Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti poljoprivrednika
  • 23.02.2024. 12:00

Popušta i Evropska unija pred protestima, naši se dogovorili - u čemu je kvaka?

Marširaju poljoprivrednici širom Evrope već mjesecima. Kod nas je za sada mirno! U BiH su dogovori pali, a čini se kako su i evropski poljoprivrednici na pragu pobjede?

Foto: Depositphoto/yaakovberg@gmail.com
  • 129
  • 57
  • 0

Evropska komisija popušta pred nizom protesta poljoprivrednika pogođenih rigoroznim mjerama Zajedničke poljoprivredne politike. Prve moguće akcije za smanjenje administrativnog tereta, posebno oko osnovnih standarda koji se nazivaju GAEC (dobri poljoprivredni i ekološki uvjeti), a kojih se svi moraju pridržavati da bi dobili podršku, navedene su u dokumentu poslanom belgijskom predsjedništvu. 

O njemu će se raspravljati s državama članicama 26. februara, a poslužit će kao temelj za zajedničko djelovanje jer, kažu, zemlje EU igraju ključnu ulogu u održavanju administrativnog opterećenja. Između ostalog, među mjerama se navodi promjena pravila izračuna trajnih travnjaka što bi značilo da korisnici sa smanjenim brojem stoke neće morati ponovno pretvarati obradive površine u pašnjake. Najavljena je i revizija sistema monitoringa na način da bi farmeri imali do 50 posto manje kontrola, a što bi ujedno oslobodilo resurse u nacionalnim upravama. O tome su više pisale kolege s Agrokluba iz Hrvatske.

Na ulicama, umjesto na njivi

Posljednjih mjeseci smo svjedočili smo protestima poljoprivrednika širom Evrope. Vrijedni farmeri su i čvrstim i tečnim stajnjakom đubrili administrativne zgrade, orali i đubrili autoputeve, palili gume, blokirali gradove... A nisu bili u svojim njivama, u svojim stajama. Kakva li je muka njih natjerala?

U Francuskoj je nakon višenedeljnih protesta poljoprivrednike primio i predsjednik Emanuel Makron. Šef države je u Jelisejskoj palati "ugostio" poljoprivredne sindikate, ruralnog koordinatora i seljačku konfederaciju, važan sastanak uoči najvećeg poljoprivrednog sajma u Francuskoj Salon de l'Agriculture, koji je planiran od 24. februara do 3. marta. Međutim, uprkos razgovorima, sindikati nisu odustali od zahtjeva da se pojednostavi administracija, odlože zabrane upotrebe pesticida i zahtjevai u stočarstvu. Dodatno su proizvođači mlijeka traktorima blokirali Esplanadu invalida u Parizu. Ali ako se sjetimo žutih prsluka, teško da će aktuelna francuska politika shvatiti vapaje svojih seljaka, kad nije građana.

U Italiji su se tri snažna događaja odigrala prošle nedelje, i to: u okrugu Castel di Leva, poljoprivrednom i vinogradarskom srcu prestonice, gdje su demonstranti održali konferenciju za novinare. U četvrtak ujutru, 15. februara, ispod sjedišta Gradskog veća Rima, gdje su se poljoprivrednici okupili ispod Piazza del Campidoglio, kako bi pokušali da razgovaraju sa gradonačelnikom Robertom Gualtierijem. I treće, masovni protest poljoprivrednika u Circus Maximus u Rimu, najvećem i najstarijem hipodromu u Rimu.  

Papa primio poljoprivrednike - došli s traktorom i kravom na Trg sv. Petra

U Španiji poljoprivrednici već danima blokiraju uvoz poljoprivrednih proizvoda iz drugih zemalja EU i pregledaju svaki kamion koji prelazi granicu te one sa poljoprivrednim proizvodima vraćaju nazad. To je njihov odgovor između ostalog i na aktivnosti francuskih poljoprivrednika koji su na putevima prolijevali španska vina, ali i branili uvoz drugih proizvoda.

Demonstracije su bile i u Belgiji, gdje su poljoprivrednici u utorak sa stotinama traktora djelimično blokirali luku Antverpen. Cilj je bilo spriječiti uvoz stranih proizvoda u tu zemlju. Čak 500 traktora je blokiralo luku u Antverpenu. U Poljskoj je nezadovoljstvo usmjereno već mjesecima protiv konkurencije ukrajinskih proizvoda, kojima je EU otvorila vrata ukidanjem uvoznih carina. Prema riječima poljoprivrednika, ulazak pšenice proizvedene u Ukrajini izazvao je pad tražnje i cijena lokalne proizvodnje. Poljski farmer koji je na proteste izašao sa zastavom Sovjetskog saveza i na transparentu potražio podršku od predsjednika Rusije u rješavanju problema poljoprivrednika u EU je nedugo poslije toga uhapšen.

U Moldaviji su traktori blokirali glavni put za Rumuniju tražeći vladine subvencije za gorivo i sjeme. U glavni grad Češke, Prag poljoprivrednici su ušli sa traktorima 19. februara, s porukom da su im smanjili podršku i dali drugima. Žale se i na loš neravnopravan sistem subvencionisanja, ali bilo je i poruka da se napusti Evropska unija.

Nezadovljni poljoprivrednici su 20. februara "zauzeli" i centar Atine u Grčkoj. "Ovo je naš odgovor grčkoj vladi", rekao je 53-godišnji poljoprivrednik po imenu Grigoris. "Ne plašimo se i nećemo se povući", dodao je. Čak 8.000 poljoprivrednika je izašlo na proteste u Atini. Posebno se žale na visoke inpute proizvodnje i nezainteresovanost grčkih vlasti za njihovu proizvodnju.

Rješenje se ipak ne nazire. Zašto je to tako i do koje granice su donosioci odluka u EU spremni da idu, do koje granice će poljoprivrednici moći da trpe, za sada su pitanja na koje izostaje odgovor.

10 miliona poljoprivrednika

Francuskinja Kristijan Lambert, predsednica Copa-Cogeca, organizaciije koji okuplja poljoprivredne organizacije, 14. februara je navedla da su se protesti proširili u 25 od 27 država Evropske unije i da predstavljaju 10 miliona poljoprivrednika. "Prvo smo imali Covid krizu 2020. godine, oda su cijene energije eksplodirale, a one su veoma važne za poljoprivredu", rekla je Lambert, koja je uzgajivač svinja, na razgovoru sa komitetom Evropskog parlamenta. Tada je i rat između Rusije i Ukrajine izazvao niz poteškoća u trgovinskim tokovima, kao i poremećaje na tržištima u vezi sa živinom, jajima, žitaricama, naftom.

Poljoprivreda čini samo 1,4% BDP-a EU, ali njen politički uticaj je ogroman, posebno jer traktori blokiraju ključne rute mjesecima prije izbora za Evropski parlament u maju.

Holandski poslanik u EU parlamentu Rob Roos, tvrdi da globalne elite guraju klimatsku agendu da bi stekle više moći i kontrole, potkopavajući porodične vrijednosti, prirodnu hranu, slobodu i promovišući novi oblik komunizma kroz digitalni identitet i digitalnu valutu centralne banke. Jedan je od rijetkih EU parlamentaraca koji javno zastupa interese poljoprivrednika.

Kod nas mirno

Kod nas? Bilo je problema i u Bosni i Hercegovini i svakakvih najava. Ipak, za sada izgleda da su entitetski ministri poljoprivrede pokazali zavidan nivo demokratičnosti u odnosu na svoje kolege iz Evrope?! Za pohvalu. Naime, i u jednom i u drugom entitetu, najnezadovoljniji su bili proizvođači mlijeka, s tim da su u Republici Srpskoj još svinjari bili u teškoj situaciji, kao posljedica AKS. U Federaciji BiH je pao dogovor oko Strategije, u RS mljekari i resorno ministarstvo su okrenuli novi list, a rješavana je i odšteta za eutanizirane svinje.  

Međutim postoji još niz problema za koje na žalost poljoprivrednici u BiH nemaju sagovornike. Riječ je o zaštitnim mjerama u oblasti poljoprivrede. Predstavnici nadležnih institucija obično tvrde kako nema dovoljno definisanih zahtjeva za uvođenje zaštitnih mjera. Pa ako nema, promijenite zakon, jer ako građani na njega ne mogu reagovati, onda je jasno da je loš.

Ako zakon ni čemu ne služi, onda ne treba ni da postoji u tom obliku. Vidimo da se u cijelom svijetu redefinišu trgovinski sporazumi, pravila itd. Svi prilagođavaju sebi, samo mi čuvamo prilagođene njima. U BiH se ne mogu tek tako ispoštovati svi standardi koji se nameću. Ovo je zemlja koja je bila u ratu, u čiju poljoprivredu se prvih skoro deset godina nakon rata ništa nije ulagalo. Dok sa druge strane, imamo ekonomije čija je poljoprivreda konstantno rasla od 1945. godine. Ne možemo mi preskočiti toliko stepenica i stati gdje oni stoje. Moramo se uozbiljiti. A očigledno da aktuelna ZPP nije dobro prihvaćena ni u Evropi.

Zbog loše spoljnotrgovinske politike veliki dio sredstva koje u poljoprivrednike u BiH ulažu opštine, kantoni, entiteti, se jednostavno istopi.

Drugi problem koji se godinama ne rješava jeste obilježavanje stoke. Bosna i Hercegovina i dalje ne može da izvozi svoje crveno meso u EU, a uvozimo sve i svašta. Da li rješenje može biti  kao u nekim drugim državama EU da farmeri preuzmu obilježavanje u potpunosti? Nadležni za sada ne pokazuju interes za ovu problematiku. Ako 25 godina student nije uspio da položi ispite iz prve godine, možda je vrijeme počne nešto raditi. Ostali roditelji bez para. Ostade Bosna i Hercegovina bez poljoprivrednika.

Nadati se da će i nadležni na nivou BiH krenuti koracima entitetskih ministarstava poljoprivrede. Dogovor kuću gradi.


Tagovi

Protesti poljoprivrednika Farmeri na ulicama


Autor

Miljan Erbez

Više [+]

Stručnjak iz oblasti stočarstva, s dugogodišnjim iskustvom u domaćim i međunarodnim projektima iz poljoprivrednog sektora. Osnovne studije završio na Poljoprivrednom fakultetu u Banjoj Luci, doktorske u Brnu (Češka Republika), postdoktorski u saradnji dva Norveška i Banjalučkim poljoprivrednim fakultetom. Autor više od 30 naučnih radova i šest knjiga iz oblasti proizvodnje mlijeka.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #Selo
Mali dječak učesnik u prikupljanju sijena hrane za domaće životinje za nadolazeći zimski period.