Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 20.05.2021. 16:00

Trešnja već prispjeva za berbu, a vrijeme pogoduje kozičavosti lista, tretirajte voće

Proizvođači voća trebalo bi da obrate pažnju na pojavu i širenje oboljenja šupljikavosti lista, kao i na kozičavost lista višnje i trešnje.

Foto: Bekir Dolić
  • 93
  • 178
  • 0

Aktuelne vremenske prilike u velikoj mjeri ometaju poljoprivredne radove, ali i pogoduju razvoju biljnih bolesti. Proizvođači voća trebalo bi da obrate pažnju na pojavu i širenje oboljenja šupljikavosti lista (lat. Stigmina carpophila) kao i na kozičavost lista višnje i trešnje (lat. Blumeriella jaapii). Stručnjaci iz Federalnog agro - mediteranskog zavoda preporučuju da se zaštita od šupljikovosti odradi pomoću pripravaka Captan WP 50, Delan 700 WDG ili nekim drugim koji je registriran za ovu namjenu.

Kada je riječ o kozičavosti trešnje i višnje, tretiranje se može odraditi sa hemijskim sredstvima kao što su Chromodin S-65 ili Syllit 544 SC. Prilikom provođenja tretmana obavezno je voditi računa o karenci iz razloga što pojedine sorte trešanja već prispjevaju za berbu

Kako smo ranije pisali, nakon napada ove gljive javlja se prijevremeno i masovno opadanje lišća, slabljenje voćaka i sušenje. To se odražava negativno na sazrijevanje plodova i nastanak rodnih pupoljaka za sljedeću godinu. Zbog ranijeg opadanja lišća u rasadničkoj proizvodnji sadnog materijala višnje i trešnje može doći do izmrzavanja sadnica.

Kako spriječiti šupljikavost lista šljive?

Na licu listova javljaju se sitne ljubičaste pjege krajem petog i početkom šestog mjeseca. Kasnije, centralni dio pjega nekrotira. Na naličju ove pjege su inače mrke boje. Ponekad nekrotirano tkivo u okviru fleka ispada, pa se bolest naziva i "rešetavost". Kod jačih zaraza oboljelo lišće se suši, opada, voćke rano ogolijevaju.

Takođe se i uzgajivačima jabuka savjetuje da odrade zaštitu stabala od uzročnika bolesti krastavosti jabuke (lat. Venturia inaequalis) kao i od pepelnice (lat. Podosphaera leucotricha) sa nekim od sredstava za zaštitu bilja, kao što je Difcor, Indar 5 EW ili Score 250 EC i tom prilikom koristiti ih prema uputama proizvođača.

Tretiranje vinograda mora se obaviti na vrijeme !

Nepovoljni vremenski uvjeti pogodovali su i infekcijama uzročnika plamenjače (lat. Plasmopara viticola) i pepelnice vinove loze (lat. Erysiphe necator). Iz tog razloga je potrebno, čim to klimatske prilike dozvole obaviti zaštitu vinograda od plamenjače, nekim od odgovarajućih pripravaka. Preporuka stručnjaka su Mikal Premium F, Mikal flash, Acrobat MZ, Forum star, Curzate F, Pergado F, Vincare ili bilo kojim drugim adekvatnim ovu namjenu. 

Kada je riječ o pepelnici, tretiranje se može obaviti sa jednim od sljedećih preparata: Stroby DF, Topas 100 EC, Nativo WG, Systhane 20 EW, Karathane Gold 350 EC, Luna experience, Collis, Talendo i slični. Pravovremenost izvođenja tretmana je puno važnija od izbora sredstva za zaštitu !

Simptomi i suzbijanje plamenjače vinove loze

Podsjetimo, plamenjača vinove loze je zarazna bolest, koja može zahvatiti vinograd tokom toplog i kišnog perioda. Tada se na listovima biljke prvo pojavljuju hlorotične, a nakon dva do tri dana i uljaste pjege dok se na naličju lista u okviru tih fleka formira bjeličasta navlaka. Oboljeli listovi odumiru i izgledaju kao sprženi. Osim lišća, ovo oboljenje napada i cvast i to prije nego što se otvori. Inficirana cvast se takođe suši i opada, s tim da i na njoj može javiti bijela prevlaka.


Tagovi

Nestabilno vrijeme Šupljikavost lista Kozičavost lista Plamenjača vinove loze Pepelnica vinove loze Inficirana cvast Zaštita voća


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.