Sam postotak pojedinih makro i mikro elemenata ovisi o postojećem stanju na parceli pa bi prije svega trebalo obaviti analizu zemljišta
Poljoprivrednim proizvođačima preporučuje se da na svojim parcelama urade jesenju gnojidbu zemljišta kako bi u narednoj godini imali obiman, zdrav i kvalitetan prinos.
Sam postotak pojedinih makro i mikro elemenata ovisi o postojećem stanju na parceli pa bi prije svega trebalo obaviti analizu zemljišta i u skladu s njenim rezultatima odrediti optimalnu osnovnu gnojidbu.
"Prihvatljiv je i način da se u jesenskoj fazi mirovanja doda jedna, u praksi uobičajena, formulacija namijenjena pojedinim vrstama tla, odnosno pojedinim vrstama proizvodnje, s tim da se analiza tla obavi početkom vegetacije te, temeljem nje, provedu korekcije odnosno dopune prihrane", navode iz savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede HNK.
Ova druga opcija je čak i prihvatljivija, ističu, s obzirom na to da su neka gnojiva (poput azotnih) lako topiva i njihovo dodavanje u jesen bio bi čisti gubitak jer bi do početka vegetacije u velikom postotku bila isprana s parcele, pa čak i slučaju kad se radi o sporo topivim gnojivima.
Gnojidba: Analizirajte sadržaj azota u tlu - promašaji su preskupi
Uobičajena količina nekih ustaljenih formulacija je 400-600 kg/ha. Naravno, radi se samo o jednoj grubo određenoj količini, koja će biti korigirana nakon analize tla u proljeće, a sve u ovisnosti o vrsti proizvodnje.
Analiza tla je obvezna mjera u sistemima integrirane i ekološke proizvodnje. Ona predstavlja skup više različitih hemijskih postupaka kojima se utvrđuje kako razina hranjivih elemenata u uzorku tla, tako i njegova hemijsko-fizikalno-biološka svojstva značajna za ishranu bilja. Rezultati daju odgovor na pitanje da li obaviti gnojidbu određene kulture, kojim gnojivom i u kojoj količini.
"Nadalje, ona može ukazati na probleme koji se javljaju pri uzgoju uslijed nepovoljne reakcije tla, nakupljanja vodotopivih soli ili određenih hranjiva", navodi se u preporuci poljoprivrednim proizvođačima.
Što se tiče organske komponente hranjiva, tu se preporučuje obični zreli stajnjak u količini 25t/ha, ili peletirani u količini od 500-700 kg/ha. I jedna i druga opcija su dobar izbor, ali svaka od njih ima svojih prednosti i nedostataka.
Tagovi
Autorica