Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja povrća
  • 16.12.2020. 14:10

Rješavaju li sezonski prelevmani problem domaće proizvodnje povrća?

Poljoprivrednici zahtjevaju uvođenje ovih mjera na uvoz krompira, za period od 01. juna 2021. do 30. marta 2022. godine. Ako se traženi zahtjevi odobre, prelevmani bi se uveli i na lubenice, u roku od 01. jula 2021. do 01. septembra iste godine.

Foto: Depositphotos/Julia700702
  • 86
  • 101
  • 0

Proizvođači povrća iz Republike Srpske, obratili su se ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staši Košarcu, kako bi predložili uvođenje sezonskih prelevmana za pet povrtarskih vrsta.

Poljoprivrednici zahtjevaju uvođenje ovih mjera na uvoz krompira, za period od 01. juna 2021. do 30. marta 2022. godine. Ako se traženi zahtjevi odobre, prelevmani bi se uveli i na lubenice, u roku od 01. jula 2021. do 01. septembra iste godine.

Kako navode Nezavisne, pored pomenutog povrća, farmeri traže da navedene mjere obuhvate i uvoz luka, od 01. juna 2021. do 30. marta 2022. godine, zatim uvoz krastavaca (1. jun 2021. do 30. septembra iste godine), kao i uvoz paprike (od 01. avgusta do 30. novembra 2021.godine).

Tržišni viškovi kao veliki izazov

Iz Udruženja povrtara RS kažu da su uputili zahtjev nadležnom ministarstvu, da se zaštiti domaća proizvodnja povrća.

"Trebalo bi uvesti sezonske prelevmane, u cilju smanjenja uvoza povrća nešto slabijeg kvaliteta, u poređenju sa našim. Glavni prioritet je da se zaštite domaći povrtari jer bi na taj način i potrošači kupovali isključivo zdravo povrće", objašnjava Branko Mastalo, predsjednik ovog udruženja.

Ministarstvo osiguralo sredstva za otkup tržišnih viškova povrća

Prema njegovim riječima, cijene povrtarskih usjeva tokom čitave godine nisu rentabilne i isplative za proizvođače, ali da farmeri, uprkos niskim cijenama, imaju tržišne viškove. Uzrok ovoj pojavi je uvoz u ranijim godinama dok je u 2020. pored uvoza, veliki uticaj imala i pandemija korona virusa.

Od ministra spoljne trgovine očekuje se da održi sastanak sa predstavnicima udruženja, a koji bi trebao da se desi iduće sedmice, gdje bi ga poljoprivrednici upoznali sa problemima na koje nailaze.

Isti problem imali i proizvođači kupusa

Iz nadležne institucije navode kako je ministar Košarac otvoren za razgovor sa poljoprivrednicma, kako iz RS tako i iz FBiH, o aktuelnim problemima sa kojima se u proizvodnji susreću.

"Košarac će u narednih desetak dana održati sastanak sa predstavnicima Udruženja povrtara Republike Srpske, na koji će biti pozvani i predstavnici resornog entitetskog ministarstva", navode iz ovog ministarstva.

Sve više povrtara zaorava zasade kupusa iako je većina prve klase

Podsjećamo, problemi na tržištu izazvani pandemijom koronavirusa uticali su i na proizvođače kupusa. Naime, zbog slabe potražnje, brojni su zaoravali svoje parcele. Kažu kako je cijena ambalaže viša od cijene kupusa, što je nedopustivo.

U cilju stabilizacije tržišta i zaštite domaće proizvodnje, Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo djelovalo je u skladu sa izraženim interesom i potrebama proizvođača i prerađivača, kako bi mjera interventnog otkupa imala uspjeha.


Tagovi

Prizvodnja povrća Uvođenje prelevmana Domaća proizvodnja Branko Mastalo Niske cijene Tržišni viškovi Staša Košarac


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.