Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja i otkup
  • 21.05.2023. 12:00

Malinarstvo u krizi - proizvodnja sve skuplja, proizvod sve jeftiniji

Da li je malinarstvo u krizi? Regije Stare Hercegovine i Birča, ranije su prednjačile u proizvodnji ove kulture, sad su u problemu i proizvođači i otkupljivači.

Foto: Sanja Dovečer
  • 176
  • 21
  • 0

Ovogodišnja sezona za malinare počela je odabirom izdanaka i okopavanjem maline. I proizvođači i vlasnici hladnjača u regijama Birač i Stara Hercegovina, kažu da će godina i sam otkup biti neizvjesni. Mnogi problemi oko proizvodnje i prodaje ovog jagodičastog crvenog voća, naslijeđeni su od lani.

Vlasnik hladnjače iz Rogatice, Branko Lelek, priča kako su problemi nastali prošle godine još u samom periodu otkupa kada je došlo do poremećaja na svjetskom tržištu trgovine zamrznutim voćem.

"Proizviđačima je obećana prilično visoka otkupna cijena i tada se došlo do nesrazmjernog odnosa na tržištu između ponude i potražnje i jednostavno nije bilo moguće plasirati duboko zamrznutu malinu", ističe Lelek.

Hladnjače pune lanjskog roda

Navodi i kako u svojoj hladnjači ima još oko 100 tona duboko zamrznute maline koju mora prodati jer dolazi do problema skladištenja za naredni otkup koji je planira za dva mjeseca.

Nisu svi otkupljivači ispoštovali proizvođače (Foto: Depositphotos/Scruggelgreen)

Prošle godine je bilo najavljeno da će cijena maline u otkupu biti i do 10 KM, ali je u konačnici plaćana od sedam do 8,50 maraka. Hladnjačar iz Višegrada Boško Đerić objašnjava kako je isplata kooperantima izvršena u potpunosti, ali da nisu svi dobili istu cijenu za predati rod.

"Isplaćivali smo različitu cijenu jer postoji nekoliko vrsta maline. Najniža je bila sedam maraka, a podsticaj se povećavao za krupnoću maline, sam izgled, te za kvalitet i količinu", pojašnjava Đerić i podsjeća da su snosili i troškove prevoza do hladnjača, usluge agronoma, te sredstva prihrane i preparate zaštite za svakog proizvođača.

Neizvjesna sudbina podrinjskih malinara - cijene će biti niske?

Pored pozitivnih primjera odnosa hladnjačara i kooperanata, poznate su i situacije gdje hladnjače nisu u potpunosti ispoštovale dogovore i ugovore i pored toga stvorile su zalihe zamrznute maline. U regiji Birač, više od 50 posto nije naplatilo predatu robu, priča Ivan Stojanović, predsjednik UO Udruženja malinara "Vilamet" iz Bratunca.

"Ogromne su nelogičnosti. Nemoguće je da se za malinu koja se bere sa njiva, koje su jedna pored druge, i tretira se na potpuno isti način, daje različita otkupna cijena", ističe Stojanović, koji smatra kako se ide protiv malih proizvođača. Podsticaj je poražavajući i svi izgledi ukazuju na uništavanje i gašenje proizvođača malina, ali i nekih drugih poljoprivrednih kultura.

Nezadovoljni i veliki proizvođači

Proizvođači, posebno oni najveći su najnezadovoljniji otkupnim cijenama. Jedna od njih je Tikomir Drobnjaković iz Rudog koji se malinarstvom bavi skoro 15 godina na zasadima od devet dunuma. Godišnje proizvede i preda u hladnjaču oko 10 tona ploda.

"Meni je u konačnoj cijeni plaćeno sedam maraka. U potpunosti sam nezadovoljan odnosom hladnjače u koju predajem. Bila je istaknuta jedna cijena, a plaćali su po drugoj. Smatram da sam oštećen", kazuje Drobnjaković.

Najisplatljivije je kada je uzgoj malina i sama berba porodični biznis

On komentariše kako je kvalitet maline u Srbiji mnogo bolji nego u Bosni i da se ovdje hladnjačari takmiče jedna protiv drugog, a cijena nikakva. Smatra da u ovoj godini neće dostići ni tri marke.

 "Vlasnici hladnjača u obje ove regije, ali i u Republici Srpskoj su uložile značajna sredstva u podizanju i proširivanju svojih kapaciteta kao i u borbu da što više otkupe ovog zdravog voća", priča malinar Branislav Tanasijević iz opštine Bratunac te dodaje kako bi pomoć Vlade Republike Srpske i samih nadležnih institucija trebala da se ogleda u sredstvima koja bi se koristila za preradu ovog voća jer je previše robe zaleđeno, koja stoji i čeka da se izveze.

"Vrijeme je da se malina preradi i naprave finalni proizvodi tako bi se takva roba mogla izvoziti", poručuje ovaj malinar.

Laštrin BMB mijenja 60 berača malina: Prikači, upali i vozi

Pored svega, proizvodjači ističu i nedostatak berača, radne snage da se kruniše njihov naporan rad. Najisplatljivije je kada je uzgoj malina i sama berba porodični biznis. Iz priča malinara u globalu provejava pesimizam što se i proizvodnje i otkupa tiče. I proizvođati i vlasnici hladnjača su složni u konstataciji da je ovo problem koji sami ne mogu riješiti. Smatraju da je potrebna pomoć ne samo lokalnih zajednica, već i resornih ministarstava kako bi se riješio problem proizvodnje i plasmana ovog voća.


Tagovi

Regija Stara Hercegovina Regija Birač Proizvodnja maline Otkup maline Loši uslovi


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.