Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pitali smo
  • 03.06.2022. 10:30
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Velika Kladuša

Šta kažu iz općine Velike Kladuše - litar goriva kao poticaj: Nije naša odluka, čemu buka?

Od 174 poljoprivrednika, od kojih je 11 dobilo po litar dizela, osam njih manje od dva litra, a četiri po 2,5 litra

Foto: Općina Novi Travnik (Ilustracija)
  • 218
  • 44
  • 0

Vijest da se poljoprivrednicima u Velikoj Kladuši kao podrška sjetvi dijeli po litar goriva iz federalnih robnih rezervi odjeknula je jučer ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i regionu. Naime, na službenoj stranici ove općine objavljen je dokument koji sadrži spisak imena od 174 poljoprivrednika, od kojih je 11 dobilo po litar dizela, osam njih manje od dva litra, a četiri po 2,5 litra.

Najveća odobrena količina je 7,5 litara na koju ima pravo pet proizvođača, dok je ostatku proizvođača obračunato većinom po pet litara.

Mali proizvođači

Iz općine Velika Kladuša, za Agroklub, pojašnjavaju da je riječ samo o malim proizvođačima te da su oni veći, ranije preuzeli gorivo o čemu nije bilo zvaničnog saopćenja. Kako je navela Azra Tahirović, dipl. pravnik u Odsjeku za poduzetništvo i lokalni razvoj općine Velika Kladuša, cisterne Hifa petrol su direktno dolazile iz Direkcije robnih rezervi i vršile isporuku velikim proizvođačima.

"Međutim, ostao je problem, jer je Ministarstvo poljoprivrede USK, dostavilo Federalnom ministarstvu obračun i za male proizvođače, to su oni koji se bave plasteničkom proizvodnjom, uzgojem kornišona i maline, do jedan dunum zasijane površine", kaže Tahirović.

Tragikomedija u Velikoj Kladuši: Poljoprivrednicima dijele po litar goriva kao poticaj

Prema odluci Vlade FBiH pravo na gorivo iz robnih rezervi, imaju poljoprivrednici koji su u prošloj godini ostvarili podršku po hektaru obradive površine na federalnom ili kantonalnom nivou, a prijavili proizvodnju i u 2022., u količini od 50 l/ha.

"Prema tim njihovim obračunima, za jedan dunum zasijane površine ide pet litara goriva. To se nije moglo distribuirati na način kako je isporučeno većim proizvođačima. Iz tog razloga su spiskovi, radi lakše komunikacije, stavljeni na web stranicu općine, da oni koji žele preuzeti gorivo koje ih sljeduje, to mogu učiniti na benzinskoj stanici. To nije bila odluka Općine Velika Kladuša, niti ima ikakve veze s dodjelom goriva, izuzev što je trebala biti koordinator", navodi naša sagovornica.

I druge općine dijelile po litar?

Kada je riječ o velikim proizvođačima bila su dva kruga podjele, i oni su, dodaje, obaviješteni telefonskim putem. Ista je situacija, tvrdi, i u svim drugim općinama u FBiH.

"Svi oni imaju i po pet i po 1,80 l, svi smo velike proizvođače obavijestili pojedinačno, bilo je organizirano za naš kanton. Da nismo obavijestili ove male, ispalo bi da nisu imali informaciju. Stvarno ne znam zašto se medijski podiže tolika buka, jer to je jedini način da ljudi dobiju informaciju da imaju na to pravo, da li to žele podići ili ne, stvarno to nije naša stvar“, zaključuje Tahirović.

Prema navodima iz ove općine, podjela goriva je ranije izvršena za više od 150 velikih proizvođača, a Velika Kladuša je ukupno dobila preko 19.000 litara goriva iz robnih rezervi.


Tagovi

Velika Kladuša Gorivo Poticaji Robne rezerve Poljoprivreda Poljoprivrednici Azra Tahirović Mali proizvođači


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.