Pretraga tekstova
Iako bi ove godine mogla proizvesti najviše meda unazad 40 godina, Francuska ima veliki problem jer ako se ne otvore tržnice, neće ga imati kome prodati.
Iako su mnogi predviđali propast ovogodišnje proizvodnje meda zbog situacija s pandemijom i nemogućnosti obilaska svojih košnica, pojedini pčelari ipak mogu biti više nego zadovoljni.
Naime, na sjeveru Francuske već par sedmica preovladava toplo vrijeme što je išlo u korist pčelama koje su mogle u punoj snazi oprašivati cvijeće.
"Cvjetanje je krenulo gotovo tri nedjelje ranije, a ova godina bi mogla biti poput 1976. kada smo proizveli ogromne količine meda", rekao je za reuters pčelar Franck Porteifax koji svoje košnice ima u blizini dvorca Chantilly u kojoj je 1980-ih snimljen film James Bond. Njegovo znanje o pčelama potiče još od prije 30 godina kada je kao dijete gledao kako to rade njegovi roditelji.
Temperature u departmanu Oise, sjeverno od Pariza, u aprilu su dosegle čak i 30°C, što nije ništa čudno za ovo doba godine. "Tokom osrednje žetve u košnici se može proizvesti oko 4-6 kilograma meda, a ako je ona dobra, može ga biti čak do 10 kilograma. Ovoga proljeća, "veliki igrači" s oko 500 košnica mogli bi imati i do 20 kilograma iz svake", kaže Porteifax.
Nažalost, nisu svi pčelari bili te sreće. Nepovoljni vremenski uslovi u južnom dijelu Francuske nanijele su veliku štetu u proizvodnji bagremovog meda.
U 2018. godini Francuska je proizvela 28.000 tona meda, a samo godinu dana kasnije dogodila se katastrofa. Pomor pčela ugrozio je ovu proizvodnju i podstakao pčelare na uzbunu.
Izazovi u 2020. godini još su i veći. Sada nije problem u količini meda nego kome i gdje ga prodati. "Radi samo jedna od 20 tržnica na kojima prodajem svoj med. Moje kolege i ja imamo maske, dezinfekcijska sredstva, a med je umotan u celofan", pojašnjava Franck.
Ako se ne otvore tržnice i ostale manje trgovine gdje se med inače prodaje i ovoj grani u poljoprivredi budućnost neće biti dobra, što je prava šteta, posebno za one kojima je ovo jedna od najboljih godina.
Tagovi
Med Proizvodnja Pčele Francuska Bagremov Oprašivanje Visoke temperature Tržnice
Autorica
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!