začinsko bilje; lavanda, ružmarin, bosiljak raznih vrsta, majčina dušica, kadulja, majoran, origano, šafran, valerijana, nana, izoperuta, komorač, kopar, neven, dragoljub. Na otvorenom, uzgaja kupus, krompir i malinu.

Svi problemi rasada u toplim lejama i kako ih riješiti

"Sjetva počinje polovinom februara. Sada se to radi na savremniji način. Sjeme se prvo stavlja u "električnu deku", a odatle se pikira u posude sa supstratima. Posude zatim idu u tople leje. Od sjetve do rasađivanja potrebno je 15 do 20 dana, zavisno od spoljnih uslova. Ako su mrazevi onda to ide sporije, a ako je topliji period potrebno je manje vremena. Kada su biljke u plasteniku, onda se radi na zaštiti i njezi, prihranjivanje, zalijevanje, prozračivanje i sve drugo što je potrebno da bi se usjevi fino razvili."  

Dnevnik za orijentaciju u proizvodnji

Dok ovaj povrtar priča o svom poslu, sve pomno prati njegova majka Milunka, koja mu je glavna pomoć. Ona ima i svoju bilježnicu, nešto kao dnevnik, gdje bilježi sve podatke o svakoj biljci kada je zasađena, pikirana, kako se ponaša, da li ima promjena, vremenske uslove i slično.

"Ovo je čisto da imamo neku orijentaciju u proizvodnji i za narednu godinu", kaže Milunka, čiji su roditelji bili vrsni povrtari i proizvođači rasada.

Kako uzgojiti dobar rasad povrća


Tagovi

Plastenik Uzgoj povrća Tople leje Električna deka Uzgoj začinskog bilja Pikiranje Rasad povrća Rasadnik Bašta na otvorenom


Autorica

Zvezdana Gligorijevic

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.